ФИФА и УЕФА трябва да приемат допинг правилата

11:23
ФИФА и УЕФА трябва да приемат допинг правилата
Президентът на Международния олимпийски комитет Жак Рох заяви, че световната футболна асоциация ФИФА трябва да приеме новите правила на Световната антидопингова агенция.

В съответствие с нейния нов кодекс, влязъл в сила от 1 януари, спортистите са длъжни да предоставят на агенцията график на своето местонахождение за три месеца напред с обозначен един час, в който ще са достъпни за даване на допинг-проба.

ФИФА обаче настоява футболистите да бъдат подлагани на проверки само когато са в тренировъчните бази на своите клубове. Освен това футболната централа е на мнение, че служителите на Антидопинговата агенция не трябва да проверяват играчите, когато са в отпуск.

В тази връзка Жак Рох обяви в Нова Зеландия пред репортери, че МОК твърдо подкрепя Антидопинговата централа и това е начинът да се даде сериозен отпор на допинга в спорта. Рох заяви, че всички спортни федерации са приели правилата за "местонахождение" и са имали 12 месеца, за да се подготвят до въвеждането на новия кодекс.

Президентът на Олимпийския комитет отказа да коментира възможността футболът да отпадне от програмата на Олимпийските игри, заради позициите на ФИФА и УЕФА.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация