Потенциалните неудачници на Евро 2012

18:07
Потенциалните неудачници на Евро 2012
Броени часове остават до началото на Евро 2012. Обичайно преди старта на подобни форуми вниманието е насочено към отборите, които са считани за фаворити. И специалисти, и запалянковци са на едно мнение, че шампионите от Испания, заедно с Германия и Холандия, имат най-големи шансове да триумфират по терените на Полша и Украйна. За две от най-футболните нации на Стария континент обаче се говори по-малко и ентусиазмът липсва. Причината е ясна, отборите на Италия и Англия отиват като аутсайдери на предстоящото първенство и са считани за потенциалните неудачници, които ще отпаднат още в груповата фаза. Много са факторите, обуславящи тези нагласи във футболната общественост. С други думи, напълно логично е да се прогнозира евентуален провал на Трите лъва и Скуадра адзура, обстоятелствата предразполагат за това. И все пак, как се стигна дотук?

Англия

Как е възможно страната, притежаваща най-силното клубно първенство в света, да е считана за аутсайдер на каквото и да е първенство? Странно, но факт, дори народ, известен с шовинистичните си нагласи, вече е загубил доверие в своя национален отбор. В селекцията на Трите лъва има звезди от световна класа, които са фундаментални за клубните си отбори, но все не успяват да разкрият пълния си потенциал, когато защитават родината си.

Поводите за песимизъм


В последните 12-16 години английските запалянковци искрено вярваха, че техните любимци са фаворити в предстоящите надпревари, независимо дали става въпрос за Мондиал или за европейско първенство. За съжаление на феновете, максимумът на албионците си остава четвъртфинал, където най-често те отпадат с дузпи. Преди Евро 2012 обаче, очакванията са, че възпитаниците на Рой Ходжсън няма да прескочат груповата фаза. Най-сериозният повод за песимизъм е липсата на звездата на тима Уейн Рууни, който ще пропусне първите два мача срещу Швеция и Франция. Франк Лампард, който на 19-ти май спечели Шампионската лига със своя Челси, пропуска Евро 2012 заради травма. Мотивацията на Джон Тери е под съмнение, след като от ФА буквално се изгавриха с него, отнемайки му капитанската лента, без той официално да е бил признат за виновен по обвинения в расизъм. Слабата форма на ключов футболист като Стивън Джерард също е огромен негатив за Трите лъва. Капитанът на Ливърпул сега е и лидер на Англия, но дали това ще се окаже достатъчно за Стиви Джи да даде най-доброто от себе си?

Най-слабото звено в отбора


Безспорно това е треньорът Рой Ходжсън. Неадекватните действия на ФА с отнемането на лентата на Джон Тери доведоха до оставката на Фабио Капело. Италианецът не е най-симпатичният човек за повечето фенове, но в тази ситуация се показа като принципна личност, което само може да му прави чест. На негово място бе назначен Ходжсън, безспорно добър специалист, който може да постигне успехи в клубове от ранга на Фулъм и Уест Бромич. Питайте привържениците на Интер и Ливърпул дали харесват добрия стар Рой. В Мърсисайд запалянковците дори се шегуваха, че Ходжсън всяка сутрин е питал асистента си има ли в сутрешните вестници много снимки на сър Алекс, за да знае дали е безопасно да си ги купува. Шегата настрана, но едва ли точно Ходжсън бе идеалният заместник на педантичния перфекционист Капело. Хари Реднап изглеждаше най-логичното решение, но изборът вече е направен. Сега е моментът Рой Ходжсън да покаже на критиците си, че нищо не разбират от футбол.



Лошите обстоятелства

Първите два мача на Трите лъва са срещу Франция и Швеция. Петлите са в много добра форма и за момента сякаш Лоран Блан е успял да направи колектив от талантливите, но чепати звезди на тима. Нормално е албионците да се радват дори на точка от първия си сблъсък. После отиват на шведите, с които обикновено въртят равенства на подобни форуми, справка Мондиал 2002 и Мондиал 2006. Накрая възпитаниците на Ходжсън трябва да играят и срещу един от домакините на първенството Украйна, което на хартия се води най-лекият мач, но е ясно, че със сигурност Шева и компания ще дадат як отпор на поданиците на кралицата. С други думи, ужасна група, кофти програма и на пръв поглед минимални шансове за успех.



Поводи за оптимизъм

Безспорно това е вратарят на Манчестър Сити Джо Харт. Гражданите станаха шампиони през този сезон и техният страж изигра фундаментална роля за успеха. Въпреки че е само на 25 години, Харт демонстрира огромна увереност и според много специалисти е един от петте най-добри играчи на своя пост в света.

Друг повод за оптимизъм е фактът, че през февруари никой не е считал, че Челси има каквито и да е шансове да спечели Шампионската лига. Напук на всички, сините триумфираха и доказаха, че понякога във футбола можеш да спечелиш не само с технически умения, но и със силата на характера, мъжество и тактическа дисциплина. Двама от героите на лондончани Джон Тери и Ашли Коул са част от тима на Англия, така че феновете спокойно може да се надяват, че Трите лъва могат да повторят чудото, което Челси сътвори през изминалия сезон.

Италия

Скуадра адзура ще стартира участието си на Евро 2012 година в серия от три поредни загуби. Пораженията са в контроли, но да не забравяме, че тези спаринги бяха финални проверки за Чезаре Прандели преди форума в Украйна и Полша. Адзурите отстъпиха на Русия с 0:3 в последната си контрола и в определени аспекти бяха направо отчайващи. След провала на Мондиал 2010 на Ботуша не са оптимисти, че техните национали могат да избухнат на предстоящото европейско първенство. По принцип Италия по-често играе силно на световни първенства, в които има четири титли. Колкото до форумите на Стария континент, синият отбор е триумфирал само веднъж през 1968. Доста странности има около този успех. На полуфинала адзурите продължават след 0:0 със СССР, като реферът хвърля монета и късметът покрива италианците. Друга любопитна подробност е, че тогава най-големите звезди на Италия са футболисти на Интер. Обикновено, когато Италия печели световни първенства, гръбнакът на тима е съставен от играчи на Ювентус и Милан.

Поводи за песимизъм

На Ботуша винаги под лупа се наблюдават тактическите постройки, използвани от специалистите. Чезаре Прандели харесва 4-3-1-2, но ясно си личи, че нещата не се получават добре на терена. Говори се промяна преди мача с Испания, като очакванията са Скуадра адзура да заложи на 3-5-2. Дали това ще донесе позитиви предстои да разберем. Друг основен проблем за италианците е липсата на звезда от ранга на Франческо Тоти и Алесандро Дел Пиеро. На Мондиал 2006 Принца на Рим бе във вихъра си, а Пинтурикио също допринесе с гол шедьовър на полуфинала срещу Германия. Сега в състава на Италия е Марио Балотели, който безспорно е невероятно талантлив футболист, но слабостите му са от ментално естество. Звездата на Манчестър Сити изглежда по-притеснен от това дали ще бъде обиждан на расистка основа, отколкото съсредоточен в предстоящия мач с Испания. Антонио Касано е нестандартен футболист, много способен, но в мача срещу Русия нападателят на Милан изглеждаше натежал, бавен и разконцентриран. На няколко пъти пропиля добри положения за гол. За момента изборът на Прандели да го извика може да се определи като грешка. Ако специалистът търсеше нестандартен голаджия в добра форма, да беше изпратил повиквателна на Фабио Куалярела.

Най-слабо звено в отбора


И тук, както и в случая на Англия, става въпрос за селекционера. Визитката на Чезаре Прандели е богата откъм титли, трофеи и отличия, ако се погледне кариерата му футболист. Като част от Ювентус в периода 1979-1985 година Прандели триумфира с три Скудета, Купата на Италия, КЕШ и КНК. Като треньор той е печелил веднъж Серия Б с отбора на Верона, толкова. Най-пресни впечатления запалянковците имат от престоя на Прандели във Фиорентина, където обаче специалистът не постигна никакви успехи. Самата селекция на наставника е повод за критика от много тифози. Ако питате фенове на Милан какво мислят за последния сезон на Игнасио Абате, едва ли ще чуете много добри думи. Но въпреки това десният бек на росонерите е в състава като резерва на Кристиан Маджо. Палермо направи много слаб сезон. Това не попречи на Прандели да се довери на левия бранител на сицилианците Федерико Балцарети, предпочетен пред Паоло Де Челие, който по същото време стана шампион на Италия. Симоне Пепе бе един от двигателите на Ювентус през изминалия сезон, заразявайки със своя ентусиазъм и себераздаване. Това явно не е достатъчно за Прандели и бившият играч на Удинезе ще гледа Евро 2012 от вкъщи. И сега едно субективно отклонение. Сухата статистика сочи, че Алберто Акуилани няма място в състава на Италия за предстоящото първенство, но според мен юношата на Рома щеше да бъде в голям плюс за селекцията на Прандели.



Лошите обстоятелства

Странното при италианците е, че те често създават впечатление за една самодеструктивна нация, когато става въпрос за футбол. Точно преди старта на Евро 2012 избухна скандалът Калчоскомесе. Вместо цялата футболна общественост на Ботуша да се обедини около отбора, започнаха самообвинения кой е казал, че няма против да се уговори мач, кой не е искал, кой треньор само си е мълчал и това означавало, че е наясно с цялата престъпна схема. С други думи, куп глупости. Както наскоро каза президентът на Ювентус Андреа Аниели, мачове се уговарят в долните дивизии на Италия, където 80% от клубовете са на ръба на фалита, не плащат заплати на футболистите си и единственият начин за играчите да изхранват семействата си е да влизат в уговорки с цел печалба от залози. Вместо това прокуратурата и полицията арестуваха бранителя на Зенит Доменико Кришито и по този начин левият бек бе изключен от състава на Прандели. Още по-смешни изглеждат обвиненията към Джанлуиджи Буфон и Леонардо Бонучи. Вратарят в последните шест-седем години прибира по шест милиона евро годишно само от заплатата си, има ли каквато и да е логика да се подозира, че той участва в подобни машинации? „Ако искам да дам един милион за скъпи часовници, ще го направя, това си е лично моя работа, и никой няма право да ме съди затова”, избухна вратарят. Може да звучи надуто и нагло, но често хората са мразени от обществото само, защото си позволяват да казват истината. Както и да е, скандалът Калчоскомесе със сигурност подейства негативно на Скуадра адзура, но пък от друга страна може пък и да се окаже катализатор на тяхното представяне на първенството. Справка, Калчополи и Мондиал 2006.



Поводи за оптимизъм

Всъщност става въпрос само за един повод, който обаче носи няколко позитиви. Става въпрос за възраждането на Ювентус. Когато бианконерите са стойностен и силен отбор, обикновено и Италия се представя на ниво. Просто политиката на ръководството на торинци е да залагат най-вече на местни таланти. През изминалия сезон Старата госпожа стана шампион без да допусне загуба в 38 мача, като в много от тези двубои седем италианци започваха като титуляри за Юве. Буфон, Бонучи, Киелини, Пирло, Маркизио и Джакерини ще започнат Евро 2012 със самочувствие, в добро настроение и най-вече на върха на своята игра. Дали обаче само тези играчи са достатъчни, за да помогнат на Италия да прескочи поне груповата фаза? Едно е ясно, мачът с Испания ще покаже ясно какъв е потенциалът на световните шампиони от 1934, 1938, 1982 и 2006 година.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

gos13
10.06.2012 21:19

За сага единият от "Потенциалните неудачници на Евро 2012" се представи много добре според мен.

martinkata2003
08.06.2012 15:47

Лично аз се надявам Англия да си тръгне рано от този турнир,за да може играчите на Юнайтед да имат време да си починат и да се подготвят за новия сезон,а не да се върнат котузени и изморени и догодина пак да кретаме с осакатен състав.*beer*

gos13
10.06.2012 21:24

Много рано започваме подготовката за оправданията за кретането с осакатен състав. *joking*

top4oFB
08.06.2012 02:18

Аз Франция не видях в статията,.....

Lubo0o
08.06.2012 12:43

Франция са изградили доста силен състав ,защо да спадат към неудачниците ?

krasenco
08.06.2012 00:13

Италия винаги са били смятани за аутсайдери,когато са печелили титлата!Така,че никога не са за подценяване и са вечния скрит фаворит!

battRado
07.06.2012 23:07

тоя ходжсън само дървета от ливърпул навзимал, както и уелбек *lol* ... мили боже

gesh99
07.06.2012 22:49

Дано Италия да победят Испания и да ги свалят на земята

123456789
07.06.2012 22:03

Анди Керъл -голмайстор на първенството и Даунинг след него ахахаххаха

sheepwww
07.06.2012 21:57

"На полуфинала адзурите продължават след 0:0 със СССР, като реферът хвърля монета и късметът покрива италианците" wtf преди май е нямало продължения *joking**joking*

gos13
07.06.2012 21:16

Челси и Байерн никой не ги слагаше в сметките за ШЛ. Аналогията може да не е уместна но? А какво да кажем за Дания през 1992 г., когато стана европейски шампион, да спомена ли и за Гърция в Португалия? Все пак това е футбол и е колективна игра.

vasko2323
07.06.2012 20:55

Подценявайте Англия и Италия но ще видите че ще са на първите места

Lampss
07.06.2012 21:00

Не е лошо да си вярваш *wink*

ForzaJuve29
07.06.2012 19:05

Балдзарети си е доста добър ляв бек!Де Челие не е в национала,защото е контузен!Пепе не е в национала,защото Прандели искаше да играе 4-3-1-2,но май ще минат на 3-5-2.Акуилани е пълно дърво и за нищо не става и няма място в отбора!И едва ли скандала ще окаже влияние като през 2006 тогава имаше обещания и треньор беше Липи,който си разбира от работата и е Ювентинец използва скандала на своя страна като надъха играчите.А на Прандели не му се получава даже се беше изказал,че не му пречило да изкара Италия от Еврото заради уговорените мачове,просто Прандели не е психолог което е едно от най-важните неща за да си треньор.