Тази лоша синя капитанска лента

17:14
Тази лоша синя капитанска лента
Тарторите на Левски рано или късно си тръгват без усмивка

От няколко дни Левски има нов капитан, който се казва Станислав Ангелов. Новината съобщи лично новият треньор Илиан Илиев. Няколко месеца преди това новият шеф Иво Тонев бе връчил тази отговорност на новия вратар Пламен Илиев. Много нови се събраха, а капитанската лента не е просто парче плат. Заради този проблем Фабио Капело напусна националния тим на Англия, а скандалите в българския и световния футбол не са малко. Ето каква е хронологията с капитаните на Левски през последните години, повечето от които се разделиха не само с лентата, но и с клуба по неособено приятен начин:


Димитър Иванков

С него всичко мина гладко. Продадоха го малко ненадейно, без преди това името му да се забърква в трансферна сага. След като приключи кариерата си в Турция и Кипър, подсказа, че би изкарал още една година на вратата на Левски като похлупак, но никой не откликна. Едва след като се отказа, го поканиха неофициално за шеф на школата, като обаче и той, и клубът знаят, че за това се изисква сертификат. Иванков беше и си остана от рядката порода мъжкари. Никога не е замесван в каквито и да било интриги и игрички. Капитанската лента му пасваше като шамар на буза.


Даниел Боримиров


Легендарният статут на Борето е безспорен. Той прекрати кариерата си от днес за утре, като една слънчева сутрин вместо в съблекалнята с играчите влезе в съседна стая, където го чакаше бюро (без секретарка), и така Боримиров като Пепеляшка само за няколко минути се превърна от футболист в директор. Дали отчита това като своя грешка, само той си знае, но е факт, че след време той бе уволнен от Тодор Батков, като това бе последвано от интересен импровизиран тенис мач с не толкова високо темпо и прехвърляне на топката в двете полета. Това лято Боримиров получи предложение да се върне в клуба, но отказа. Което е още едно доказателство, че Тодор Батков вече няма почти никаква дума на „Герена“. Ако от него зависеше, нито Боримиров, нито Боримировица, нито Сираков щяха да са близо до завръщане в Левски.



Елин Топузаков

Също като Иванков бе и си остава любимец на публиката. Ето, че се оказа, че неговата раздяла с Левски също не е била особено приятна. Щом се стигнало дотам Тодор Батков да се съмнява в коректността на Топчо към синята фланелка, значи адвоката го тресе параноята. След като е разбрал какви ги мисли собственикът, Топузаков със сигурност не е спал спокойно и едва се е побрал в кожата си. Той не е най-техничният и брилянтен защитник в историята на Левски, но що се отнася до раздаване и лоялност, Топузаков със сигурност е в Топ 5 на синия клуб. Капитанската лента е измислена точно за такива като него.



Георги  Петков

Вратарят дълго време не искаше да е капитан на Левски, като така и не изтъкна някакви сериозни съображения пред хората. Много е вероятно Гошо Петков отдавна да е чувал намеци по свой адрес относно някои допуснати голове. Факт е, че стражът изкара няколко години на топ ниво по време на трайното участие на сините в Европа при треньора Станимир Стоилов, но също така е истина, че Петков допусна и някои голове, които не подхождат на неговата класа. Още повече че беше и национален вратар. Какво се случи накрая, всички знаем. Серия допуснати голове от далечна дистанция, две-три изпуснати топки и… хоп, Петков стана част от октопода на черното тото – така си ги представя нещата Тодор Батков, въпреки че досега не е назовал в прав текст името на заподозрения. Адвокатът не пропуска да припомни това петно в кариерата на вратаря, а той на свой ред не остава длъжен. „Батков се катереше по гърбовете на играчите, за да го снимат“, е последният бисер на Петков. Това е нашият футбол! Я само си представете как Морати е яхнал вратаря Жулио Сезар или Абрамович се е качил върху Петер Чех.

Георги Иванов-Гонзо

Един път Георги реши да влезе в ролята си на капитан, взе топката от ръцете на Николай Димитров–Хичо, заложи я на дузпата и пропусна. Това се случи срещу БАТЕ Борисов в София, а този пропуск по стечение на обстоятелствата изстреля тима на Виктор Гончаренко в друга орбита, от която трактористите не излизат вече няколко години. За сметка на БАТЕ Левски все не може да направи нещо свястно и трайно, а след като се отказа от футбола, Георги Иванов изкара тригодишен неуспешен експеримент на „Герена“ като директор, като треньор, като треньор-директор, като таен скаут, кредитор и кой знае още какъв. Иначе като футболист Гонзо бе истински капитан на сините – непримирим, борещ се буквално до последна капка кръв, обединител, вдъхновител и победител. За Гонзо нефутболиста вече споменахме.

Владимир Гаджев

Следващият капитан на сините трябваше да е връзка между предпоследното и последното поколение. Поради навлизането на титулярния капитан Христо Йовов в чупливия му период, лентата все по-често се оказваше на ръката на юношата на клуба Владимир Гаджев. Не трябва да забравяме, че същият бе част от вълната бегълци от синята школа. Гаджев си издейства договор с Панатинайкос, който бе във финансова вреда на родния му Левски. Така или иначе след години сините си платиха една прилична сума, за да си го върнат. Той се отблагодари с няколко красиви гола от далечно разстояние и някой и друг точен пас. И това, съчетано с някакви неясни дрязги с публиката. Новият шеф видя в това недобра перспектива и му отне лентата.

Пламен Илиев

Ето тук вече стана интересно. Сагата си има предистория и тя е свързана с периода, в който Пламен Илиев е вратар на Видима Раковски, а Илиан Илиев е треньор на Берое. Клубът от Севлиево получава оферта от Стара Загора, но младият страж не иска да сменя екипа си. Който познава Илиан Илиев, веднага ще отсече, че това няма никога да бъде забравено от новия наставник на сините. Треньорът удържа на думата си да дойде на „Герена“, като сините платят цена уволнението на Гонзо, а какво остава за някой си Пламен Илиев. В резултат на това през пролетта Илиан първо е поканил за треньор на вратарите Вальо Захариев, като му е препоръчал да се върне на „Герена“ с вратар по негов избор. Тоест Пламен Илиев вече е бъдеща бита карта. Дали заради близостта на Захариев с тандема Сираков – Стоилов, или поради друга причина, Иво Тонев в крайна сметка е назначил за треньор на вратарите Краси Колев, който, разбира се, е поканен от Илиан Илиев, но вече като втора опция. Междувременно Левски иска да купи от Миньор Иван Чворович, който отказва заради по-ниската предложена заплата и избира парите на Лудогорец. Това е още едно доказателство, че новият треньор на сините едва ли ще изкара целия сезон с Пламен Илиев на вратата. Започна се онзи ден с разжалването на капитана. Не е трудно да се досетим какво ще е продължението.
Илиан Илиев даде да се разбере, че той ще има важна дума в клуба. Да хвърлиш решение на Иво Тонев в коша е смел ход, който заслужава адмирации. Аргументацията, че Пламен е още малък за лентата, си има своята логика, но Икер Касияс е от десетина години капитан на Реал Мадрид, а през това време в тима минаха какви ли не расови тартори.


Станислав Ангелов

И той има „забележки“, най-голямата от които е бягството от Левски по посока Енерги Котбус. Този скандал на практика започна да клати империята на Станимир Стоилов и не само развали обстановката в клуба, но и даде началото на кризата, която след това доведе до тоталния разпад на големия отбор. Въпреки това преди две години Мъри и Пелето пак се събраха, но този път в Анортозис, а това лято Ангелов реши да приключи кариерата си на „Герена“. Безспорно той ще има авторитет и влияние в съблекалнята много повече от Пламен Илиев.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

holigan4e
11.07.2012 00:11

Старите футболисти повече ми харесват *smile* Топузаков , Илиян Стоянов , Телкийски , Димитър Иванков .........сега само Пламен Илиев и Владимир Гаджев ми харесват.

rumbata1914
10.07.2012 21:40

Жалко за Пацо...най-добрия вратар в България...

toniii1914
10.07.2012 18:12

Само че Касияс стана капитан 2010, когато Раул напусна.

battRado
10.07.2012 18:37

Тези уинър.. адекватни както винаги *lol*