Видеотон или как един футболен клуб израстна с цял тон, Част I

17:10
Видеотон или как един футболен клуб израстна с цял тон, Част I
Видеотон е унгарски професионален футболен клуб. Клубът игрaе домакински си двубои за постоянно на "Шоштой Стадион"  от 1967 г., като преди това е домакинствал на този стадион само в някои периоди от своята история. "Шоштой Стадион" е многофункционален стадион с лекоатлетическа писта и е  пригоден за различни спортове с капацитет от 14 300 седящи места. Той се намира в гр. Секешфехервар. Клубните емблеми и гербове са се променяли многократно през годините, но винаги тимът е играл в цветове синьо и червено, което символизира цветовете и на герба на Секешфехервар. С подобни цветове клубът може лесно да обедини и свой бъдещи фенове от България, а и най-крайните привърженици на Видеотон са обединени във фен клуб със звучното и нахъсващо название "Червено сини дяволи", което може да се хареса на доста футболни запалянковци.

Първият най-успешен период в историята на Видеотон е в средата на 1980-те, когато клубът достига до финала на турнира за Купата на УЕФА - тогавашното название на сегашната Лига Европа. Това изненадващо събитие за тогавашното, а и за днешното време, настъпва през далечната 1985г. Втората най-успешната ера настъпва, когато клубът печели първата си унгарски титла през 2011 г. И именно върху причините и обстоятелствата довели до тази титла през 2011г. на един тим изпаднал дълго време в небитието на Втора унгарска дивизия, имам намерение да концентрирам внимание.

Всичко започва през сезон 1984г. – 1985г., когато клубът привлича вниманието на международната футболна общественост, като съумява да достигна финала за Купата на УЕФА от 1985 г., след забележителна кампания. Видеотон преодоля Дукла Прага, отбор ползващ се по това време с отлични условия от партийната върхушка в тогавашна Чехословакия. Като след двете срещи между Видеотон и Дукла Прага крайният резултат е 1:0 в полза на унгарците. Френският Пари Сен Жермен е вторият отбор имащ злощастната съдба да срещне тима на Видеотон през тази кампания и всичко това се потвърждава с двете победи, които Видеотон печели с 4:2 и съответно 1:0 в Париж. В третия кръг на надпреварата маджарите губят първия от двубоите с Партизан с 0:2, но за реванша остава само една въпросителна. Колко гола ще отбележи Видеотон и дали приказката ще продължи (сините фенове в България добре познават това усещане)? В ответния двубой унгарските футболисти са във вихъра си и отбелязват пет безответни гола. В четвърт финалите Видеотон играе с Манчестър Юнайтед. На "Олд Трафорд" английският клуб печели с 1:0. В домакинството си Видеотон побеждава Юнайтед също с 1:0, но това не стига. Следва изпълнение на дузпи и Видеотон спечели с 5:4. В полуфиналите Видеотон играе с босненски (бившият Югославски) добре познат в България Железничар Сараево. В първия мач като домакин Видеотон спечели с 3:1 и това е достатъчно, за да преодолее своите босненски съперници, след като загуби с 1:2 в Сараево.

Приказката наистина продължава. На финала те играят с испанския гигант Реал Мадрид (който излиза с изцяло титулярният състав). В първия мач Видеотон отново е домакин на "Шоштой Стадион", но "приказката" се оказва е към своя край и Видеотон губи с 0:3 пред 38 000 зрители. Във втория мач на стадион "Сантяго Бернабеу" в Мадрид, Видеотон побеждава  с 1:0, като голът е вкаран от Лайош Майер в самия край на двубоя. На "приказката" окончателно е сложено край. Тимът завършва на трето място местния шампионат, а сезонът е един от най-успешните във футболната история на Видеотон.



През 90-те години Видеотон се представя с променлив успех на домашна сцена, като през 1998 г. едва избягва изпадане и приключва сезона на 16-то място. Така клубът трябва да спечели плейоф за оставане в елита, а негов съперник е Ф.К. Шопрон. Видеотон отново в безпогрешен, когато става въпрос за преки елиминации, като печели и двата мача с 2:1 и 3:0. Изпадането обаче идва в следващата година, с което се сложи край на серия от 29 години в първа дивизия.

Началото на реформите в клуба започват през 2000г. Клубът печели Втора дивизия и отново се промотира след най-добрите унгарски отбори, като никои от грандовете не вижда сериозна конкуренция в негово лице. Но дори клубът да е новак в елитната унгарска футболна група през 2011г., неговото име отдавана означава тежки двубой за съперниците му, изправили се срещу него особено в преки елиминации. Това разбират и всички съперници на домашна сцена, срещнали Видеотон в напреварата за националната купа през 2001г. Видеотон се справя успешно с всички противници и достига до финал за Купата на страната, където губи зрелищно от месният хегемон Дебрецен с 2:5. Това довежда и до участието на маджарите в Интертото Къп, където те са победени от Марек Дупница в първия кръг. През 2006г. отборът се представя повече от добре и изравнява клубното постижение от 1985г., като финишира на трето място в шампионата и гарнира това постижение със спечелената Унгарската купа, като побеждава  на финала Вашаш с 6:5 след дузпи, като в редовното време мачът приключва при резултат 2:2.

Следващите години Видеотон е изправен пред сериозни финансови трудности. Трудностите се трансформират в състояние на "несъстоятелност", която обявява клуба.

Тогава се появява и човека направил така ,че несъстоятелният Видеотон да израсне с цял тон до ВидеоТОН.

Очаквайте скоро и Част II от материала за Видеотон!




Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Vikingit
02.08.2012 22:23

Аааааааа, Бат Сотир Анализа, аааааааа, ще откача*party**party*

overdrive
02.08.2012 22:12

Превеждайте още такива интересни статии от други сайтове, моля! Така или иначе вашите не са много интересни и повечето са трансферни клюки за рейтинг.

devic
02.08.2012 17:50

е сотирката освен да пише безмислени прогнози можел и да превежда от уикипедия. другото което разбрах е че е чорбар.

zidanerm
02.08.2012 17:44

Winner айде бе,направихте онази статия за легенда на Юнайтед ,казахте,че ще има и други отбори,един месец ги чакаме и другите отбори.... [@link http://www.winner.bg/transfers/read64431.html] ето я и самата статия ..