Ботев Пловдив явно ще бъде изграждан майсторски

11:20
Ботев Пловдив явно ще бъде изграждан майсторски
При завръщането на Ботев Пловдив в "А" група и още повече при наличието на богат собственик неминуемо се появи въпросът дали е възможно да се повтори Лудогорец, който пък при своята поява в елита повтори Литекс.

Най-напред трябва да уточним, че трите футболни проекта не трябва да стават обект на подобни сравнения. Или ако трябва да сме по-точни, Ботев Пловдив е един от големите ни футболни клубове, а другите два са проекти на богати за времето си инвеститори. Нерде Литекс на Гришата и Лудогорец на Домусчиев, нерде Ботев Пловдив.

Канарите обаче се хванаха на провокацията и дори преминаха границата - взеха се твърде на сериозно на фона на това, което представляват в момента. Може би причина за това е голямата победа над Славия в първия кръг, но белите от София са абсолютно застоял и - извиняваме се за израза - заспал футболен отбор.

Вероятно е с течение на времето Ферарио Спасов да изгради добър тим, но на този етап това не се случва. Тази формация на Ботев е достатъчна да отговори на еуфорията на половин Пловдив, но като съдържание и качество е много рано да се говори за място в евротурнирите, да не говорим за шампионска титла.



Срещу Левски жълтите показаха интересни неща, но в същото време и пробойните в тима бяха много. Няма да е пресилено, ако кажем, че фундамент в тима е играч, който бе резерва при сините - Иван Цветков. Носителят на прякора Бай Иван футболист е като изваден от Ботев отпреди 15-20 години - играе на чисто, не се хвърля в шамарите, подминава единоборствата, "не е ентусиазиран, когато отборът се защитава, но пък с топката в краката сигурно е в Топ 3 на футболистите в "А" група. Той почти няма грешно отиграбане независимо дали ще даде пас по диагонал, по ширина или дължина, дали ще я опъне на 40 метра, или ще разцъка с човек наблизо, изключително комбинативен е, за разлика от огромна част от българските футболисти не го е страх да поеме отговорност, не се колебае да шутира и при малък шанс за гол. Цветков изобщо не е лош и при преките свободни удари. Но опасенията са, че Ботев прекалено много ще разчита на Бай Иван, който не е в първа младост и трудно издържа в добро темпо 90 минути. Славия вече му сърба попарата, Левски също видя доста зор, но винаги става така, че когато един играч е изключително важен, в един момент играта на тима става разгадаема. Е, освен ако не става дума за Лионел Меси.



Явно и Ботев ще разчита на нисък нападател поне през първия полусезон. Бразилецът Вандер не е типична деветка, въпреки че е пъргав и срещу Левски си показа техниката, но канарчетата в своята история винаги са имали сериозни и внушителни тарани.

Чисто новият Ботев явно ще бъде изграждан по-бавно и нещата няма да се получат толкова скоростно, както се случи в Лудогорец, който от позицията на необременен новак записа и успешни игри на чужд терен. Докато при жълтите тепърва ще видим дали ще се отърсят от традицията извън Пловдив да са предпазливи.

С тази армада от верни и гласовити привърженици, които ще следват тима навсякъде, ще бъде интересно. Срещу Левски Ботев се опомни едва след 30-ата минута, а така шампион на България не се става, въпреки че след това пловдивчани стояха добре, атакуваха с доста хора, стигнаха до две голови греди и можеха още повече да затруднят Левски. Голът на жълтите пък бе марков за Ботев - пасове с едно докосване, остро центриране и засичане. Ферарио разполага с интересни футболисти и ако не я кара по бързата процедура, може и да му се получат нещата. А и бързата работа е срам за майстора.



Ботев Пловдив е достатъчно сериозно име в българския футбол, за да се сравнява с който и да било, че и да пада на моменти до махленско ниво на общуване. Да, всички знаем какъв футболист беше Георги Илиев - Майкъла, но не отива на спортен директор на голям клуб да отговаря и обижда от официалния уеб-сайт на Ботев. Кривия трябва да се държи аристократично в такива моменти и да не изпада в дребнотемие. Майкъла от години повтаря едни и същи пет изречения и ако Сашо Александров едва сега открива тези "анализи", е добре навреме да спре да отговаря.

Същото се отнася и за човека, който се води председател на феновете на Ботев. Иска и той да си види името във вестниците, но не по този начин - да наричаш агитката на Левски "измършавяла" и "клошари" говори за липса на възпитание и етика.



Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

cheman
22.08.2012 13:04

Който не е гледал Ботев на живо в повечето контроли няма право да говори

cartoonnetwork
22.08.2012 14:19

Отборчетата от Софийски окръг може само да ни завиждат за агитката и подкрепата на феновете ! Давайте с минусите не ми дреме *lol* , наскоро видях коментар от фен на смешното отборче Левски и коментара му беше кои са Ботев Пловдив ?! Смешници от Б група *smile* Явно пасивното фенче беше доста саднало че имахме агитка и то като гости в пъти по голяма от тяхната *smile* И така злобно хранеше най-старият български футболен отбор че чак ме хвана жал за пасивното фенче *smile* Ай Канарииииииииии ! До гроб сме с вас !*smile*)))))))

Manower
22.08.2012 12:51

Много вярна статия! Нещата се казват директно, а истината понякога не е приятна! Според мен е обективен журналиста!