Швейцария - Турция превю

18:58
Швейцария - Турция превю
Двата загубили отбора в първия ден от първенството излизат рамо до рамо за техния последен шанс. Това е мачът Швейцария срещу Турция и със сигурност ще бъде събитие, изпълнено с напрежение.

Загубата от чехите бе достатъчно съкрушителна за Швейцария, но също толкова лоша бе и контузията на капитана Александър Фрай. Последният не само, че бе заменен, но и ще пропусне първенството до края му.

Празничната атмосфера от обединяването тогава вече не е същата, въпреки че няма да приключи изцяло, докато не загаснат и последните надежди за продължаване след групите.

Всичко по-малко от точка срещу Турция ще бъде провал за домакините, които ще приключат своето участие още на първото препятствие - нещо, което би било трудно прието
за отбор, който се изяви със своята защита на Световното първенство през 2006г. в Германия.

РАЗОЧАРОВАНИЕ

Турция междувременно бяха премазани от Португалия, които демонстрираха приличен, но не и от световна класа футбол.

Това все пак беше повече от колкото турците съумяха да направят. Южните ни съседи, които се промъкнаха до финалите в Австрия и Швейцария, след като заеха второ място в своята група непосредствено след съседна Гърция не показаха с нищо, че заслужават да спечелят мача.

Гостите ще се чувстват комфортно на стадион "Сейнт Якоб - Парк" в Базел, след като се очаква да имат подкрепата на много свои привърженици. Двубоят срещу домакините реално погледнато е най-добрият им шанс да спечелят трите точки и те със сигурност ще се опитат да го направят.

Въпреки това доста неща ще трябва да се променят на терена и не на последно място е чувството на увереност и способността на Нихат да изпробва противниковия вратар.

ПИКАНТНА ИСТОРИЯ

Последният път, когато двата отбора се срещнаха бе в квалификациите за Световната купа през 2005г. в Истанбул. Един запомнящ се мач, но не заради резултата, а поради грозните сцени, които последваха.

След разочароващия краен резултат от мача за домакините, които не успяха да се класират за финалите в Германия, в тунела се стигна до физическа саморазправа между играчи от двата отбора. Турците бяха наказани с лишаване от домакинство за 5 срещи.
Последва обжалване от страна на турската федерация за намаляване на наказанието, но шефът на УЕФА Сеп Блатер, който между другото е швейцарец, открито изрази възмущението си от инцидента.


МОМЕНТНА ФОРМА


Швейцария

07.06.2008 Швейцария - Чехия 0:1 (ЕП)
30.05.2008 Швейцария - Лихтенщайн 3:0 (пр. мач)
24.05.2008 Швейцария - Словакия 2:0 (пр. мач)
26.03.2008 Швейцария - Германия 0:4 (пр. мач)
06.02.2008 Англия - Швейцария 2:1 (пр. мач)
20.11.2007 Швейцария - Нигерия 0:1 (пр. мач)

Турция

07.06.2008 Турция - Португалия 0:2 (ЕП)
29.05.2008 Турция - Финландия 2:0 (пр.мач)
25.05.2008 Уругвай - Турция 3:2 (пр.мач)
20.05.2008 Словакия - Турция 0:1 (пр.мач)
26.03.2008 Беларус - Турция 2:2 (пр.мач)
06.02.2008 Турция - Швеция 0:0 (пр.мач)


ОТБОРНИ НОВИНИ


Швейцария

Фрей е извън първенството, след като получи контузия още в първия мач на своя отбор. Всички останали са налице, което най-вероятно ще доведе до запазване на схемата им на игра (4-4-2), с която ще се борят за трите жизненоважни точки. Якин може би ще помага на Щрелер в "старата, но златна" предна линия.

Вероятен състав: Беналио, Манин, Сендерос, Лихтщайнер, Барнета, Бехрами, Фернандес, Инлер, Щрелер и Якин

Турция

Гьокан Зан няма да участва, а Сервет Четин е под въпрос, което означава, че южната ни съседка ще бъде с ново лице в центъра на защитата. Нихат отново ще заеме своето място в предни позиции.

Емре продължава да отсъства, поради контузия и е твърде вероятно да не успее да се възстанови до края на първенството. Треньорът Фатих Терим трябва да потвърди неговия заместник.

Вероятен състав: Волкан, Сабри Сариоглу, Асик, Емре Гунгор Четин, Борал, Алтинтоп, Аурелио, Карадениз, Тюран, Нихат и Ердинг.


КЛЮЧОВИ ИГРАЧИ


Швейцария - Марко Щрелер

Изглежда треньорът Кун ще заложи надеждите си за успех на ветерана още веднъж, въпреки слабото му представяне срещу Чехия в първия мач. Най-вероятно той ще прекрати футболната си кариера след първенството и ако не блесне тук, това може да бъде една разочароваща последна игра за него.

Турция - Мехмет Аурелио

Роденият в Бразилия халф ще трябва да докаже, че може да играе еднакво добре, както в нападение, така и в отбрана. С неговото родословие и опит, това не би трябвало да бъде прекалено трудна задача.


ПРОГНОЗА


Швейцарците трябва да се докажат в мача срещу Турция. Ситуацията ще бъде изключително напрегната и дори може да се стигне до първия червен картон на това първенство. Въпреки всичко, победата по би прилягала на отбора на южната ни съседка.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация