Тежки гостувания по пътя към ЮАР 2010

23:36
Тежки гостувания по пътя към ЮАР 2010

Днес в южноафриканския град Дърбан бе изтеглен жребият за квалификациите за Световното първенство в ЮАР през 2010 година. В зона Европа битката за 13 квоти ще бъде между 53 национални отбори. Жребият отреди ние да се паднем в Група "8" заедно със съставите на Италия, Ирландия, Кипър, Грузия и Черна гора.

Безспорен фаворит се очертава действащият световен шампион Италия. В историята на световните първенства "Скуадра Адзура" е един от най-успешните тимове с четири световни купи в своята витрина. Първите две идват през далечните 1934 и 1938, за да дойде дълга пауза до 1982, когато с Пауло Роси и Дино Дзоф в състава си стават отново първи в света и накрая преди две години триумфират в Германия. Много трудно може да бъде намерено слабо място в селекцията на Роберто Донадони. Отборът е изграден предимно от играчи, състезаващи се на Апенините. На вратата е Джанлуиджи Буфон, който едва ли се нуждае от представяне. Защитата е много опитна в лицето на Канаваро, Матераци и Панучи, а към тях трябва да прибавим и Джамброта. В халфовата линия също разполагат с великолепни изпълнители - Пирло, Гатузо, Де Роси, Каморанези. Атаката е водена от голмайстора на Байерн Мюнхен Лука Тони, докато за място до него спорят имена като Джилардино, Лукарели и Ди Натале. С една дума тима прелива от класа и трябва да се надяваме да вземем нещо от тях в София на стадион "Васил Левски", защото като гости трудно ще ги изненадаме.

Според класацията на ФИФА като най-сериозен конкурент за второто място ни се явява отбора на Ирландия. Гръбнакът на състава е изграден от футболисти, които играят в Английската висша лига. Имат много стабилен вратар в лицето на Шей Гивън, който е клюкова фигура в своя Нюкясъл. Отбраната също е изградена от познати лица. Това са Стив Финън, Джон О\'Шей, Ричърд Дън и Анди О\'Браян. Слабото място на отбора може да се търси в средната линия. Там се подвизават Кевин Килбан и Лий Карсли, които вече са на възраст. Други, които можем да споменем са Анди Рийд и младото крило на Селтик Айдън Макгрейди. Халфовете на тима бележат малко и това е един от големите проблеми на тима. В атака действат Роби Кийн и Кевин Дойл. Те са класни нападатели и опасност за всяка защита. Нашите защитници допускат лесни грешки, а това дуо лесно би се възползвало от всяка дадена им възможност. Изминалите евроквалификации показват, че тима на ирландците играят много добре у дома и зле навън. Вкъщи завършиха без загуба и само два допуснати гола. Дори Германия се препъна там и завършиха наравно 1:1.

Кипър е воден от гръцкия наставник Ангелос Анастасиадис. На тези квалификации представителният тим на тази островна държава разочарова своите фенове и завърши на предпоследното място, като след тях остана само Сан Марино. Кипърският състав е много непостоянен в своите изяви и винаги можеш да очакваш изненада от тях. Извън своя остров са лесна плячка, но у дома трябва винаги да се има едно на ум и е добре, ако успееш да отбележеш ранен гол. Кипър не се е класирал никога в своята история на голям футболен форум. Повечето играят в родни клубове, но най-класните отдавна се състезават по европейските терени. Звездата на тима е капитанът Йоанис Окас, който играе за испанския Селта. В атака той си партнира с Михалис Константиноу, който в 53 мача за преставителния тим е вкарал 23 гола. Имат двама играчи играещи в Германия - халфовете Константинос Чараламбидес (Карл Цайс Йена) и Ефстатиос Алонефтис. Ако не ги подценим би трябвало да успеем да съберем шест точки от двата ни мача с тях.

Националният отбор на Грузия е воден от немския треньор Клаус Топмьолер. Въпреки именитата фигура начело на своя отбор, грузинците се преставиха разочароващо на квалификациите за Евро 2008 и завършиха на предпсоледното място в своята група. Трудно този състав може с нещо да затрудни по-класните състави на континента. В тези страни от бившата съветска република самия климат може да окаже влияние върху срещите,което  не е никак маловажно. Противниковите състави срещат по-големи трудности, когато Грузия им гостува, защото тогава състава на Топмьолер се затваря в своята половина и бранят нулевото равенство. Стадионът, на който играят домакинските си срещи е "Борис Паичатзе", който е с капацитет 55 хиляди места и на него играе срещите си местния Динамо Тбилиси. Най-известните имена в състава са на капитана и играч на Милан Каха Каладзе, Зурав Кизанишвили от Блякбърн, втория капитан Лебан Кобиашвили от Шалке и нападателят Александър Яшвили, играещ за немския Карлсруе.

Като последен отбор в нашата група се падна състава на Черна гора. Въпреки, че са на последно място, те немогат да бъдат считани за пълен аутсайдер, а са на тази позиция само, защото са млада държава и от скоро имат свой национален отбор. Те са един от петте дебютанти от организацията на ФИФА за тези световни квалификации. Треньор на отбора е Зоран Филипович, който е бивш играч на Цървена Звезда, Брюж, Бенфика и Боависта. Играят домакинските си мачове на стадиона в Подгорица, а там феновете им винаги подкрепят своя тим с пълни сили. Създава се обстановка, която може да смути всеки играч. Капитан и голмайстор на отбора е нападателя на Рома Мирко Вучинич. В атака си партнира с друго известно име - Милан Пурович от Спортинг Лисабон. Това ще са първите квалификации  за Черна гора и ще са екзалтирани от самата мисъл, че представят своята страна.

Ако мога да направя един общ извод, то той ще бъде, че ни очакват тежки гостувания. Точно там може да си спечелим мястото на Мондиал 2010, но можем и да го загубим, ако отново допуснем глупави грешки срещу по-слаби от нас състави.

Нека да обърнем внимание и на другите групи :

В Група "1" попаднаха Португалия, Швеция, Дания, Унгария, Албания и Малта. Момчетата на Луиш Филипе Скулари би трябвало да заемат първото място, а за второто ще се състезават двете скандинавски страни. Все пак Португалия трябва да има едно на ум заради близките отношения на Швеция и Дания и да си осигурят сами мястото напред.

Група "2" се оформя като една от най-слабите след като там са Гърция, Израел, Швейцария, Молдова, Латвия и Люксембург. Ото Рехагел върши страхотна работа и мястото напред сякаш им е сигурно. Втората позиция, обаче е по силите както на Израел, така и на Швейцария.

В Група "3" са тимовете на Чехия, Полша, Северна Ирландия, Словакия, Словения и Сан Марино. Много равностойна група и трудно може да се каже със сигурност първите два отбора. Чехия не е чак толкова силна както преди няколко години, а Лео Бенхакер продължава да води напред поляците и няма да е изненада, ако не попаднат на първенството в ЮАР като първи в тази група. Северна Ирландия пък бележи възход и може да се намеси в борбата за първите две места. Тъй като групата е много равностойна може само първия отбор да продължи напред.

В Група "4" интересен се явява сблъсъка между Германия и Русия. Компания ще им правят Финландия, Уелс, Азербайджан и Лихтенщайн. Финландия и Уелс могат да откраднат някоя точка от лидерите, но нямат постоянство за да могат да ги конкурират.

Група "5" има ярко изразени фаворити - Испания и Турция. Другите състави тук са Белгия, Босна и Херцеговина, Армения и Естония. Първите два сякаш са прекалено силни за останалите. Белгийците вече няколко години са далеч от елита и ако продължават така могат да завършат и на четвърто място, тъй като босненците са традиционно корав отбор.

В Група "6" се събраха Хърватия, Англия, Украйна, Беларус, Казахстан и Андора. Доста интересна се очертава борбата тук със старите познайници Хърватия и Англия и трите бивши съветски републики. Първите три състава са класни и имат реални шансове да спечелят място за Мондиала. Англичаните едвали биха искали да разочарован своите сънародници отново и ще са много мотивирани.

Група "7" ще е равностойна. В нея попаднаха Франция, Румъния, Сърбия, Литва, Австрия и Фарьорски Острови. И тук имаме три изразени фаворита, но Литва и Австрия могат да спънат водещите тимове, ако бъдат подценени. Очертава се интересна балканска битка за второто място между Румъния и Сърбия.

Група "9" е съставена само от пет отбора, но за сметка на това след Холандия, останалите са много близко по качества. Шотландия, Норвегия, Македония и Исландия ще правят компания на "лалетата". Шотландците направиха добри евроквалификации, но не се знае дали ще успеят да повторят доброто си представяне. Така, че Норвегия също има своите шансове, ако покажат постоянство.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

mitko2026
25.11.2007 23:57

мале е нема такава група... мечтаех мечтаех ама супер е това... хем световния шампион хем преодолими отбори... аз ще съм първия който си е закупил ценна хартиика за мача България-Италия помнете ми думите