Австрия - Полша превю

18:47
Австрия - Полша превю
След като загубиха първите си мачове в група "B" нито домакините от Австрия, нито дебютантите на първенството от Полша могат да си позволят да бъдат победени днес в този важен мач. Ако нито една от загубите в неделя не беше неочаквана, то възможностите на австрийското представяне със сигурност ще изненадат много хора.

Те бяха повалени от ранния гол на Лука Модрич, дошъл след изпълнение на 11 метров наказателен удар, присъден заради нарушение на Рене Ауфхаузер. Въпреки това не спряха да търсят попадение във вратата на изглеждащия уморен хърватски тим.

Въпреки това загубата с 1:0, последвала тази на швейцарците със същия резултат 24 часа по-рано, прибави Австрия към други 6 отбора, загубили първите си мачове на такъв форум, като домакини. Сега те трябва да се борят да избегнат присъединяването си към Белгия и Швейцария, като единствените страни домакини, не оцелели в груповата фаза след 1984г.

Оттогава насам 7 отбора съумяха да оцелеят в груповите фази, след като загубиха мачовете си в своите откривания. Португалия и Англия бяха последните два отбора, които го постигнаха на Евро 2004. Загубата на Австрия от Хърватия също така означава, че те не са постигнали победа на голям турнир в последните 18 години.

Колкото до наказателния удар, треньорът Хикерсбергер призна: "Това е възможно най-лошият старт, който можеш да си представиш в първия мач от първенството. След 4 минути ние допуснахме гол и ни трябваше време да се възстановим. През първите 30 минути отборът не играеше добре, бяхме нервни. След това последвахме нашия тактически план и се представихме добре. Дори доминирахме през втората половина."

След като добави, че "тимът е много депресиран" остава да се надяваме, че е успял да им повдигне духа междувременно, защото особено през второто полувреме показаха, че са по-добри отколкото и самите те си мислеха.

Колкото до Полша, те ще се надяват да се отърсят от мача срещу Германия и от развоя в предквалификационната група (където също започнаха със загуба), за да съумеят да продължат напред. Този успех по време на квалификациите показа, че  Лео Бенхакер е направил нещо, което никой друг тактик някога е успявал за Полша - да ги изведе до финалите на Европейско първенство. И все пак опитният холандец изглежда ще завърши кариерата си без да е постигнал победа на голямо първенство. Той не е постигал победа в последните осем мача, включвайки 4 мача с Холандия (Световно първенство 1990), 3 с Тринидад и Тобаго (Световно първенство 2006) и един с Полша.

Един срещу друг

Австрия и Полша са се срещали 7 пъти досега, като австрийците са печелили 3 пъти, а поляците 4 без да имат равенство.Поляците спечелиха двете срещи от квалификациите за Световно първенство през 2006 година и всъщност те отбелязваха поне 3 гола във всеки един от последните им 4 мача срещу Австрия.

Отборни новини

АВСТРИЯ

Хикерсбергер се надява, че нападателят Роланд Линц ще се възстанови от контузията, получена срещу Хърватия, но ако това не стане Роман Киенаст ще го замести. Линц тренира в четвъртък въпреки препоръките на лекарите да си почива, за което треньорът каза: "Бях изненадан, че взе участие, но той искаше да се бори за място в стартовия състав."

Киенаст, който влезе като резерва в последните 17 минути срещу Хърватия очаква да започне: "Надявам се да играя от началото, но това зависи от треньора. Радвам се, че Роланд се върна към тренировки. Между нас няма съревнование. Вярвам в себе си и ще се опитам да докажа на треньора, че трябва да ме избере заради моето представяне."

Междувременно капитанът Андреас Иваншич ще трябва да играе въпреки разтегнатите си връзки в дясното коляно, но Юмит Коркмаз  също се съревновава за място в средата на терена.

Ако Мартин Хидън влезе в игра, то той ще запише своето 50-о участие с националната фланелка, докато 38-годишният Ивица Вастич ще стане най-възрастният голмайстор на подобен форум, ако успее да се разпише.

Себастиян Продъл, Юрген Зоймел и Емануел Погатец ще бъдат наказани за една среща, ако получат нов жълт картон.

ПОЛША

Рожер Герейро се очаква да заема мястото на контузения полски капитан Мачей Журавски, а Якуб Вавжиняк може да започне на мястото на Павел Голански като ляв защитник.

Докато Бенхакер не желае да потвърди дали Роджър със сигурност ще започне, нападателят от бразилски произход говори възторжено за своя треньор: "Той е велик, невероятен, фантастичен. Вижда решения и прави избори на полето сякаш е бразилец. Не мога да го обясня по никакъв друг начин."

Мариуш Левандовски и Еби Смоларек ще бъдат наказани при следващ картон, докато защитникът Яцек Бак, който играе за Аустрия Виена, ще бъде изправен срещу съотборниците си Йоаким Сандвест и Роналд Геркалиу.

КЛЮЧОВИ ИГРАЧИ

АВСТРИЯ

Защитникът на Мидълзбро Емануел Погатец имаше късмета да остане на терена срещу Хърватия, след като съдията му спести втори жълт картон при едно единоборство с Ивица Олич. Той ще трябва да се контролира повече срещу Полша, особено след като 25-годишният играч е един от относителното малко австрийци с игрови опит в големи европейски първенства. Той бе изхвърлен от отбора през 2006г. заради критиките си към Хикерсбергер и Иваншиц, но сега се завърна и е един от ключовите играчи на тима.

ПОЛША

Нападателят Еби Смоларек е син на Влодцимиерц, който игра на световните финали през 1982 и 1986г. за Полша. 27-годишният футболист отбеляза 9 гола по време на квалификациите за своята страна, и се превърна също като своя баща в нещо като национален герой. В негово лице Полша се надява да постигне първата си победа на такъв форум.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация