Официално измениха правилата във футбола

16:04
Официално измениха правилата във футбола
Изменения в Правилата на футбола и решения на Международния Борд на Футболните Асоциации сезон 2009- 2010, разпространи Българския футболен съюз.

Решенията на тазгодишната среща на Международния Борд на Футболните Асоциации по отношение на промяна в правилата на играта са задължителни за конфедерациите и за асоциациите членки от 1 юли 2009, но конфедерации и асоциации членки чиито настоящ сезон не е приключил до 1 юли, могат да закъснеят с въвеждането в състезанията на приетите промени в правилата на играта до началото на новия им сезон.


1. Правило 1 - Футболно игрище

Мачовете могат да бъдат играни на естествено тревно покритие или на изкуствени покрития, според правилата на състезанието. Цвета на изкуствените покрития трябва да бъде зелен. Там където се използват изкуствени покрития за мачове между националните отбори на футболни асоциации членки на ФИФА или международни мачове на клубно ниво, покритието трябва да е в съответствие с изискванията на ФИФА за качество на футболното тревно покритие или Международния стандарт за изкуствено тревно покритие, освен ако ФИФА не е дала специално разрешение за освобождаване от това задължение.

2. Правило 11 - Засада

Тълкуване правилата на играта и насоки за съдиите. Когато имаме нарушение за засада, съдията отсъжда непряк свободен удар да се изпълни от мястото където е бил играча в засада, когато последно му е била подадена топката от негов съотборник. Всеки защитаващ се играч напуснал терена без разрешение на съдията по каквато и да било причина ще се счита за намиращ се на неговата гол линия или тъч линия с цел като покриващ засадата до следващото спиране на играта. Ако играча напусне терена умишлено, то той трябва да бъде санкциониран с жълт картон след като топката е извън игра.

3. Процедура за определяне победителя от мача като домакин или гост

Ако в края на мача или преди да започне изпълнението на наказателните удари, един от двата отбора има повече играчи от съперника, той трябва да ги изравни с тези на съперника и капитана на отбора трябва да даде името и номера на извадения играч. И така всеки изваден играч не може да участва в изпълнението на наказателните удари за определяне на победител.

4. Техническа зона


Само един човек е упълномощен да дава тактически указания от техническата зона през цялото време. (Забележка: Отпада задължението - след всяка инструкция да се завръща отново на мястото си на резервната пейка.). Треньора и другите официални лица трябва да останат в техните ограничения, освен при определени обстоятелства, като например, когато физиотерапевта или доктора навлизат на терена с разрешение на съдията за да прегледат контузен играч.
Треньора и другите заемащи места в техническата зона трябва да се държат по отговорен начин.

5. Напомняне към съдиите

На съдиите се напомня че правило 5 посочва, че съдията трябва да спре мача, ако по негово мнение има сериозно контузен състезател.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

tamango
21.05.2009 21:45

правилата ги определя Борда а там е пълно с островитяни -каква умно можеш да очакваш от тях.

vladolinko
16.05.2009 09:20

е как пък да е *smile* "гол на чужд терен" винаги е било споредмен поне де едно от най-мъдрите правила на фифа мн добре замислено а това за дуспите какво да се разбира да няма повече хора от единия отбор които да бият дузпи.

tedino
15.05.2009 21:56

Някога това правило за гол на чужд терен го нямаше.Незнам защо са го приели.

BoBi_Levskara
15.05.2009 21:10

И аз съм твърдо против това правило за гол на чужд терен.Неможе 2 отбора да завършат наравно 2 мача и единичт да отпада заради това тъпо правило.Особено пък когато се играе на 1 стадион.Като Интер и Милан. Лацио и Рома.И редица други.ТОВА за мене е НАЙ–ТЪПОТО ПРАВИЛО“

omonigotemile
15.05.2009 20:41

Напълно съгласен съм с предишното мнение: трябва да се премахне правилото за гол на чужд терен така мачовете в турнирите (например ШЛ0 ще бъдат много по интересни!

kuramiian
15.05.2009 20:39

а според мен не.и колкото по-малко промени толкова по-добре!

onzzy
15.05.2009 19:53

според мен трябва да махнат правилото за гол на чужд терен

gocktherock
15.05.2009 18:57

Добри са правилата. Това с дузпите е перфектно. Така трябва и да бъде

torres_228
15.05.2009 17:57

Както се казва " нищо ново под слънцето " *smile*

WayneRoney
15.05.2009 16:34

Е какво им е тъпото аз не виждам кой знае какви промени *wink* Само това с дузпите е малко смотано.

Dorostoler
15.05.2009 16:33

Верно...Нищо съществено.Само да се намират на работа *sick*