Шоуто на клей започва, Григор Димитров се впуска в Ролан Гарос с мач срещу Фая

10:29
Шоуто на клей започва, Григор Димитров се впуска в Ролан Гарос с мач срещу Фая
Днес започва вторият по ред турнир от Големия шлем - Ролан Гарос. Първите срещи от Откритото първенство на Франция са насрочени за 12:00 часа българско време.

На червените кортове във Франция Рафаел Надал ще играе ролята на основен фаворит при мъжете. Испанецът има 7 спечели финала тук. В женската схема фаворитка №1 за триумф е Серена Уилямс, следвана от Мария Шарапова и Виктория Азаренка.

В първия ден на турнира в действие ще видим имена като Роджър Федерер, сестрите Уилямс, Давид Ферер и Лейтън Хюит, а българското участие ще започне утре или във вторник. При мъжете Григор Димитров за съперник в първия кръг ще има колумбиеца Алехандро Фая, докато Цветан Пиронкова ще се изправи срещу французойката Южени Бушар.

Григор Димитров за първи път в кариерата си е поставен в основната схема на турнир от Големия шлем. Той е 26-и в схемата. Безспорно хасковлията гради най-силния си сезон, но има ли шанс да направи нещо значимо на Ролан Гарос? Тепърва предстои да разберем дали Гришо ще оправдае големите очаквания.

През настоящият сезон Григор изигра впечатляващи срещи на турнирите от серията „Мастърс”. В Индиан Уелс и Маями достигна до втори кръг, където загуби съответно от Новак Джокович (6-7, 1-6) и Анди Мъри (6-7, 3-6). В Монте Карло на червено достигна до четвъртфинал, където загуби от най-добрия на клей в историята - Рафаел Надал с 2-6, 6-2, 4-6. В тези срещи Димитров често надиграваше своите именити противници, но дали поради липса на опит и психическа устойчивост, или поради физическа неиздръжливост жадуваната знаменита победа така и не идваше. Чакането продължи до 7 май 2013, когато на клей на Мастърса в Мадрид Григор Димитров успя да запише историческа победа над световния номер едно Новак Джокович. Българинът победи след близо 3 часа игра и уникална драма с резултат 7-6, 6-7, 6-3. Любопитното в случая е, че публиката в Мадрид, бе изцяло на страната на българина и дори в най-важните моменти скандираше името му. В срещите си срещу най-добрите Димитров показа, че може да им се противопоставя игрово, но и също така показа, че му липсва физическа издръжливост.

След турнира в Мадрид Григор се изкачи до рекордното за него 26-о място в ранглистата на ATP, а в момента се намира на 28-а позиция. Дотук през сезона 22-годишният хасковлия е спечелил 17 мача и е загубил 11, а сумата, която той придоби от наградни фондове за 2013 година, възлиза на 391,964 долара.

С добрите резултати неминуемо се увеличават и очакванията към българина. Всички му възложиха големи надежди още от спечелването на юношеските Уимбълдън и US Open. Похвалите за него от големите имена в света на тениса валят една след друга. Мнозина виждат в негово лице бъдещ шампион и нарушител на статуквото на най-добрите 8 в света. Едно нещо обаче е сигурно - със своя красив и привлекателен тенис Григор Димитров печели все повече фенове.

Григор Димитров често е сравняван с Роджър Федерер и дори е наричан „бейби Федерер”. Това сравнение и големите очаквания безспорно оказват своето негативно влияние върху българина, който е и най младият тенисист в топ 50 на света. Въпреки приликите в играта на Димитров с тази на Федерер все още българинът не е постигнал нищо кой знае колко значимо в своята кариера и реално тези сравнения са неподходящи.

"Вярвам, че един ден сравненията между мен и Федерер ще спрат. Надявам се, че този момент ще дойде по-скоро", признава в едно от своите интервюта хасковлията.

Според тенис анализаторите, Григор Димитров може да се превърне в един от играчите, които да поднесат приятна изненада с представянето си на тазгодишния Ролан Гарос. Но дали българинът ще успее да направи нещо значимо на най-бавния турнир от Големия Шлем, на настилка, която въпреки досегашните му резултати самият той определя като най-слаба за играта си, а именно клеят? И всичко това в изтощителният формат 3 от 5 сета. Дали Григор ще успее да прекрачи непреодолимото досега стъпало - втори кръг на турнири от Шлема? Всичко това ще разберем на започващия днес  в Париж тенис турнир „Ролан Гарос”.

В мачовете срещу Надал и Джокович на клей обаче българинът получи неприятни схващания на краката. Именно физическата устойчивост ще е нещото, от което Григор ще има най-голяма нужда на предстоящия турнир. За доброто на българина така наречените крампи не трябва да се появяват във всеки по-дълъг и изтощителен мач, а до останат в миналото.

На предстоящия Ролан Гарос Григор Димитров за първи път в своята кариера ще бъде поставен на турнир от Големия Шлем. Хасковлията е под №26 в схемата, а на старта на турнира ще се изправи срещу колумбиеца Алехандро Фая. Все още не е ясно дали срещата ще се играе в неделя, в понеделник или във вторник.

Досега с Григор Димитров не се е изправял срещу Фая. Ако Гришо се справи със съпротивата на колумбиеца, то във втори кръг би срещнал един измежду 26-годишния Алекс Кузнецов (№172) или получилия WC 19-годишен французин Лука Пуи, намиращ се под №310 в ранглистата. В трети кръг е възможен двубой между Димитров и Новак Джокович. Гришо за трета поредна година ще участва на Откритото първенство на Франция - в дебюта си през 2011 г. загуби в първи кръг от Жереми Шарди, през миналия сезон бе спрян от Ришар Гаске във втори кръг.

Новак Джокович ще започне участието си с двубой срещу Давид Гофин, а първият поставен, който може да срещне е Григор Димитров. В тази първа четвърт на схемата са още тенисисти като Долгополов, Колшрайбер, Хаас, Иснър и Типсаревич.
Звездата на българския тенис Григор Димитров и неговият треньор Михаел Тилстрьом са си поставили за цел достигане поне до 1/8-финал на „Ролан Гарос”.

"Целта ни е да достигнем до втората седмица (осминафинал) на „Ролан Гарос”, сподели треньорът на Гришо пред медии в родината си Швеция.

Моите прогнози са за едно безпроблемно стигане на Димитров до трети кръг, където евентуално ще ни очаква един уникален двубой срещу световния номер едно Новак Джокович. Следете Ролан Гарос от 26 май до 9 юни! Ще бъде интересно.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

FandeBarcelona
26.05.2013 14:23

Кога е мача на Григор ???? *smile*

tagen
26.05.2013 14:35

Прочети статията и ще разбереш че още никой не знае :Д

CSKA_LFC
26.05.2013 12:42

Поредна титла за Надал от Ролан Гарос!

wba
26.05.2013 12:02

Колега най-добро разпределение има Федерер , тъй като може да срешне на финала Надал/Джокович ,а Мъри не играе .Предвид формата обаче , няма да се очудя ако Фед отпадне още предитова. Голямо шоу ще е . От доста време го чакам да почне.

iksvel
26.05.2013 12:46

Говорех за Надал конкретно, че това е неговото най-добро разпределение. Федерер също не може да се оплаче, да *joking* Особено като добавим факта, че първите му два мача са срещу квалификанти.

MaLkO_LuD94
26.05.2013 11:39

Айдеее Гришо и Рафа на финал *cup**cup**cup**cup* Ако не са в един поток де *joking*

nikshan11
26.05.2013 12:45

Рафа ако не спе4ели тоя турнир ще изгуби доста то4ки трябва да брани 2000 то4ки,надявам се Роджър да направи някакво 4удо и да вземе Ролан Гарос..

iksvel
26.05.2013 11:51

В един поток са. Ако Гришо бие тая Фея, ще бие и във втория кръг. Дано успее, това му е планът минимум за този турнир - мач с Джокович. А вече във формат 3 от 5 сета победа над Новак е илюзорна, нещата ще стоят по съвсем различен начин от двубоя в Мадрид. Но да не избързваме, Гришо има два мача за печелене преди това. За разпределението - то е най-доброто, за което Надал можеше да мечтае. Гофин и Гришо са млади и талантливи, още в началото могат да създадат неприятности на Джоко и да го поуморят. Освен това Новак и Рафа биха играли на полуфинал, ако достигнат до него и двамата, което увеличава шансовете на Надал за първо място до края на годината при евентуална победа.

wba
26.05.2013 10:34

Фая е в много слаба форма ,но като цяло е доста способен тенесист на клей и ако му потръгне играта ще създаде много проблеми на Гришо .