Разследват собственика на Бирмингам за пране на пари

15:48
Разследват собственика на Бирмингам за пране на пари
Собственикът на английския клуб Бирмингам Сити Карсън Йънг съвсем скоро може да се раздели със славата си на голям бизнесмен, тъй като прокуратурата в Хонконг, откъдето е самият той, е започнала проверки за наличието на финансовото му състояние.

Органите на съдебната власт в малката град-държава смятат, че той се е възползвал от определени ситуации и е изпрал незаконни пари с инвестиции в азиатски търговски център. До 2009-а година Карсън Йънг беше малкоизвестен бизнесмен и в родината си, но изведнъж името му нашумя, след като придоби Бирмингам Сити за 81,9 милиона английски лири. През 2011-а обаче тимът изпадна от Висшата лига, а феновете поискаха той да продаде клуба, на което обаче отговорът беше отрицателен.

Прокуратурата твърди, че в сметките му от 2001-а до 2007-а година не е имало кой знае какви сериозни суми, но изведнъж неговите и на баща му банкови акаунти нараснали до 721 милиона хонконгски долара (93 милиона щатски долара), чийто произход е неясен. 53-годишният Йънг твърди, че парите са от партньори и други инвеститори, имащи желание да влязат в управлението на Бирмингам, но разследващите органи са на мнение, че става въпрос за пране на пари от престъпния свят.

Само между 2004-а и 2005-а година в сметките на Йънг са влезли 7,7 милиона хонконгски долара и никакви други суми. Когато прокурорът Джон Ридинг попита бизнесмена откъде са тези пари, той отговори, че това е единствено печалбата му от казината в Макао, където той ходи да играе често.

Разследването обаче се е натъкнало на информация, че тези средства всъщност на Чун Чи-Тай, главатар на престъпен синдикат, който контролира хазартния бизнес в Макао, включително и супер-луксозните частни ВИП-стаи за бакара и други игри на карти. Йънг обаче отказа всякакъв коментар за познанство с въпросния мафиот.

Според собственика на Бирмигам, 1,9 милиона долара са печалбите му от прадажба на недвижими имоти, но прокурор Ридинг смята, че тази печалба е силно завишена от подобна възможност.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация