И български чудеса стават по Коледа

13:44
И български чудеса стават по Коледа
Когато другите с натежали очи едва се размърдват след Коледа, в Англия влаковете и автобусите са претъпкани с превъзбудени запалянковци, а стадионите вибрират от вълнение.

Това е Боксинг дей - Денят за отваряне на кутиите с подаръци.

По желязна традиция, на него има кръг в четирите английски дивизии, защото - какво би бил един празник за англичанина, ако му отнемеш второто най-важно нещо след насъщния...

За наша радост, както и на целокупното преяло и самодоволно излежаващо се население на планетата, в тези дни около Коледа и Нова година има цели три кръга, като в тях обикновено се случват чудновати резултати.

Раждат се герои, губят се шансове за титли и се оформят фаворити за такива.

Казват, че по Коледа ставали чудеса. Е, за наша радост, в празничните кръгове, имаме и български голови чудеса в историята на великото английско първенство.

Димитър Бербатов е един от Кралете на Боксинг дей със 7 гола на този ден. А играе във Висшата лига осми сезон. Ако традициите още значат нещо, той трябва да прониже и Норич на 26 декември в осмия си мач на култовия ден.

През 2011 г. Бербатов отвори коледен подарък - хеттрик на Уигън, размазан с 5:0 на "Олд Трафорд". Тогава българинът носеше екипа на Юнайтед.

Другите му голове са пак за Юнайтед срещу Хъл (3:1), два срещу Съндърланд (2:0) и миналия сезон за Фулъм при 1:1 със Саутхемптън.

Бербатов има 6 победи и едно реми в 7 мача на 26 декември.

Стилиян Петров направи един от най-силните си мачове във Висшата лига изобщо, когато Астън Вила не се даде на Арсенал (2:2 от 0:2) през 2008 г.

Тогава Петров бе капитан на тима в един от първите мачове, в които получи лентата. И игра като лъв.

Празничната програма донесе и друг голям двубой на Стилиян, но на 31 декември.

В последния ден от 2011-а халфът ни заби гол за 3:1 като гост на Челси в славен мач, който обаче бе един от последните на Петров преди да чуе диагнозата левкемия. 11 срещи по-късно Стан спря да играе.

Мартин Петров се разписа зрелищно за Манчестър Сити срещу Стоук на 26 декември 2009-а година, а тимът на новия тогава мениджър Роберто Манчини победи с 2:0.

Това бе и последният сезон на Мартин при новобогаташите от Сити.

Най-зрелищният Боксинг дей в историята е през далечната 1963 г., когато в 10 мача от старата Първа дивизия влизат 66 гола.

По традиция обаче всяка година има поне по една класика...

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация