ЦСКА - 27 години стигат

14:24
ЦСКА - 27 години стигат
Перфектният момент за дубъл над Левски настъпи

Сезонът е 1986/87 година. Онези два мача от историята на вечното дерби са сред първите ми футболни спомени. Разбира се, има много фенове с памет далеч по-назад във времето, те помнят епични битки между червени и сини. Но тези два двубоя бяха в началото на периода, когато се зараждаше може би последният истински силен ЦСКА. Отбор, който стигна полуфинал в евротурнирите. Години по-късно на „Армията” се събраха играчи като Бербатов, Мартин и Стенли, но те не постигнаха кой знае какво в краткия си престой в клуба. Те просто заредиха добре клубната каса. Но селекцията с истински голямото трио в лицето на Ицо, Емо и Любо реално записа тогава, през сезон 1986/87 година и последния шампионатен дубъл за ЦСКА над Левски. Ето за тези два мача става въпрос. Есенната победа дойде трудно, тогава Краси Безински бе героят с единственото попадение в мача. През пролетта пък втората червена победа, също с 1:0 с победен гол на Стоичков десетина минути преди края, означаваше титла за армейците. Нека да прибавим и факта, че само две седмици по-рано ЦСКА бе взел и Купата на НРБ, също в пряк двубой с вечния съперник, победа с 2:1. Това вече си беше требъл. Но оттогава минаха цели 27 години. Отборите по онова време официално се казваха Витоша и Средец. Дали все пак Средец не бе добавил и едно ЦФКА отпред?

Толкова

дълъг период
без двоен удар
спрямо съперника


е много за клуб като ЦСКА. А възможности е имало не една и две, а цели 8, но всички са били пропускани. Тази събота е вероятно най-голямата, най-удобната възможност за целия този постен 27-годишен период. По ред причини. Най-напред в чисто психологически план първата победа за тима на Стойчо Младенов в редовния сезон на шампионата бе със спецификата на разгром. Или почти на нещо такова. След онова 3:0 се чуваха гневни реплики, насочени срещу... победителите! Защо не били вкарали още, сега бил моментът! Обвинения, граничещи с наглост, най-малкото на фона на това, което представляваше същият онзи ЦСКА два месеца по-рано. Едно нищо! Но наближи краят на годината, изиграха се две нулеви дербита за купата, като в крайна сметка късметът погали Левски, за да му върне в днешно време всичко като болезнен завой на бумеранг право в очите. По време на цялата зимна пауза този мач за купата правеше сините големите герои, колкото и измамно да изглеждаше това. Отгоре на всичко сините имаха и точица преднина в класирането, което допълнително даваше повод за прибързани изводи. Но след подновяването на сезона, само в рамките на няколко дни, ситуацията се обърна с краката нагоре. Левски вече е на пето място, изостава с четири точки от ЦСКА, уволненията зачестиха в последните часове на „Герена”, анонсираха се нови промени. Реално наставникът Тони Здравков трябва да води отбора си с мисълта, че това може да бъде и

последният му
работен ден
в клуба


Тези неща върнаха по-скоро спомена от онова 3:0 в полза на червените, а не толкова спомена за синята елиминация за купата. С такава настройка ЦСКА е длъжен да дублира успеха си и в чисто исторически и статистически план да прекъсне тази 27-годишна серия без дубъл над вечния си съперник.

Споменахме треньорите. Това няма как да не е предимство за Стойчо Младенов, който за разлика от колегата си успя да вземе двата начални зимни мача за ЦСКА. Вече стана въпрос, че това никак не е маловажно и изобщо много рядко се е случвало в последните над 15 години. ЦСКА винаги започваше трудно след паузата, винаги съпроводено с драми, с оставки, с типичните за „Армията” вълнения. Сега всичко е спокойно. Пълен актив, настроение. Ама дали са били взети „по стойчовски” победите над Черноморец и Славия, няма никакво значение. Взети са, нали? Треньорът на ЦСКА най-сетне разполага с адекватни смени, постигна някаква приемлива конкуренция в състава си. Тук преливаме и към чисто спортно-техническия момент. В края на подготовката Левски сериозно засили своята селекция. Купуваха се пак скъпи играчи. Феновете още не могат да ги запомнят. Уж щяха пък да се продават много от нападателите – не, останаха. И Макриев, и Генков. Прибавиха им суперзвездата Валери Божинов, който достигна ниво в кариерата си дотам, че след обиколките си из звездни тимове в Европа да се прибира на два пъти за една седмица с наведена глава и под освирквания в мачове срещу Славия и Локото. Егати и съдбата, а? И докато новата селекция в синьо още е пълна енигма, ЦСКА вече взе да показва новите си бисери. За два мача младокът Тони Силва блесна, стана любимец на публиката. Останалите също влизат в роля един по един. Стойчо смело върти състава, има какво да върти, де. На вратата

Райс показва
най-добрата
си форма

която познаваме. Реално ЦСКА притежава единствения сигурен участник на Мондиала от цялата А група. Не е малко! Така незнайно как се завъртя колелото на съдбата, но ЦСКА пак влиза в ролята на фаворит в дербито и е длъжен да се възползва на 100% от този факт. Никакви оправдания не могат да важат в събота. Перфектна подготовка, условия, стойностни контроли, при това изиграни с успех. За без пари се взеха повече от прилични играчи. Стартът донесе спокойствие, ЦСКА изглежда непоклатим на третото място в края на редовния сезон.

Какво повече?

Освен всички тези фактори евентуален успех на ЦСКА няма да означава само нов дубъл след цели 27 години. Ще означава поставяне на вечния съперник в позиция „партер”. Победата вероятно ще закотви Левски на шеста позиция в края на редовния сезон, което по системата за определяне на програмата за плейофите значи нова среща ЦСКАЛевски само седмица по-късно. Майко мила! И не на последно място. Тези дни Томов отново е включил на пета и шари из пространството. Солидна пресконференция, акции, туй-онуй, светло бъдеще. Няма лошо, но дори и Идеолога знае много добре, че ЦСКА би се търгувал като продукт много по-добре след победи над Левски, след успехи като цяло, но такива над сините винаги се приемат с удвоена, че и с утроена стойност. Бий два пъти Левски за една седмица и пускай яко акциите тогава. Това вече е съвсем друга приказка, нали г-н Томов? Няма изобщо нужда да се говори за титли, за някакви нереални цели точно в този момент. ЦСКА има нужда да се извини пред феновете си за недоразумението да отпадне от този Левски за купата с успех точно в момент, който ще означава пробождане с хладно оръжие точно в сърцето. Сега е моментът, точно сега! В събота следобед!

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Jason_Scotland
08.03.2014 10:03

Кръвтааа кипи във нашите сърцаа
завинаги от ЦСКАааа
запей със нас запей сегааааа

ЦСКА ЦСКА ЦСКА

sakata_97
08.03.2014 10:54

Ха-Ха-Ха колко трогателно*joking*

RVP_Reus_9
07.03.2014 19:45

Сега е моментът да ги размажем!!!

Chelsea_FanBlue
08.03.2014 11:04

Така е, аз ще се радвам нашите момчета загубят с по-малко от 3 гола!

lion_bluebirds
07.03.2014 17:26

Съгласен съм с автора на статията!4 поредни победи за цска в шампионата ще последват и едната с разгром!Време е!