Безпрецедентно: Северна и Южна Корея се класираха на Мондиал 2010 година

10:43
Безпрецедентно: Северна и Южна Корея се класираха на Мондиал 2010 година
Южна Корея, и Корейската народно-демократична република ( Северна Корея) се класираха съответно на първо и второ място в квалификационна Група 2, зона Азия и ще играят на Мондиал 2010 година.

Скъпоценното второ място севернокорейците извоюваха, след като като изкопчиха 0:0 при гостуването си на Саудитска Арабия в последния си мач от групата. Двата тима завършиха с еднакъв точков актив, но този на КНДР се класира за СП ЮАР 2010 поради по-добрата си голова разлика.

По този начин на Световното първенство догодина ще гледаме и двете Кореи, което е безпрецедентно. Първият и последният път, когато КНДР взема участие на футболен форум от подобен най-висок ранг, е Световното първенство в Англия през 1966 г.

Тогава севернокорейците се представят повече от прилично, достигайки до четвъртфинал, след като побеждават с 1:0 не кого да е, а Италия. В четвъртфиналния мач те са на прага на сензацията, повеждайки с 3:0 на Португалия, но в крайна сметка иберийците побеждават с 5:3 с четири гола на Еузебио.

В същото време братовчедите от Южна Корея имат записани цели седем участия на Световни първенства. На СП 2002, на което бяха домакини съвместно с Япония, южнокорейците под водачеството на Гуус Хидинк дори достигнаха до полуфинал.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари