Футболът е проста игра - накрая побеждава Германия, защото има отбор

11:14
Футболът е проста игра - накрая побеждава Германия, защото има отбор
"Футболът е проста игра. 22-ма мъже гонят топката 90 минути, а накрая побеждават германците."

Тази мисъл се приписва на големия нападател и капитан на Англия Гари Линекер. Ако е така, вероятно е споделена от него някъде около 1990 г., когато Германия победи Англия с дузпи в полуфинала на Световното в Италия и за втори пореден път се класира за решителния мач за титлата.

" Бразилия има Неймар, Аржентина има Лионел Меси, Португалия има Кристиано Роналдо, Германия има отбор."

Това вече сам го прочетох в туитъра на Стивън Джерард, също велик английски футболист и капитан на националния отбор.

Между двете изказвания има 24 години германска суша откъм световни титли. И двете по своему са верни и важни. Германците са единственият отбор, който се е класирал за полуфиналите на последните четири световни първенства. И най-после отново е на върха.

След победите на световните през 1954, 1974 и 1990 г. четвъртата титла беше чакана най-дълго от германците - споменатите 24 години. Но пък има нещо красиво в изящната неумолимост на числата. Точно толкова години е периодът между третата и четвъртата световни купи и на другите два отбора, които са с поне толкова - Бразилия (1970 - 1994) и Италия (1982 - 2006). А и този прогресия няма да бъде нарушена в скоро време, защото останалите са с по две титли ( Уругвай и Аржентина) или с една ( Англия, Франция и Испания).

Гледайки назад, като че ли нямаше да е справедливо Германия да не стане шампион. Особено след победата със 7:1 над домакина и главен фаворит Бразилия в полуфинала и разгрома 4:0 над Португалия в първия си мач.

Особено с вратар като Мануел Нойер - огромен като скала и почти толкова непробиваемо-спокоен.

Особено с капитан като Филип Лам - най-ниския от германците, но с най-голямото сърце и три бели дроба.

Особено със защитник като Матс Хумелс, не трепнал и за секунда нито срещу Роналдо, нито срещу Меси и съжаляващ единствено, че не е срещнал на терена Неймар.

Особено с халфова линия, в която Тони Кроос, Бастиан Швайнщайгер, Месут Йозил, Сами Кедира и Кристоф Крамер са различни като пръстите в ръката, но събрани заедно правят юмрука, пращаш съперниците в нокаут.

Особено с нападател като Томас Мюлер, който дори като вкара гол, изглежда вечно недоволен, че не е изпипал нещата докрай.

Особено с резерви като Андре Шюрле и Марио Гьотце, които не мрънкат, че са на пейката, а излизат и вършат това, което умеят най-добре - вкарват голове или подават за такива - както в 113-ата минута на финала.

Особено с ветерани като Мирослав Клозе, който четири мача се бори да докаже, че не е в Бразилия, за да подобри някакъв си рекорд, а за да стане световен шампион, при това като титуляр.

И накрая - особен с треньор като Йоахим Льов, който отнесе много критики и дори подигравки, който беше наричан първо "вечния помощник", а след това "г-н полуфинал", който осъзнаваше, че в Бразилия има единствения и последен шанс да докаже, че футболната му философия е правилна, печеливша и ... германска.

Този Бундестим си е изцяло негов, граден тухличка по тухличка, юноша по юноша. И в крайна сметка портретът му ще виси в залата на славата на германския футболен съюз до другите три - на Сеп Хербергер, Хелмут Шьон и Франц Бекенбауер.

Но Йоахим Льов все пак е уникален в нещо, които е по-важно от футбола като спорт и игра - той е треньор на първия световен шампион в историята на обединена Германия. Както вървят нещата - далеч не на последния.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Messiah
15.07.2014 10:12

Умът ми не го побира как може да човек да е толкова тъп, че да каже: "Снощи се чувствах истински немец"...

vkadlec
15.07.2014 03:07

Единствено жалко за Ройс. Очакваше се да е сред лидерите на немците, изпусна мондиала и те взеха, че спечелиха. Наистина жалко.

cesekarchetooo
15.07.2014 00:17

Авторът ако си извади езика от г*за на Льов, може и да напише нещо вярно. Ролята на треньора в този отбор е МНОГО силно преувеличена. Та той беше тактически надигран от Гана и Алжир в ОГРОМНИ периоди от мачовете си с тях. Снощи също. Огромната класа на няколко единици в отбора - Нойер, Лам, Кроос, Мюлер (жалък технически играч с УБИЙСТВЕНО пласиране, т.е. просто е научен) и Хумелс донякъде (по мое мнение изключително мръсно играещ футболист) ги бутаха напред в трудните моменти, то беше очевидно. Снощи заслужаваха да загубят, но аржентинците си пропуснаха шансовете и накрая умората си каза думата. Според мен ако не беше Льов, а Хицфелд да речем, Германия щяха да са световен шампион още 2006 или 2010. Не виждам какво постижение е да имаш най-стабилния отбор в света 10 години и 4 пъти да изпускаш титлата на големи форуми. Просто е недопустимо. Никой друг отбор няма такъв потенциал, дори Испания. Само се загледайте в мачовете, в които атакуват, как Льов няма никаква идея как да пробие съперника. Вчера в огромни периоди от мача се опитваше да напада през центъра, където Аржентина имаха ПЕТ човека, вместо да разтегля по фланговете, аржентинците взимаха топката и правеха страхотни контри, при които само неумението на Игуаин, Перез и Паласио и малшансът при удара на Меси ги лишиха от успех. Срещу САЩ и Алжир същата работа. За контраст може да разгледаме Ван Гаал, който сменя по 4-5 пъти тактиката в даден мач (Германия също разполага с поливалентни футболисти). Дори Сабея успешно се противопоставяше срещу всеки и успя да изгради бетон от посредствената защита и халфова линия на Аржентина. Като сложим до тях човекът, който си яде сополите, изглежда просто нелепо. Което прави постижението на играчите още по-значимо.

Destroylife
14.07.2014 22:47

Най-противният отбор от всичките 32 да спечели купата. Накъде отива футбола щом тази смешна пародия на национален отбор триумфира. Да им се разбие самолета им пожелавам на тия боклуци.

Hazarddddd
14.07.2014 20:15

Честито на всички, които подкрепяха заедно с мен Германия на това световно! Един страхотен отбор се поздрави с титлата напълно заслужено!*cup**cup**cup**cup**beer*

CoolPapaBel
14.07.2014 20:04

Браво на Немците Велика нация и както всичко което пройзвеждат и до което се докосват такъв им е и футбола Качествен!

RMRM7
14.07.2014 19:17

Отбора на Германия беше най-добрият отбор,това е факт, но Нойер заслужаваше да бъде изгонен, игра с топката пръв,но играта му беше прекалено опасна, при такива случаи не се гледа дали първо играе топката или не, по тази логика всеки може първо да ти отнеме топката и после да ти разбие колената или главата, и Ибрахимович може първо да ти отнеме висока топка с единия крак и с другия да ти изкриви носа,но не го прави нали. Има хора,които не са съгласни, но съм гледал предавания със съдии и много добре си спомням какво казват, има ли прекалено опасна игра-удари в главата или колената,( в случая по-опасна от това няма накъде)се гони играча, за да не се повтори.

sksw
18.07.2014 23:41

Той не само игра първи с топката, но бе в ПОЛЕТО СИ. Няма кой луд съдията да свири червен и дузпа. Но като сме тръгнали да говорим за съдийство, защо не дадоха двата червени картона за Аржентина ? При единия от главата на Швайнщайгер течеше кръв, за разлика от Игуаин който след удара стана и започна да ръкомаха като регулировчик и после пак легна. Ако го болеше много, нямаше да направи това.

gL_Manekena
14.07.2014 19:02

Страхотна статийка, веднъж Уйнър да кажат всичко както си е

bisera.bakardzhieva
14.07.2014 22:50

Не опира до спор, статията е авторска и е коректно да не се променя, но от твоя коментар изобщо не е видно, че към момента на прочит си схванал, че това НЕ Е творение на Уинър, нормално е да се пропусне тази малка подробност. А какво си имал в предвид и какво си написал е повече от ясно.

gL_Manekena
14.07.2014 22:33

Знам че обичаш да спориш и си всезнаеща, но моля моля.Имах в предвид че Уйнър са сложили статията както си е, без да я украсяват *wink*

bisera.bakardzhieva
14.07.2014 20:12

Вие май не сте прочели всичко- Автор Едуард Папазян, "24 часа". Препечатка от друга медия, не е творение на никой от Уинър. Относно съдържанието- доста точно поднасяне на фактите за отделните играчи и ролята на Льов в изграждането на отбора- машина.

Nelly_Lazio
14.07.2014 18:31

още сме в захлас от това което се случи снощи... Браво Германия*smile*

MiTaKa_D
14.07.2014 18:00

Браво на Германия*beer* Аржентина на това световно бяха пълни мишоци стигнаха до финала напълно незаслуженно, меси...*lol*, като истински капитан се беше скрил в тролската си дупка, и тая златна топка за кво му я дадоха за утешителна ли награда не знам. Целия отбор на Германия се представи блестящо бориха се мъжката, и стигнаха до крайния успех.*cup*

Big_Ivan017
14.07.2014 17:30

Много правилно, те заслужаваха повече! *smile* Според мен лично Аржентина дори не трябваше и да се класира на финала! *smile*

GaLaxY94
14.07.2014 15:50

Те едни чистокръвни германци... 3ма турчина, Един Албанец, Един поляк, Един Хърватин, 1 Австриец, 1 Ганаец ..

sa6ko_86
15.07.2014 09:45

Да не забравяме и великана Зидан *smile*

BlueAvalanche
14.07.2014 18:58

Такива коментари ме карат да се забавлявам искренно ! Първо - на Кедира и на Боатенг майките им са германки! Второ - почти цяла Полша (като граници на държавата вмомента) през почти цялото си съществуване е била част от различни немски държави - Свещенната Римска Империя, Прусия, Германия, а до преди 70 години Германия е била с едни 200 км на изток така че не се знае там кой е поляк и кой германец! Трето - те Англия, Франция, Португалия, Холандия и другите само от кореняци са им националните - като кажеш французин и веднага си представяш Погба, Анри и Бензема нали ! *lol* Пък на Ашли Кол и Пол Инс прародителите им са били на масата на крал Артур ! Всеки има право на самоопределение, то и Лусио Вагнер и Предраг Пажин не са много българи ама се състезаваха за нашия национален отбор + Загорчич и куп други, то и М. Огнянов си е цветнокож ама .... *smile* Със здраве. Иначе - Мюлер, Гъотце, Хъоведес, Хумелс, Нойер, Шурле, Кроос, Швайнщайгер, Крамер, Лам, Вайденфелер и те ли не са немци ? Честита титла на Маншафта, заслужаваха си я, още от 2010! BTW то по логиката на това кой каква националност е, те държави в Северна и Южна Америка не трябва да има всичките трябва да са колонии на Испания, Португалия, Франция, Холандия и Великобритания!

kolio_vg
14.07.2014 13:22

Според мен Меси,снощи доста закопа с индивидуалните си игри Аржентина,ако имаше малко повече пасове с съотборнците си,можеше да победят Германия. И за капак пряк свободния в продълженията трябваше да я изсипе вътре не да бие и да търси пак славата. Ако продължи така и за напред в Барса,очаквам до 1-2 сезона да бъде продаден на Сити или ПСЖ,колкото и да е велик футбола е колективен,не индивидуален.

Deco_Sneijder
14.07.2014 13:08

Реално погледнато Германия имаше най-стабилния и силния отбор на това първенство,дори след този на Холандия.На всеки пост имаха супер стабилен играч и не случайно през повечето време имаха на резервната скамейка звезди от световна класа Вайденфелер,Гьотце,Дракслер,Швайни в началото...Предполагам всеки фен на футбола е доволен от тази победа,защото тя беше постигната с игра.Напълно заслужена титла за Немците.

Toshiro1900
14.07.2014 13:06

Накараха ме да се гордея, че съм привърженик на Германия.

IvailoIlkov
14.07.2014 13:51

Ти разби с коментар бе приятелю *joking*

yayatoure42
14.07.2014 11:47

Браво, Уинър, страхотна статия, с кеф я прочетох. И като се замислим нещата са точно такива, нито повече, нито по-малко, Германия си е Германия и не са случайни изказванията на едни от най-великите играчи в историята на футбола, а именно Линекер и Джерард. Снощи изпитах чувство, което не ми се бе случвало преди...дори и когато българския национален отбор по волейбол победи световния шампион Полша с 3-0, не, тогава беше различно, снощи просто треперех, чувствах, изнервях се, плаках, но накрая спечелихме, снощи бях истински немец!