Мишо Мадански: Готови сме за големите битки

11:52
Мишо Мадански: Готови сме за големите битки
Възпитаниците на Михаил Мадански в понеделник излизат срещу Унгария, в първия си мач от Европейското Първенство за юноши до 19 г., което се провежда в Чехия.

Останалите съперници на нашите са Испания и Германия. Иберийците, които ще защитават своя трофей и дори ще се борят да го спечелят за трета поредна година, заедно с Германия са считани за фаворитите в нашата група. Испанците дори нямат загуба в турнира от сезон 2004/05, когато бяха победени от Франция, преди 22 мача. Ето и момчетата, на които ще разчита Мадански:

вратари - Иван Караджов (ЦСКА), Петър Денчев (Спартак Пд);
защитници - Цветомир Панов (Спартак Пл), Милчо Макенджиев (Локомотив Мз), Кристиан Узунов (ЦСКА), Даниел Златков (Пирин - Блгр), Тодор Колев (Черно море), Костадин Гаджалов (Ботев Пд);
халфове - Александър Киров (Левски), Стефан Велев (Локомотив Ст. Загора), Даниел Димов (Черно море), Михаил Александров (Борусия- Дортмунд), Атанас Зехиров (ЦСКА);
нападатели - Момчил Цветанов (Литекс), Бранимир Костадинов (Хартс - Шотландия), Иван Цачев (Левски), Исмаил Иса Мустафа (Левски), Радослав Василев (Рединг - Англия).

Помощници на Мадански са Ивайло Андонов и Мирослав Митев, а техен водач е шефа на детско-юношеския футбол в БФС Иван Тишански.

Преди да отпътува с момчетата си за Чехия, Михаил Мадански получи пожелания за успех от Winner.Bg, а след това даде специално интервю за нашия сайт.

- Г-н Мадански, любимата Ви тактическа постройка е 4-4-2. Означава ли, че с тази схема, нашите юноши ще се борят поне за една победа на европейското, което ще ги класира директно за световното?

- Наистина 4-4-2 е схемата, която според мен предоставя най-много възможности. Но самата постройка не играе, ако в нея липсва агресия и бързината в мисленето и в действията на футболистите.

- Подготвихте ли някакви заучени положения с които да изненадате съставите на Унгария, Германия и Испания?

- Разбира се. Работихме сериозно...

- Какъв стил искате да практикуват вашите момчета?

- В никакъв случай няма да прибягваме до игра, наситена с предпазливи действия. Няма да се затваряме страхливо в своята половина и като минем центъра да се прегръщаме все едно сме отбелязали гол.  Напротив, искам бързо движение на топката, агресивно поведение на терена, нападателен футбол, пресиране на съперника...

- Вие наблюдавахте Унгария в квалификациите в Португалия. Какво е мнението ви за първия ни съперник? Как изглежда Унгария?

- Спомняте си действията на тима на Русия на европейското в Австрия и Швейцария – бързо движение на топката, остри единоборства, обстрелване на противниковата при всяка възможност, често и извън пеналта. Да, унгарците са бързи, повратливи, агресивни, въобще много силни футболисти, които заедно правят як тим. Считам, че Унгария ще е най-трудния ни съперник. Този отбор разполага с доста талантливи момчета, въобще сериозен съперник. Кристиян Немет, например, има мачове за мъжкия тим на Ливърпул, рита и в дублиращия. Немет е истински лидер, освен това е отличен футболист. Унгарците притежават състезатели от Сампдория, Нюкясъл. Най-важното е, че Унгария победи и то при гостуване на силния тим на Португалия. Тези факти ни респектират, но не ни плашат. Напротив, мотивират ни.

- Какво докладва вашето разузнаване? Кажете няколко думи за Испания?

- Юношите на Испания общо-взето практикуват футбол, какъвто играе и мъжкия тим, станал европейски шампион – дълго и сигурно владеене на топката, умела смяна на ритъма, подаване на сигурно, на най-близкия човек, рязко и скоростно нахлуване в атака и шутиране при първа възможност. В състава на Испания има състезатели на Реал, Барселона, Атлетико, Валенсия.

- А какво ви донесе разузнаването за Германия?

- Съвсем изненадващо, действията на Германия доста наподобяват играта на юношите на Испания. Почти няма разлика. Германия е воден от Хорст Хрубеш, много голям специалист. Да, ние сме в доста тежка група, Испания и Германия са сочени като фаворити за титлата. Нямаме какво да губим в тези мачове. На практика сме дебютанти, но се надявам другите да ни подценят  и да ги изненадаме неприятно.

- Кой е най-големият проблем, който ви притеснява?

- Двамата ни основни нападатели Исмаил Иса и Радослав Василев са наказани.

- Няма начин да не сте наясно кой ще ги замести?

- Сигурен съм, че липсата им няма да се усети. Когото и да пусна в игра, ще се постарае максимално. Каквото зависи от нас ще го направим. По време на квалификациите ни споходи подобен проблем, но се справихме.

- Каква е атмосферата в тима?

- Важното е, че момечтата да са спокойни. Те са наясно, че постигнаха доста със самото си класиране за европейското. Концентрирани са, знаят какво ги очаква и са готови. Няма нужда да ги мотивирам, по-скоро трябва да ги успокоявам.

- Да не са навирили носовете?

-  Не ми е лесно да вляза в главите на момчетата. Предполагам, че на самото първенството ще си вдигнат още повече самочувствието, с постигането на добри резултати. Дано стане така!  Ако пък си навирят носовете в аванс, ще се постаря да ги приземя.

- С две думи тимът е готов?

- Да, готови сме за големите битки. Дано Бог е с нас! От ден на ден ставаме все по-силни. Уверени сме в своите способности. Това е така, защото БФС ни създаде перфектни условия за подготовка в Правец, в Германия, в Севлиево. Няма как да не се отблагодарим с висок стремеж за постигане на най-добрите резултати. Юношеска формация на България не се е класирала на европейски финали в продължение на 20 г. Клубовете ни обаче инвестираха във футболни академии, в игрища, и ето, че вече имаме много добри футболисти, които скоро могат да попаднат в "А" националния ни състав.

- Казахте, че отбора е готов. За какво?

- Ще се радваме дори на една победа, защото тя ще ни класира за световното първенство. Каквото дойде в повече, все добре е.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

lelqpena
13.07.2008 10:13

Мадански е много добър специалист и сега е момента да го докаже ! късмет !

iavor91
12.07.2008 13:05

Успех на наще, надявам се поне те да бият.