Само петима млади титуляри в "А" група

12:55
Само петима млади титуляри в "А" група
Работна група в БФС действа по план за подмладяване на "А" група с цел зареждане на националния отбор с качествени играчи. Решение няма, но водещият вариант е – по трима на възраст до 21 години в титулярните състави следващия сезон. Подробности? Ще видим, но вероятно ще става въпрос за родени след 1 януари 1994-а.

Какво е днес положението, 6 месеца преди предвижданата за юли революция?

Водачът ЦСКА е единственият отбор в "А" група, който през сезона не използва футболист, роден след 1 януари 1994 г. А ако от лятото армейците трябва да играят по волята на БФС с трима за титуляри? Ще купуват. Или ще играят 19-годишните днес Васил Попов, Божидар Чорбаджийски и Петър Витанов Но ако досега не са показали качества за поне няколко мача, а вече не са юноши?...

Два отбора използваха през есента по един младок за по 1 мач – „Берое (Памен Тенев, 90 минути на терена) и столичният „Локомотив” (Антон Славчев, 1 минута).

В „Хасково” също личи едничък, но с две срещи - Мариус Найденов (общо 55 минути в игра).

Значи 1/3 от „А” група е разчитала на младоци през есента в общо 4 двубоя от 1064 възможни (ако играят 11 титуляри плюс 3 резерви на възрасто до 21). И за общо 146 минути от 75 240 теоретично постижими.

По двама родени след 1 януари 1994 г. играха в „Лудогорец” (Александър Василев - 5 мача, Пламен Петров – 1), пловдивския „Локомотив” (Христо Стамов - 5, Айкут Янъков – 1) и „Марек” (Кристиян Петков - 12, Златко Бонев – 4).

Стават 7 отбора, които свръхумерено използват младоци – челните 3 в класирането, петият „Берое” и последните три. В тях малките имат записани за 19 кръга общо 10 титулярни участия. А по очаквания принцип за следващия сезон трябва да бъдат 399. Сметката е проста – 7 тима по 3 титулярни мача по 19 кръга.

Сега с най-много е Петков от „Марек” – 4 пъти в стартовия състав.

Това е положението в над половината български елит. Момчетата там сега стават за няколко мача, скоро трябва да стават за всеки мач. Ще станат ли някога за национали? Двете 19-годишни момчета от Разград не са лоши за бекчета. Но на тяхната възраст, през сезон 1983/84 г., Николай Илиев записа 28 титулярни участия в „А” група във велик тим на „Левски”, по-голям от този „Лудогорец”.

Ники сам си извоюва бъдещето. Докато Василев 2 пъти беше титуляр есента, Петров – ни веднъж. При страшната конкуренция от скъпоплатени футболисти в Разград единственият шанс за двамата крайни бранители в отбора изглежда е ... БФС.

Нататък. „Славия” използа трима млади - Владимир Семерджиев (4 мача), Китан Василев (2) и Емил Стоев (1). Те поне са на 17-18 години, та може и да има хляб у тях, да се развият бързо.

„Черно море” също е с трима - Георги Китанов (11), Бекир Расим (10) и Слави Сталев 5 (5).

От изброените вече 9 клуба и 15 младоци единствено вратарят Китанов (19 г.) е доказан вече талант и половина. Още на 18 г. бе на проби в ПСВ „Айндховен”. После го мъчи контузия. Но скоро ще бъде продаден. И приносът на „А” група за развитието му като бъдещ национал ще приключи.

Само 3 отбора разчитат на повече млади.

„Левски” е с петима - Божидар Краев (9), Радослав Цонев (5), Мики Орачев (2), Александър Любенов (2) и Илия Димитров (1). Плюс Борислав Цонев, който не записа мач поради операция. Абсолютен потенциал за титуляр вбъдеще показва само Краев, за който обаче целта е... да бъде продаден в чужбина.

„Литекс” от години масирано налага таланти, макар че напоследък някои забавиха развитието си. Оранжевото облякоха седмина малки: Кристиян Малинов (18 мача), Пламен Гълъбов (14), Милчо Ангелов (11), Никола Колев (10), Кирил Десподов (8), Георги Минчев (6), Емил Петров (1). И поне петима имат потенциал за бъдещи национали.

Рекордьор с 8 млади е „Ботев”: Цветелин Чунчуков (19), Милен Гамаков (16), Радослав Терзиев (9), Лазар Марин (5), Серкан Юсеин (4), Станислав Дрянов (3), Владимир Айтов (3) и Наско Милев (1).

За 12-те клуба стават общо 35 играчи, орисани от БФС за титуляри наесен. Но от тях едва 9 имат поне 10 мача за 19 кръга есента. Само Китанов, Малинов, Гълъбов, Чунчуков и Гамаков може да бъдат определени като титуляри. Петима! А от лятото ще трябват общо 36 титуляри за 12-те клуба. Днес са 35 общо игралите, дори с този Славчев от „Локо” (Сф) с 1 минута на терена.

Излиза, че нито един клуб в родния елит през сезона не работи по бъдещия стандарт „Трима млади титуляри”. Само „Литекс” и „Ботев” изпълняват принципа на 2/3. Но за тях ще е лесно да влязат в нормата, като вкарат още един младок в играта, имат кадрите. За другите ще е ад, включително за „Левски”.

Младостта в „А“ група загива сезон след сезон, а скоро трябва да властва... Но ако не се направи нещо – дори драстично, дори рисково – скоро и един титуляр няма да има. Защото раждаемостта намаля двойно за 2 десетилетия – от 120 000 деца на 60 000. Казано по-грубичко „няма матриал“. И ако преди над половина момчета спортуваха някак, то сега и едно на 10 не се разтичва. И – малките предпочитат да играят футбол на плейстейшън, отколкото в квартала. Как да са пълни школите с таланти? Затова и лятната революция ще е болезнена, няма да е нежна.

Да вярваме ли, че щом малките не успяват да си пробият път сами и през настоящия сезон, ще им го пробие скоро БФС? Това са фактите. Вярата е въпрос на личен избор. И разум. И опит.

Автор: Ростислав Русев, в."Труд"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

crazy_rabbit
15.01.2015 11:38

Само това е пътя ! Ако не ги задължават, няма да ги "мотивират" и да инвестират в школите си !