Кралев: Необходима е правна рамка за базите

18:00
Кралев: Необходима е правна рамка за базите
"Виждате, че обществеността изцяло се занимава с начина на отдаване на базите на ЦСКА, Левски и другите спортни клубове. Ние считаме, че този казус не може да бъде решаван по единично", заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

"Следва да се създаде необходимата правна рамка, която да позволи в кратък срок да се решат дългогодишни проблеми на спортните организации и клубове, ползващи спортни обекти - държавна собственост. Липсата на неяснота и сигурност демотивира ползвателите да влагат значителни финансови средства за поддържане и реновиране на базата. Състоянието на спортните обекти провокира напрежение сред спортните общности. Анализът, който правим показва, че имаме сериозни аргументи за приемането на нов закон. Това ще реши най-големият ни проблем собствеността, управлението и отдаването под наем на спортните бази. Виждате, че обществеността изцяло се занимава с начина на отдаване на базите на ЦСКА, Левски и другите спортни клубове. Ние считаме, че този казус не може да бъде решаван по единично. Необходимо е правилата да бъдат изписани ясно и категорично в новия закон за спорта", добави още Кралев по време на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

"Имаме бюджет за 5 млн. и са разгледани всички кандидатури на федерациите за домакинства на световни и европейски първенства. Има точно фиксиран лимит за всички, които са одобрени. Държавата не може да се ангажира със 100% помощ за всяка една от федерациите за домакинство на тези първенства. Желаещите да получат финансова помощ по тази програма бяха доста. Взели сме под внимание кои са авторитетните за държавата домакинства - тези, които дават квоти за олимпиадите и ще ги подпомогнем, така както подпомагаме футбол, волейбол и баскетбол. Средствата, които ще бъдат предоставени на спортистите ще бъдат публикувани на сайта на министерството", добави още спортният министър.

"Български спортен тотализатор е в затруднено финансово състояние. При текущо наблюдение и обстоен преглед на пазара на хазарта в България и по-конкретно сферата на лотарийните игри се констатира експресивно навлизане на частни хазартни оператори. В тази връзка смятаме, че в новия закон за физическо възпитание и спорта трябва да се вземат мерки в защита на спортния тотализатор и даване възможност за развитие на други игри. Това ни е единственият източник за инвестиране от нас на видове спорт", заяви още Кралев.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация