Баку инвестира €1 млрд. в първите Европейски игри

11:46
Баку инвестира €1 млрд. в първите Европейски игри
"Баку е напълно готов да организира първите Европейски игри", това обяви президентът на Европейските олимпийски комитети(ЕОК) Партик Хики при последната си визита в азербайджанската столица.

Ирландецът бе част от делегацията, която инспектира подготовката на града за предстоящите състезания през лятото. "Домакините са свършили огромна работа, което показва, че са отдадени на тази мисия и е сигурен знак, че спортисти и зрители ще останат доволни от условията и съоръженията. Убеден съм, че Баку 2015 ще бъде един перфектен старт на проекта Европейски игри", заяви Хики. Освен многото срещи с домакините, членовете на Координационната комисия на ЕОС посетиха част от най-важните спортни обекти: Стрелковия център, Велопарк Маунтинбайк, Арена "Гейдар Алиев", Парка на Игрите. Председателят на Комисията Спирос Капралос смята, че предстоящият форум в Баку ще бъде иновативен и на практика ще зададе стандарта, модела за бъдещето на тези състезания. Министър на младежта и спорта на Азербайджан и изпълнителен директор на Оргкомитета Азар Рахимов увери, че местните хора ще направят всичко възможно, за да може Игрите да се превърнат в тържество на спорта и приятелството за целия континент. За безупречната организация и качеството на съоръженията едва ли някои се съмнява, след като бюджетът на Игрите е близо 1 милиард евро.

България има спечелени до момента 109 квоти за Баку 2015. Международната федерация по борба реши Игрите да заменят европейските първенства в трите стила и така нашите ще имат представители в общо 23 категории. В Азербайджан изпращаме и двата си национални отбори по волейбол - мъжки и

женски с по 14 състезатели. Спортната гимнастика заслужи досега 6 квоти, а художествената - 8. Другите спортове, в които със сигурност ще имаме представители са бокс (11), плуване (8), скокове във вода (2), триатлон (1), фехтовка (2), кану-каяк (4), спортна стрелба (5), акробатика (2), батут (1), колоездене(2) и самбо (6). Очаква се визите ни до края на месец май да се увеличат до кота 150. Първите европейски игри ще се състоят от 12 до 28 юни 2015 г. в Баку. Състезанията са в 20 спорта, 16 от които олимпийски. В 11 спорта ще се разпределят квоти за Олимпиадата в Рио 2016: стрелба с лък, лека атлетика, бокс, колоездене, стрелба, плуване, тенис на маса, таекуондо, триатлон, волейбол и борба. Игрите ще бъдат веднъж на 4 години. Те са собственост и се ръководят от Европейските олимпийски комитети. Очаква се в Баку да участват повече от 6000 спортисти, които ще бъдат селектирани и ръководени от техните Национални олимпийски комитети (НОК).

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация