Левски търси прекъсване на черна серия срещу Санта Хулия

19:28
Левски търси прекъсване на черна серия срещу Санта Хулия
В сряда вечер от 19:45 часа българският шампион Левски стартира тазгодишното си участие в европейските клубни турнири. "Сините" се изправят срещу андорския тим Санта Хулия в първи мач от втория квалификационен кръг на Шампионската лига, който ще се играе на стадион "Георги Аспарухов" в София.

Левски имаше късмет при жребия теглен в централата на УЕФА в Нион, който му отреди за съперник победителя от двубоите между Санта Хулия и Тре Фиори в първия квалификационен кръг. Шампионът на Андора Санта Хулия успя да отстрани Тре Фиори от Сан Марино след истинска драма в реванша. Двубоят и продълженията завършиха 1:1 и победителят трябваше да бъде определен след дузпи, тъй като в първият мач резултатът беше същият. Първите пет изпълнения от бялата точка приключиха с по един пропуск и за двата отбора, което наложи изпълнението на допълнителни дузпи. Родригес от гостите сгреши и андорците се класираха за следващия етап.

По този начин пред Левски се отдава отличната възможност да прекъсне печален антирекорд. В 13 поредни мача в Европа "сините" нямат победа. Последният успех идва на 9 юли 2006 г., когато Киево е победен с 2:0 в София. След това има три години суша, която продължава и до днес. В 13 мача "сините" записват 10 загуби и три равенства при голова разлика 5:25. През последните две години българският тим отпадна последователно от Тампере Юнайтед, БАТЕ Борисов и Жилина.

Така Левски ще има леката задача да се справи със Санта Хулия, за да се класира в следващата фаза на турнира и да очаква там по-сериозните си съперници. Клубът от едноименния град в южната част на Андора е създаден през 1982 година и има спечелени две титли от Първа дивизия на местното първенство - през сезон 2004/05 г. и през миналия сезон. Веднъж е триумфирал с Купата на страната през 2008-а и веднъж със Суперкупата през 2004-а.

Старши треньорът на Левски Емил Велев определи група от 20 играчи, на които ще разчита в утрешния двубой. Андорският тим пристигна в София с група от 18 футболисти. Любопитно за Санта Хулия е, че състезателите в тима не са професионалисти, а всеки си има друга професия.

УЕФА назначи съдийска бригада от Грузия да ръководи мача на Левски със Санта Хулия. Главният рефер е Леван Паниашвили. Негови асистенти ще бъдат Ментешашвили и Тодриа, а четвърти съдия ще е Водачкориа. Делегат на срещата е Алексис Поне от Белгия.

\"\"Наставникът на Левски Емил Велев очаква неговите възпитаници да подходят сериозно към двубоя със Санта Хулия. Кадрови проблеми в състава на "сините" няма, което е допълнителен повод за оптимизъм в българския щаб.

"Очаквам моите футболистите да подходят сериозно и да покажат същото настроение, както на тренировките преди мача. Те добре знаят каква тежка задача ги чака и въпреки че не играят с гранд от Европа, не трябва да се допуска подценяване, тъй като отборът на Санта Хулия не е слаб и всяко едно подценяване може да изиграе лоша шега. Почти съм наясно с титулярния състав, но имам още малко колебания за някои постове кой от играчите да пусна. Хубаво е, че играчите са здрави и ще мога да разчитам на всички. В групата не попадна Бистрон, но с него нямаме проблеми, не е контузен, просто не може всички футболисти да са в групата", заяви Велев.

\"\"Старши треньорът на Санта Хулия Патрисио Гонсалес сподели при пристигането на тима му на летище "София", че за андорците шампионът на България Левски е като Реал Мадрид.

"Нито един от моите играчи не е професионален футболист, повечето са строители, шофьори, служители в хотели, а аз самият продавам канцеларски материали. Тук съм с 18 футболисти, тъй като един от тях е инженер и е на работа, а друг е на почивка с приятелката си. За нас отборът на Левски е от ранга на Реал Мадрид и ще разчитаме само на късмет", заяви Гонзалес.

Очаква се около 10 хиляди "сини" привърженици да присъстват на стадион "Гоерги Аспарухов", за да подкрепят своите любимци срещу Санта Хулия. Очакванията за изхода на срещата са напълно красноречиви - чиста победа за Левски и решаване на класирането в следващия кръг още при мача в София. Всичко друго би се приело от публиката на шампионите като пълен провал, затова съставът на Емил Велев няма право на грешка срещу аматьорския тим.

Групата на Левски:

1.Георги Петков, 2.Виктор Генев, 3.Живко Миланов, 5.Юсеф Рабех, 8.Георги Сърмов, 10.Христо Йовов, 99.Георги Христов, 14.Веселин Минев, 16.Мариян Огнянов, 20.Жоазиньо, 21.Зе Соареш, 22.Дарко Тасевски, 24.Николай Димитров, 25.Лусио Вагнер, 27.Седрик Бардон, 28.Александър Киров, 29.Исмаил Иса, 45.Владимир Гаджев, 55.Йордан Милиев, 12.Божидар Митрев.

Левски - Санта Хулия, 19:45 часа, стадион "Георги Аспарухов"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

toki_
15.07.2009 01:34

Не виждам Топчо в групата иначе Георги Христов с голям номер *joking*

Tyrion
14.07.2009 22:49

терка, много си се изучил нещо ...ама Жиняк още те стряска насън *wink*