Красен Кралев награди отличните ученици в спорта

14:33
Красен Кралев награди отличните ученици в спорта
Днес в Пресклуб "България" спортният министър Красен Кралев връчи наградите за 2014 г. за най-високи постижения на ученици и треньори от цялата страна в Световни първенства, Световни игри, Национални финали и в утвърждаването на масовия спорт сред учащите.

Най-добре представилите се участници в Световните ученически първенства са 4 училища: СОУ "Св.Св.Кирил и Методий" в село Две могили и Частната Английска гимназия "Стоянстрой" в Пловдив, чиито отбори за девойки се класираха на ІV място на Световното първенство по тенис на маса. Професионалната гимназия по компютърни технологии и системи в Правец също заема престижното ІV място на Световното първенство по баскетбол 3х3 за юноши, а Частното средно училище "Дрита" в София заслужи приз за 6-ото място отборно в слалома на Световното първенство по ски.

Първенец сред училищата с най-масово участие във финалите на Националните ученически игри е ПМГ "Добри Чинтулов" в Сливен със 7 отбора. Гимназия "Христо Ботев" в Дупница и СОУ "Христо Ясенов" в Етрополе са с по 4 отбора. За принос в развитието на спорта бе отличен ученическият спортен клуб при училище "Васил Априлов" в Исперих.

Всяка година спортното министерство финансира организацията и провеждането на Ученически игри с 471 000 лева чрез Българската Асоциация "Спорт за учащи". Ученическите игри включват 8 вида спорт – баскетбол, волейбол, футбол, хандбал, лека атлетика, бадминтон, тенис на маса и шахмат – и протичат в 4 етапа в 3 възрастови групи. Във всички етапи се включват около 90 000 ученици. Шампионите по отделните видове спорт могат да представят страната ни на най-големия форум – Световните ученически игри.

За първи път през 2015 г. министерството на спорта заделя 126 000 лева за транспортни разходи и такса участие за Световните ученически игри на най-добрите отбори по баскетбол, футбол и лека атлетика от Монтана, Бургас, Пловдив и Варна.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация