Европейски футбол - обзор

12:46
Европейски футбол - обзор
Изминалият уикенд даде възможност на доста отбори да посрещнат Коледните празници в добро настроение, а други да използват почивката за размисъл върху това, което се е случило и не бива да се случва в бъдеще. Европа имаше своите големи герои в лицето на Интер и Реал, съумели да спечелят дербитата на Италия и Испания съответно срещу Милан и Барселона.

Повечето фенове на италианския футбол едва ли са останали изненадани от крайния резултат на двубоя между "нерадзури" и "росонери", резултат, който до голяма степен предизвести новия-стар шампион в калчото. В последните два сезона Интер се възползва максимално от стеклите се обстоятелства в лагерите на Милан и Юве и след служебната титла през изминалия сезон, то през този те ще могат да се насладят най-вероятно на нова, но този път спечелена с игра. 

Поуките, които трябва да се направят от страна на ръководство и футболисти в червено-белия стан не са никак малко. С играчи като Кака, Гатузо, Пирло, Индзаги, СИйдорф и Малдини е непростимо да не можеш да спечелиш мач на домашна сцена в продължение на месеци. Дали има криза в отбора на Анчелоти е спорен въпрос, тъй като на европейска сцена отборът играе повече от стабилно и дори наскоро стана световен клубен първенец, побеждавайки безапелационно на финала един от колосите на Южна Америка, Бока Хуниорс.

Явно и през този сезон надеждите на всички ще бъдат свързани с успехи в Шампионската лига, защото във вътрешното първенство нещата са повече от трагични.

В Испания се състоя т.н "ел галаксико" дерби между двата най - успешни отбора на тази страна, а именно Реал Мадрид и Барселона. Каталунците имаха предимството на домакин, до като "белият балет" излезе в ролята на шампион и лидер с цели четири точки пред настоящия си съперник.

Липсата на основен играч като Меси будеше притеснение, но през седмицата самия играч вдъхна кураж в своите съотборници заявявайки, че дори без него в тима разполагат с достатъчно класни единици, способни да го заменят. Развръзката на този двубой обаче показва друго. За последните два сезона аржентинската перла, не случайно сравнявана с Марадона се превърна в истински двигател на отбора засенчвайки напълно бразилеца Роналдиньо. Последният явно вече се е наситил за голям футбол и не случайно повечето мачове стои на резервната скамейка.

Чест прави на Франк Рийкард, че не робува на имена, а търси максимално най-добрия облик на своя отбор. В неделната вече обаче нищо не бе в състояние да спре мадридчани и благодарение попадението на изненадата в състава Баптища, трите точки отидоха за гостите.

Дали преднината от седем точки ще се окаже решаваща е рано да се говори, тъй като тепърва предстоят най-важните мачове от Шампионската лига, а и кръговете до края на първенството в Премиера дивизион са достатъчно много, за да се случат всякакви изненади.

В Англия ден преди споменатите две срещи се изигра дербито на Лондон между Арсенал и Тотнъм. Въпреки, че в последните сезони Челси надскочиха себе си, благодарение милионите на Абрамович, то все още класацията за най-вълнуващо дерби в английската столица се води именно от отборите на "топчиите" и "шпорите".

Сто четиридесет и второто дерби на северен Лондон трябваше даде окончателен отговор на въпроса, до колко способен е тимът на Хуанде Рамос да се бори с водачите.

Въпреки негативния резултат в края е истина, че играчите на Тотнъм не заслужаваха да загубят, а пропусната дузпа от страна на Роби Кийн вероятно ще тежи не малко. Това е втора дузпа от значение, в последните няколко седмици, която играчи на този отбор пропускат, като по този начин ощетиха актива на отбора с цели три точки в повече.

Радостното е , че видимо играта на отбора се преобрази след идването на испанския специалист и зоната на изпадане вече е в миналото.

Арсенал за пореден път доказа, че през този сезон е решил да преследва титлата до самия край на първенството и битката с Манчестър се очертава повече от интересна. Крайно време е "артилеристите" да покажат освен безспорните си футболни качества и такива на израснали бойци, тъй като битката освен чисто футболна е и на психологична основа, а всички знаят за обичта между Венгер и Фергюсън, безспорно двамата най-велики треньори ръководили английски отбори в последните години.

Твърде интересен уикенд оставяме зад гърба си, за да погледнем в идващите мачове от Албиона. Когато говорим за футбол с марката Англия, то несъмнено очакванията ни са за бърз и атакуващ футбол и не малко изненади. Дали е така, предстои да разберем!

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

mom4ilmarinov
24.12.2007 17:09

Глушков,много пофесионално написано-ако не си журналист,върви и се запиши да изкараш една диплома-има хляб в тебе !!!