"Министерството няма да плати глобата на щангите"

18:53
"Министерството няма да плати глобата на щангите"
Министерството на младежта и спорта няма да плати глобата на федерацията по щанги, който е сбъркал той ще си поема глобата", това каза министърът на спорта Красен Кралев.

Според Кралев основният проблем идва от нерегламентираните и неконтролируеми хранителни добавки, които се разпространяват и дават най-вече във фитнесите. Министърът на спорта призна, че това е доста неконтролируем бизнес в България и момента са направени постъпления да се направи регистър на фитнес инструкторите и хранителните добавки.

"Този проблем със скандалите в щангите не е от сега. Той е още от времето на социализма. Няма какво да добавя или да коментирам думите на Абаджиев. Зад всеки един спортист или клуб стои много добър медицински щаб, който се грижи за спортистите. Има забранени и позволени вещества. Идеята е медиците да правят така, че всичко да е в рамките на допустимото. В щангите има три големи скандала и каквото и да е становището по този случай трудно ще се убеди общественото мнение, че нещата са случайни. Не мога да кажа нищо, преди да приключи разследването и не излезе пробата, и анализите на пробите в Кьолн. Капсули от препарата са пратени за официален анализ. Трябва им около седмица. Нека не прибързваме с обвинения към някого, докато това не приключи. Не искам да защитавам нито федерацията, нито производителите. Едното момиче е на 14 години и е престъпление да му се дават подобни вещества. Болно ми е за спортистите, които са били подведени. Не може да не се ползват лекарите като консултанти при взимането на хранителна добавки. Тази федерация е рецидив в подобни неща. Режимът за хранителни добавки и вещества е много либерален в България. Аз лично настоявах пред националната комисия да се направи регистър за фитнес инструкторите и хранителните добавки. Ние очаквахме тези неща и затова предприехме мерки. Всичко се случва във фитнесите, където никой не знае и не гледа какви добавки се дават. Най-много хората се занимават със спорт във фитнесите. В момента нямаме право да участваме в състезания. Има 3-4 души, които по случайност не са били на лагера и не са били контузени. В момента федерацията е със спряна дейност до изясняване на случая. Чакаме резултатите и решението на комисията. Министерството няма да плаща глобата на федерацията, който е сбъркал той ще си поема глобата", каза Кралев по БНТ.

Той отказа да свърже трагедията с олимпийския шампион Милен Добрев със скандала във федерацията по щанги.

"С Милен Добрев може да се спекулира много по темата. Той е бил професионален състезател. Може да има влияние от спорта или от други разстройства, свързани със събития от личния му живот. Нека не го замесваме в скандала."

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация