Ериксон - емблематичната фигура за Манчестър Сити

11:44
Ериксон - емблематичната фигура за Манчестър Сити
Манчестър Сити беше един от най-активните на трансферния пазар през лятото. Таксин Шинаватра даде със своите пари голям периметър на действие на Свен Горан Ериксон и ако съдим по резултатите на "гражданите", шведа е подбрал правилните хора. Сити заемат невероятното четвърто място, като у дома все още не са загубили точка.

Ето, че дойде зимния трансферен прозорец и Ериксон ще трябва да направи корекции в своя състав, макар че постигнатото досега не го налагат. Тайландецът обеща на Свен 40 милиона лири, така, че вече всичко е в ръцете на мениджъра и неговия щаб. Новите лица, които трябват на "небесносините" не са много, но те могат да направят тима още по-силен и място сред първите седем ще стане реална цел.

Eриксон продължава, както и в Английския национален отбор, да прави промени в титулярната единайсеторка изключително рядко. Ако погледнем статистиката с изиграните от футболистите мачове, ще забележим, че има девет играча, който са с над 14 мача. Това са защитниците Майка Ричърдс, Ведран Чорлука, Хавиер Гаридо, капитанът Ричърд Дън и халфовете Майкъл Джонсън, Елано, Мартин Петров, Стивън Айрлънд и Дитмар Хаман.

При вратарите нещата са различни по няколко причини. В началото на сезона Каспер Шмайхел започваше титуляр, представяше се добре, но при центриранията беше слаб - нещо, което много ядосваше Ериксон и той реши да го даде под наем в Кардиф. След това на вратата застана Джо Харт, а не след дълго от контузия се възстанови Исаксон, който е със репутация на вратар №1 в клуба. Сега те двамата се редуват и все още Свен не може да реши, който да е първи избор. Шмайхел ще се върне в началото на януари и нещата ще станат още по-оспорвани, но ако датчанина все още има сериозни слабости, той едва ли ще намери място в тима през настоящия сезон и нищо чудно отново да бъде даден под наем.

При нападателите Мпенза, Бианки и Васел имат приблизително равен брой появявания. Там беше през есента слабото място на тима и Ериксон не можеше да намери вярната формула. Изпробваше различни схеми - с един и с двама нападатели, но това не носеше успех и отговорността за головете падаше върху халфовете.

Именно в атакуващ план ще се насочат най-много усилията през зимния трансферен прозорец. Първият и според мен най-удачен избор ще бъде Николас Анелка. При немощта на своите стрелци, Ериксон започва да налага схема 4-5-1 и французина ще пасне добре в такава формация. Сега в Болтън му се налага да играе забит напред и той се справя много добре както показват цифрите. С него отборът ще намери своя голмайстор, който да катализира усилията на халфовата линия и да отнеме част от техните задачи, който освен за изграждането на играта се нагърбват и с вкарването на попаденията. Проблемът е, че Сити имат конкуренцията на Челси за френския стрелец и няма да е лесно да се преборят за подписа му.

Друго име около, което се шуми е Питър Крауч. Той не получава достатъчно поле за изява в Ливърпул и си търси нов отбор. Робокоп, обаче не е "Target man", както казват англичаните - нападател тип Дрогба и Анелка, който сами си правят положенията и могат да реализират от всяка позиция. Крауч притежава височина и известна техника, но до себе си трябва да има друг играч, с който да взаимодействат и разиграват противниковите защити.

Мпенза, Кастильо и Божинов са много добри при такъв вариант и ако трансфера на Анелка се провали, нищо чудно английския нападател да пристигне на "Дъ Сити ъф Манчестър".
Халфовата линия и защитата изглеждат железни, но при тях проблемът, е че са нужни попълнения за резервната скамейка. В момента Свен Горан Ериксон не разполага с адекватни смени, ако някой от играчите му е извън строя за по-дълго време.

В отбрана единствените, който са играчи мачове, освен титулярната четворка са Недъм Онуоха и Майкъл Бол. И двамата показаха с изявите си, че немогат да запълват дупки в състава. Най-наложително е вземането на един централен защитник, защото Майка Ричърдс може да покрива фланговете в определени срещи ако трябва.

При халфовете положението сякаш е най-стабилно. В центъра има изобилие от футболисти - Елано, хаман, Джонсън, Джовани и Желсон Фернандес са предостатъчни. По левия фланг Мартин Петров изглежда непоклатим и той се превръща в един от ключовите играчи в схемата на Ериксон. Нуждата от трансфер има по десния фланг, където Стивън Айрлънд беше преквалифициран на тази длъжност. Той няма нужните скорост и добро центриране за едно типично крило. Още през лятото от клуба имаха интерес към австралиеца Марк Брешано. Той ще свърши много добра работа.

Друг вариант е да се опитат да си върнат Шон Райт-Филипс, който в последно време прави слаби игри за тима на Челси. Той също ще повдигне доста класата на тима и ще помага много в атакуващ план, за разлика от Айрлънд, който често влиза към центъра на терена. Много добро попалнение бе и мексиканецът Нери Кастильо, който дойде под наем за шест месеца от Шахтьор Донецк. Южноамериканецът може да играе както като нападател, така и като крило и ще заеме бързо титулярното място на десния фланг, но най-ценен според мен ще е в атакуващ план.

Както самия Ериксон заяви, тима ще се нужни 2-3 нови имена. Ако успеят да намерят правилните хора за тези постове и като към тях прибавим класата, която тимът притежава в момента, място в Купата на УЕФА ще е напълно постижимо. Много важни ще са и резервните играчи, които шведа смята да вземе, защото целият сезон много трудно може да се изкара с 12-13 играча и ще трябва да се дават почивка на основни играчи в определени срещи.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

kanara_96
25.12.2007 19:49

Предполагам че ако не сега то през лятото Ериксон ще намери точните хора за всеки пост.