Блатер и Платини - от любов до омраза

16:48
Блатер и Платини - от любов до омраза
Йозеф Блатер и Мишел Платини се познават от повече от 20 години, много преди първия да стане президент на ФИФА, а вторият президент на УЕФА: те се уважаваха, те си помагаха...а сега вазата се счупи.

"Омразата на УЕФА"

Седмицата на преизбиране на Сеп Блатер беше изпълнена с вълнения, най-вече заради скандала за корупция, който разтърси ФИФА. В четвъртък Платини призова Блатер на четири очи да подаде оставка, което естествено швейцарецът отказа. След като си осигури петия пореден мандат, 79-годишният Блатер не пести думи срещу всичките си критици. "Който и да оглави ФИФА веднага се появява вълна на омраза, не само от човек от УЕФА, но и от организацията, която не разбра, че през 1998 година аз станах президент", каза Блатер. На въпрос за Платини, шефът на световния футбол каза: "Прощавам, но не забравям". За бъдещите си отношения с европейската футболна централа Блатер каза: "Трябва да продължим с Платини и УЕФА, защото нито те могат да живеят без нас, нито ние без тях".

"Приятели повече от 20 години"

Всичко беше цветя и рози между двамата в средата на 90-те. Тогава Платини беше в организационния комитет на Мондиал 1998 във Франция, а Сеп беше главен секретар, вторият във ФИФА. Французите сбъднаха мечтата си и Блатер взе преднина, като ги убеди да му помогнат. Платини използва целия си чар като трикратен носител на Златната топка, в услуга на швейцарския си приятел, който беше избран за президент на ФИФА за първи път през 1998 година. "Имах два месеца да се подготвя. Двама души наистина ми помогнаха много: Мишел Платини и дъщеря ми Корин", призна тогава Блатер, който една седмица не спря да "ухажва" журналистите. Всичко тръгна надолу, когато девет години по-късно Блатер подкрепи публично Мишел Платини за президент на УЕФА, когато той беше избран на поста за първи път през 2007 година. Наскоро Платини обяви, че Сеп се е държал като "чичо" с него.

"Пукнатини, а после разрушение"

Платини отново подкрепи Блатер на изборите за през 2002 година и през 2007 година. След това скандалите около световната футболна централа избухнаха малко преди изборите през 2011 година. Обвиненията за корупция вече бяха тръгнали покрай даването на домакинството на Мондиал 2022 на Катар и оттеглянето на кандидат-президента Мохамед бин Хамам. Тогава Блатер отново помоли Платини за подкрепа и бившата футболна легенда му помогна. Цената беше обещание, че това са последните избори, на които Сеп се кандидатира. От този момент отношенията между двамата започнаха да се рушат. Платини, все още не може да приеме, че Блатер се появи за пети мандат и в началото на миналата седмица каза: "Чувствам лична отговорност, че бях част от една лъжа". Тогава бившата звезда на Ювентус описа Блатер, като човек, който се е вкопчил в поста си, защото има "страх от височини". Още две години преди тези избори отношенията между двамата, които до преди това, често стояха един до друг на събранията на Изпълкома на ФИФА, силно се влошиха. Преди две години в интервю Блатер коментира идеята на Платини Евро 202 да се проведе в 13 европейски страни с думите: "В края на управлението си, полковник Кадафи ми предложи нещо подобно за Световното първенство в Африка". "В УЕФА всички големи проекти са плод на диалог и колективно решение. Не съм сигурен, че това кореспондира с практиката на полковник Кадафи", отговори тогава Платини.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация