"ФИФА се нуждае от тотална промяна"

20:31
"ФИФА се нуждае от тотална промяна"
"Не чувствам, че имам мандат от целия футболен свят – феновете, играчите, клубовете, хората, които живеят, дишат и обичат футбола. ФИФА се нуждае от тотална промяна", заяви президентът на организацията Сеп Блатер на специална пресконференция днес, на която обяви, че подава оставка.

Само преди няколко дни 79-годишният швейцарец спечели изборите за ръководител на ФИФА и започна своя пети мандат начело на организацията. Днес на специална пресконференция той заяви, че подава оставка, а неговият наследник ще бъде избран на специален конгрес. Конгресът за избор на нов президент ще се проведе между декември 2015 и март 2016 година.

"В последните дни мислих дълбоко върху моето президентство и 40-те години, в които моят живот бе неизменно свързан с ФИФА и великия спорт футбол. Ценя ФИФА повече от всичко и искам да направя само това, което е най-добро за организацията и за футбола. Чувствах се задължен да се кандидатирам за преизбиране, тъй като вярвах, че това е най-доброто за ФИФА. Изборите приключиха, но предизвикателствата пред ФИФА не са. ФИФА се нуждае от тотална промяна", каза Блатер на пресконференцията в Цюрих днес.

"Въпреки че имам мандат от членовете на ФИФА, не чувствам, че имам мандат от целия футболен свят – феновете, играчите, клубовете, хората, които живеят, дишат и обичат футбола толкова, колкото всички ние във ФИФА".

"Поради тази причина, аз реших да се откажа от своя мандат на извънреден изборен конгрес. Ще продължа да изпълнявам функциите си на президент до този конгрес".

"Следващият редовен конгрес на ФИФА ще се проведе на 13 май 2016 година в Мексико Сити. Това ще създаде ненужно забавяне и аз приканвам Изпълкома да организира извънреден конгрес за избора на мой наследник при най-ранна възможност. Това трябва да бъде сторено по правилата на ФИФА и трябва да бъде оставено достатъчно време, за да могат най-добрите кандидати да се представят и да направят кампания", допълни той.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация