Минимални наказания за българските щангисти

13:50
Минимални наказания за българските щангисти
Международната федерация по вдигане на тежести уважи аргументите на БФВТ и наложи минимални наказания на българските щангисти, намесени в допингслучая от март т.г.

Това стана ясно с полученото вчера в родната щанги централа писмо, което известява решението на световната организация след специалното изслушване по случая, състояло се преди седмица във Вроцлав, съобщава сайтът на БФВТ.

Вместо регламентираните в Правилника 4 години лишаване от състезателни права за първо провинение и доживотно наказание за второ, нашите тежкоатлети получиха съответно 9 месеца и 18 месеца. В писмото не е упомената и глоба, което също на този етап е показателно, защото в други подобни ситуации финансовата санкция за съответната федерация е достигала близо половин милион долара. Случаят е без прецедент и драстичното намаляване на наказанията говори, че световната щанги федерация е взела предвид безспорните доказателства, че българите са станали жертва на чужда небрежност.

"С решението получаваме категоричен сигнал не само от българските, но вече и от световните спортни институции, че вината е извън нас," заяви президентът на БФВТ Неделчо Колев. "С общи и не малки усилия успяхме да докажем, че вината е извън спортисти, треньори и БФВТ, и да защитим състезатели и треньори. За мен е много важно, че спасяваме бъдещето на млади наши таланти, които по неприятно стечение на обстоятелствата бяха въвлечени в този сложен казус. Благодаря на държавата, на Министерството на младежта и спорта и лично на министър Кралев, както и на Българския олимпийски комитет в лицето на Стефка Костадинова. Всички те положиха огромни усилия, впрегнаха целия си наличен ресурс, всичките си възможни контакти и влияние за да помогнат да се разкрие истината и за това, случаят да бъде решен справедливо. Президентът на Световната щанги федерация Тамаш Аян със своя престиж и авторитет също бе гарант за справедливото решение, за което искрено му благодаря," заяви Колев.

Според шефа на родните щанги в момента се обмисля начин това минимално наказание да бъде обжалвано пред Международния спортен арбитраж в Лозана. "С адвоката на федерацията Борис Колев вероятно ще базираме жалбата на изричното твърдение в писмото на МФВТ, че в случая българските щангисти не носят конкретна лична вина.

"Ще се борим докрай и ще опитаме всички възможности, за да помогнем на тези наши спортисти и да участваме на Световното първенство тази есен за можем да защитим спечелените досега седем олимпийски квоти за Рио2016 (5 при мъжете и 2 при жените)," твърдят от БФВТ. "Най-важното е, че успяхме да сведем до минимум неприятните последици за българското вдигане на тежести", заяви Колев.

Това е първият случай в историята на българските щанги, когато световните институции уважават твърденията на БФВТ и въз основа на това не налагат предвидените тежки наказания за съответните спортисти. Досега всеки един подобен казус завършваше със сериозни санкции и огромни глоби за българското вдигане на тежести.

Както е известно, през март т.г. по време на внезапен допинг тест бе открито наличието на анаболния стероид "станозолол" в пробите на 11 български шангисти от националните отбори: Асен Мурадов и Ферди Назиф(кат. 56 кг), Владимир Урумов, Стоян Енев и Ивайло Филев(62 кг), Деян Минчев(69 кг), Демир Демирев(77 кг), Иван Марков(85 кг), Надежда Мей(48 кг), Мая Иванова(53 кг) и Милка Манева(63 кг). Сега всички те получават наказание от 9 месеца, с изключение на Манева, Марков, Демирев и Филев, които заради второ провинение се спират от състезания за 18 месеца, ако обжалването в Лозана не бъде уважено.

По-късно три независими проверки в авторитетни лаборатории сред които тези в Хамбург и в Кьолн доказаха, че причината е замърсена партида на хранителната добавка "Трайбест". Базирано на това Българската агенция за безопасност на храните унижощи вече блокираните количества от препарата, заличи го от списъка и състави Акт за административно нарушение на производителя, сезирана бе и Прократурата.

Световната щанги федерация пък започна самостоятелно разследване, което завърши с изслушването във Вроцлав миналата седмица, а решението бе известено с пристигналото вчера писмо до БФВТ.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация