Кралев: Ролята на феновете е все по-значима

18:59
Кралев: Ролята на феновете е все по-значима
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев обсъди на кръгла маса с футболни привърженици в Интер Експо Център промените, които ще бъдат инициирани в новия закон за физическото възпитание и спорта.

Кръглата маса е продължение на семинара „Привържениците в управлението и собствеността на футболните клубове”, организиран по-рано днес от Тръст „Синя България”.

На дискусията присъстваха членове на Тръст "Синя България" и НКП "Левски", изпълнителният директор на ПФК Левски Константин Баждеков, заместник-председателят на Парламентарната комисия по въпросите на младежта и спорта Иван Чолаков и неговият колега Джейхан Ибрямов, чуждестранните гости от Спортърс Директ-Европа Лукас Анастасиадис и Стюърт Дайкс, както и Димитър Христов  - координатор за връзка с привържениците към Българския футболен съюз.

"В ситуацията, в която се намира българският футбол, ролята на феновете става все по-значима. Сами виждате, че те вече участват активно при подпомагане дейността на любимите им футболни клубове чрез реализиране на отделни кампании и дарителски акции. Такава е ситуацията и в Левски, и в ЦСКА, и в Ботев Пловдив, и в Локомотив Пловдив. Тежката икономическа обстановка, в която се намира страната, доведе до огромни финансови проблеми за водещите ни клубове и техните собственици. Това активизира привържениците, които са най-заинтересовани, любимите им отбори да се изправят на крака и да са финансово и организационно стабилни, каза министър Кралев по време на срещата с феновете. - Опитът от последните години със създадените граждански структури около грандовете у нас показва, че хората са узрели за идеята, че привържениците са не просто запалянковци, а и акционери по презумпция. В новия Закон за спорта ние искаме да регламентираме тези взаимоотношения. И за това за нас е изключително важно и мнението на привържениците."

На дискусията се обсъди статутът на привържениците, техните права и начините за участието им в управлението на футболните клубове.

"Аз искам да ви благодаря, че бях поканен на тази дискусия. Очаквам вашите предложения, за да може да бъдат разгледани и отразени в проектозакона. За мен имаше доста интересни идеи, единствено съжалявам, че не бяха представени повече клубове. Нашата задача е да изслушаме всички страни, всички участници в спорта, това са не само спортистите, мениджърите, треньорите, но и феновете. Ние трябва да направим един работещ закон, който да бъде прозрачен и с ясни правила, да отговаря на новите потребности и да удовлетворява претенциите и желанията на всички участници. Знаете, че спортът без феновете не може, така че трябва да се вслушаме категорично в техния глас", заяви Красен Кралев.

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация