ЦСКА - 60 години история

13:17
ЦСКА - 60 години история
КАКВО Е ФУТБОЛА?

 Футболът.Какво всъщност е той?- отговори много. За едни-съдба и професия, за други-начин за прекарване на свободното време, за трети- абсолютно безразличен. Обичан и оплюван, възвеличаван и мразен, той е най-популярния спорт.Част от нас, дори да не се интересуват от футбол, няма как да избегнат неговото присъствие.”Царят на спортовете” се е настанил във всички спортни емисии по телевизиите, непрекъснато се излъчват мачове, случвало се е на всеки да чуе как негов приятел или познат споделя впечатленията си от футболна среща, в която е участвал или просто е бил зрител.
      
Най-известните футболисти  пък са рекламни лица на различни стоки,да не говорим за факта,че ползваме продукти на фирми,обличащи със своята екипировка най-популярните тимове.

Изобщо един мач, една победа, един грандиозен успех може да създаде нови национални герои, да популяризира една страна, да създаде нов начин на живот у някои хора (пример- мачовете на България на САЩ-94). Най-просто казано-футболът обединява и разделя, носи радост, разочарование, омраза, води до екстаз, вражда и неприязъм към противниковия отбор, фенове, дори към цяла една нация.

ЗА ИСТОРИЯТА НА ФУТБОЛА

Родината на тази игра е Англия.Там е създаден първият официален турнир-този за Купата на страната,съществуващ и до днес като ФА Къп.Неслучайно и отборите от тази страна са едни от най-реномираните и най-силните в Европа и сега.
   
В България играта започва да навлиза едва в началото на ХХ-ти век, когато се създават и първите спортни дружества. Някой от водещите тимове днес са основани още тогава- “Ботев”(Пд.)/1912г./, ”Славия”/1913г./, ”Левски”/1914г./, ”Берое”/1916г./ и др.

Първият държавен шампион е “Владислав”(Вн.) /предшественик на дн.”Черно море”/, завоювал титлата си през 1924г. До появата на ЦСКА през 1948г. като водещи отбори се изявяват “Левски”, ”Славия”, ”Тича”, ”Шипченски сокол”(Вн.).
ЦСКА-“РАЖДАНЕТО” НА ЕДНА НОВА СИЛА И РАЗВИТИЕТО Й

Отборът е основан на 05.05.1948г. Тимът е приемник на              ФК “Атлетик-Слава-23”, държавен първенец през 1931  г. Този предшественик,заедно с отборите на “Шипка-Победа” и “Спартак”(Сф.),за да бъде създаден ФК “Чавдар”.През февруари 1948 г.той минава под влиянието на войската,а м. май есе появява Септември при ЦДВ-новият футболен диктатор.

По това време много популярни са имената на играчи като Л.Ангелов,Ив.Димчев,Г.Пачеджиев. Още с първото си участие във вътрешното първенство тимът е победител- уникален рекорд не само за България, но и за света- 3:1 срещу вечния враг “Левски” на финала.

Бързо отборът набира скорости се превръща в тотален хегемон в България.През 50-те год.”червените” печелят 9 поредни титли и постигат впечатляващ старт в евротурнирите.В първият си двубой разгромяват “Динамо”(Бук.) с 8:1.“Армейците отстраняват още един колос- “Ювентус”, след победа с 4:1 в София. “Червените” често сменят името си-ЦДНА, ОСГ, ЦДНВ, но това не пречи те да бъдат популярни и обичани у нас.

В новото поколение идват нови състезатели,но високата класа пак е на лице.Освен,че е сред 10-те най-добри тима в Европа, ЦСКА продължава да печели лидерската титла, Купата на страната и тази на Съветската Армия.Утвърдени имена в състава са Д.Пенев, П.Жеков, Ив.Колев и др.

Последователно идват победите над европейските шампиони “Аякс” (2:0) и “Нотингам”(два пъти с по 1:0).Пролетта на 1982г. носи най-силния мач за роден тим в евротурнирите.С 2 гола на Ст.Младенов ЦСКА бие с 2:0 великия “Ливърпул” пред 70000 зрители на Националния стадион.Българите се класират на  Ѕ-финал в турнира за КЕШ,там отпадат,но все пак бият с 4:3 “Байерн”(Мюнхен). Няколко сезона по-късно в дербито с “Левски”,футболисти от двата екипа се сбиват,а наказанията са жестоки- ЦСКА и “сините” са разформировани,а “армейците” съществуват под ново име-ЦФКА Средец. Този тим играе за трети път Ѕ-финал в Европа,но отпада от “Барселона”.

В периода на 90-те години “червената” мощ отслабва,трофеите и успехите намаляват.За сметка на това “Златното поколение” на родния футбол печели 4-тото място на Световното в САЩ, а сред него са имената на: Хр. Стоичков, Ем. Костадинов, Й. Лечков, Л. Пенев, Тр.Иванов- таланти минали през ЦСКА.

ЦСКА- НАСТОЯЩАТА СИТУАЦИЯ  В КЛУБА

В момента ЦСКА представлява тим,собственост на индийския милиардер Прамод Митал. Играе домакинските си срещи на своя стадион “Българска Армия”(22015 места). Последните 2 шампионски купи са от сезони 2002/03 и 2004/05.

Най-пресните добри изяви са победите с по 1:0 над “Ливърпул” и”Леверкузен”.За предходните 7-8 год. тимът трансферира в силни клубове надежди като Д. Бербатов, М. Петков, Ст.Петров, Вл. Манчев, Ем. Гъргоров.

В момента треньор е Стойчо Младенов. Повечето футболисти са национали на своите страни. Има 12 чужденци и футболисти от общо 8 националности.

Тимът ще чества на 05. 05. 2008 г. своята 60-годишнина и най-вероятно 31-ва титла.

ПОГЛЕД В БЪДЕЩЕТО…

Пред ЦСКА има само една перспектива- продължаване на славната традиция на тим с история и традиция във всички надпревари,в който взима участие.

Най-важното за всеки клуб са феновете. Без тях провеждането на срещи няма смисъл,губи се смисълът от всичко. Отборът  има вярна, темпераментна и истинска агитка, за каквато биха си мечтали стотици други клубове от България и света. За да бъдат привържениците щастливи, ”армейците” трябва да се превърнат в абсолютен доминант на родна сцена и стряскащо име на европейската. А това изисква стабилна финансова опора, качествени спортисти, стабилно и амбицирано ръководство и компромиси и уединение по оста ръководен орган- спортно-технически щаб- фенове.           

ПРОБЛЕМИТЕ. РАЗРЕШИМИ ЛИ СА?

Като всеки друг състав, и пред ЦСКА има доста заплетени каузи.Ето най-болезнените”:
*Проблемът с посещаемостта на мачовете.Свързан е с публиката на ЦСКА.Или по-точно с липсата на такава.. Нормално е, когато 11-те на терена играят добре, да се радват на висока аудитория. Ала често се случва вече на “Българска армия” да идват по около 500-600 души.
  
Причини: слабата игра; омраза към част от ръководството; липсата на стойностни съперници в шампионата; високи цени на билетите.
*Проблемът със спортните бази. Имаше проект за нов стадион, ала едва ли ще се реализира. По-сериозно внимание трябва да се обърне на рушащата се база в Панчарево. Базата “Червено знаме”, където тренират децата и юношите е под всякакви стандарти.

Причини: сложни делови казуси с различните институции, слаб ръководен интерес, липса на финанси.
*Проблемът с новата генерация. Свързан е с по-горния. Докато базите с в това състояние, нормално е младото поколение да се отчайва и отвращава от тренирането и развитието си.
*Проблемът с вандалите.Това са хора, отиващи на мач, за да рушат, да проливат кръв и да вилнеят. Решението, за съжаление, зависи най-вече от държавата. Трябва по-сериозна охрана, по-тежки санкции за нарушителите.
Причини: Те са част от агитките и ги има навсякъде. Влияе балканския манталитет.

УСПЕХИТЕ НА ЕДНА 60-ГОДИШНА ТРАДИЦИЯ

ЦСКА е:

*30-кратен републикански шампион(рекордьор в България)
*23-кратен Носител на Купата на България
*печелил 2 пъти Суперкупата (рекорд в България)
*един от трите БГ тима с положителен баланс в евротурнирите(заедно с “Литекс” и “Берое”)
*с най-много съперничества, победи и голове в Европа
*тимът с най-голям брой мачове в Турнира за КЕШ
(Шампионската лига)- 2 пъти повече, отколкото всички други наши тимове.
* в Топ 10 по присъствия в КЕШ и всички евротурнири въобще
в Европа(след “Реал”/М./) по брой на детронирания на европървенци
 ИНДИВИДУАЛНИ ПОСТИЖЕНИЯ НА “ЧЕРВЕНИ” ЗВЕЗДИ:
*Най-много пъти състезатели на ЦСКА са печелили “Футболист на годината”
*Петър Жеков единствен 6 пъти е бил реализатор на “А”група.
*Рекорд на Хр.Стоичков за най-много голове в един сезон-38
и рекорд с 4 попадения в едно издание на “Вечното”дерби-при ЦСКА-“Левски” 5-0 през 1989г.
*Хр. Стоичков-носител на “Златната топка” за 1994 г.-най-добър играч на планетата.
*П.Жеков- носител на “Златната”, ”Сребърната” и  “Бронзовата” обувка.
*Кр.Милев- треньор-рекордьор по спечелени титли- 11

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

ManUnitedFenche
16.02.2008 15:13

Аз съм ЗАКЛЕТ ЛЕВСКАР !! , но когато играя някой БЪЛГАРСКИ отбор в МЕЖДУНАРОДЕН турнир дори и този отбор да е ЦСКА пак ще държа за НЕГО,защото съм БЪЛГАРИН !А когато играят в първенството на България си държа на Левски!! Левски оле оле оле !!

dracula_88
09.01.2008 14:31

България е Левски, но Васил Левски, а не някакъв си отбор от кв. Подуне. Иначе това май е единствената страна, където се подвизава абсурдът тимове да се кръщават на исторически личности. Да сет чували например в Румъния ФК "Чаушеску" или в Турция "Ататюрк Юн."? Не, нали!

Dalgiq_ge6a
08.01.2008 17:06

Искам да питам niki_i_n защо мисли че наща антена е обърната към Турция. Искам да кажа и на други чорбари че Левски не може да бъде турски отбор защото АМУДЖИТЕ когато чуят за ЛЕВСКИ косите им настръхват. ЗА ЧОРБАРИТЕ WITH LOVE САМО ЛЕВСКИ ОЛЕ ОЛЕ ОЛЕ

Dalgiq_ge6a
08.01.2008 16:59

Само не мога да разбера какви турци сме ние след като вие нямате българи в отбора си, само мангали. Вън ЦИГАНИТЕ ОТ А ГРУПА. Наща държава затъва по-надолу и все по-надолу. Вместо да дадът базите на отборите да могат да построят терени за школите, за да се развиват, да имаме класен шампионат и класен национален отбор. А сега какво правим? Произвеждаме някой що годе добър футболист и го продаваме.. това е грешно и футболът ни върви надолу. А за цс*ка какво да кажа... те са свине, които само купуват анонимници и събират боклуците. Има ли един фубулист, който е бил в школата на цс*ка и сега да играе за 1-вия отбор. Няма за какво да говорим тогаз. И само Левски оле ЗАЩОТО ЛЕВСКИ Е БЪЛГАРИЯ!!!

monsej
06.01.2008 14:34

Успехите на всеки български тим в Европа, са успех за всички нас - българите, Тези, които не мислят така, ПОДДЪРЖАТ ТУРСКИ ИЛИ АНГЛИЙСКИ ОТБОРИ В МАЧОВЕ С БЪЛГАРСКИ!!!!
Но, момчета, първо прочетете и после кажете.
При двете си участия в 4 кръг (полуфинал) ПРЕВИЛЕГИРОВАНИЯ в България тим на ЦСКА елиминира ЕДИН сериозен отбор - този на “Ливърпул”:
1967 год.: са отстранени Слиема (Малта); Олимпиакос Гърция (тогава гърците и турците падаха от всички) и “Гурник” Полша с 4:0 в София и 0:3 в Полша.
1982 год.: Реал Сосиедат; Гленторан Сев.Ирл. и Ливърпул 2:0 и 0:1
През 1981 година ЦСКА е елиминиран от Ливърпул в 3 кръг с две загуби 5:1 и 1:0.

monsej
06.01.2008 14:31

Други български отбори макар и неподдържани от властта също имат не по-малки успехи:
През 1967 г. Славия Сф достига също до 4 кръг в КНК елиминирайки Сервет Женева; Страсбург Фр и Суонси Финл.
През 1976 год. Левски също играе 4 кръг в купата на УЕФА отстранявайки Ескишехир Турция, Дуинсбург Германия, Аякс Холандия
През 1980 год. Локомотив София отпада също в 4 кръг побеждавайки преди това Ференцварош Унгария, Монако Франция и Динамо Киев
Други исторически мачове:
1965г. 3 кръг Локо Пд – Ювентус 1:1; 1:1; 1:2 след пр.
1973 г. 3 кръг Берое – ОФК Белград 0:0 0:3
1975 г 1 кръг Дунав Рс – Рома 1:0 0:2
1977 г. 2 кръг Академик Сф – Милан 4:3 0:2
1978 г. 2 кръг Марек – Байерн Мюнхен 2:0 0:3

monsej
06.01.2008 14:29

Успехите в Европа на българските отбори са малко. Една от причините бе в толерирането на един изкуствено създаден клуб, който трябваше да бъде лицето на Българският футбол. Времето си каза присъдата над този подход. Освен това ръководителите, деятелите и поддръжниците на този отбор НЕ ДАДОХА онова за което бяха създадени. Ето примерите: “Цървена звезда” Югославия и “Стяуа” Румъния взеха КЕШ, “Стяуа” игра и финал през 1986 год. “Локомотив” Лайпциг ГДР, Динамо Киев СССР, Динамо Тбилиси СССР, Ференцварош Унгария, Магдебург ГДР, Гурник Полша, Слован (Братислава) Чехословакия са били носители или са играли финал в КНК. Динамо Загреб, Дожа Уйпещ имат същия успех в купата на УЕФА.
Когато говорим трябва да се оповаваме на факти и поне малко да проявяваме безпристрастност.

bivo
04.01.2008 15:08

ЦСКА-завинаги.Обичам ЦСКА.само ЦСКА

vladislav4o
02.01.2008 00:11

Пак казвам че ЦСКА са играли в Европа поради подарените титли и власта която са имали , оставете това което пише в цскарските книги вземете прочетете малко , разроете се в интернет и вижте сами.

hitrin
31.12.2007 18:32

Както са казали хората когато историята говори и боговете мълчат а историята говори само и единствено в полза на ЦСКА не само срещу ЛИВЪРПУЛ но и в много други паметни мачове.

niki_i_n
31.12.2007 16:05

И полуфиналите в Европа ли са подарени?! Шибани говеда!!! А когато гледате Бербо и Марто,как се чувствате? И не се притеснявайте,антените ви са към турция обърнати,а Израел е в същата посока. Ще си гледкате звездите. Живи и здрави да сте!
КОЙ СЕГА Е №1? ЦСКА Е №1!!! ЦСКА ЦСКА ЦСКА

dracula_88
30.12.2007 10:52

Под подарена титла аз разбирам първият отменен автогол преди 6 години. Питайте Бисер Иванов. И ако на ЦСКА титлите наричаш реверанси, какво ли остава за такива случаи...

vladislav4o
29.12.2007 21:56

1-во коментара заблуждава
2-ро едно време в КЕШ саиграели само шампиони на страните затова ЦСКА имат по голям брои мачове
3-то ЦСКА са ставали шампиони защото са били клуб на армията и раководството им е било власта в България , крадяли са играчи и са уреждали мачове също така са взимани титли от други отбори и са присъждани на цска както и давано на допълнителни точки с цел да се демонстрира силата на партията.

KIBRIT
29.12.2007 20:53

Имах щастието да присъствам на паметният мач с Ливърпул,през 1982 година. Пазя си и шала.
Обичам любимият отбор !