46-то издание Рали "България" - компактност и сигурност на топ ниво

14:24
46-то издание Рали "България" - компактност и сигурност на топ ниво
Организаторите на рали "България" и представители на община Самоков представиха организацията, мерките за сигурност и обявиха екипажите, които ще се състезават на тазгодишното 46-то издание на състезанието.
 
На пресконференцията участваха директорът на рали " България" Георги Янакиев, зам. кметът на град Самоков Васил Сайменов, зам. директорът и отговорник по сигурността на ралито Чавдар Здравков и Екатерина Стратиева – отговорник връзка със състезателите. Рали "България" ще се проведе по предварителен план по календара на БФАС на 17,18 и 19 юли с център град Самоков.
 
Участие в рали "България" ще вземат 5 екипажа от чужбина. Това са Мурат Бостанджъ/Онур Ватансевер от Турция, Рашид Ал Кетби/Карина Хеперле от Дубай, Гурал Еркан/Арас Дингер от Турция, Рок Търк/Бланка Кацин от Словения и Золтан Бешанек/Гйоргйо Пап от Унгария. Българите, които ще се включат в европейския трофей са 12, а за българския шампионат са 11 екипажа.
 
Рали "България" се провежда в съответствие с международния спортен кодекс на ФИА и неговите приложения, ФИА регионалните рали спортни регламенти за 2015 г., националните спортни регламенти, съответстващи на регламентите на ФИА. Общата дестинация на ралито е 512,21 км., а специалните етапи са с дължина 195,91 км.
 
Тази година състезанието е посветено на паметта на Георги Янакиев – дългогодишен председател на СБА и БФАС, а след това и почетен председател на Федерацията. Именно под негово ръководство рали "България" се нареди сред най-големите ралита в съвременния формат на Европейския рали шампионат (ERC), а през 2010 година стана и кръг от Световния рали шампионат (WRC), състезание, спечелено от 9-кратния световен рали шампион Себастиен Льоб.
 
В негова чест ще се проведе новосъздадената Купа "Георги Янакиев", част от рали "България" 2015. Участие в това отделно състезание могат да вземат автомобилите, които са извън хомологация.
 
"С огромно задоволство искам да съобщя, че за Община Самоков рали "България" означава изключително много. Вече повече от 10 години се провежда на територията на Община Самоков, но искам тук да споделя огромната заслуга на Георги Янакиев старши, който направи всичко през тези години, така че състезанието не само да бъде проведено на ниво, но и да е в нашия град. Георги Янакиев е една огромна личност, почетен гражданин на Самоков, който не жалеше сили и правеше всичко възможно да направи ралито известно. Искам да благодаря на ръководството на БФАС и на директора Георги Янакиев младши за огромната чест, която ни дават отново да бъдем домакини на това толкова сериозно състезание. Пожелавам на всички участници и на организаторите успешен старт и финал за всички, които ще вземат участие.", заяви зам. кметът на град Самоков Васил Сайменов. Директорът на рали "България" Георги Янакиев обяви, че купите, които ще бъдат дадени на пилотите от едната страна ще бъдат изписани с "В памет на Георги Янакиев", а от другата страна - "В памет на Тодор Славов".
 
"Както всяко едно голямо, международно състезание се изисква да има един много сериозен и голям екип. Както знаем навсякъде и във всички среди, винаги има някакви проблеми. Ние и нашият екип, с помощта на Министерство на младежта и спорта и най-вече с помощта на министър Красен Кралев, успяхме да ги преодолеем и рали "България" да се проведе. Що се отнася до самото рали – компактност, за съжаление не толкова много заявки, колкото ние си мечтаем да имаме. В същото време подсигурено, не си играем със сигурността, която както винаги ще бъде на топ ниво. Също така се надявам, че всички зрители, които ще бъдат на трасетата ще се съобразяват с препоръките за тяхната безопасност. ", коментира Георги Янакиев. Организаторите обявиха, че на най-дългата отсечка, която е 34 км. ще бъдат осигурени 5 линейки, 4 пожарни коли и напълно оборудвани реономобили. Радистите, които ще бъдат на тази отсечка ще бъдат 52 души.
 
"Състезателните километри са общо 196 км. Всичките етапи са съгласувани с полиция, направени са протоколи взаимно с ОД София и ОД Пазарджик. Имаме над 360 човека, които ще участват в организацията за обезопасяването на етапите. Това е извън полиция, пожарна, линейки. Ще вземем всички необходими мерки за безопасността не само на състезателите, но и на всички около трасето. От няколко дни работим по трасетата, защото имаше свлачище на голямата отсечка, но вече всичко е оправено. Осигурили сме 15 броя реаномобили и 2 резервни за всеки ден от състезанието. Благодарение на СБА сме достатъчно обезопасени с коли за пътна помощ. Специалният етап, който ще бъде в Самоков тази година, е направен като комбинация от специалните етапи през 2013 г. и 2014 г. Ще бъде много атрактивен. След финала ще има шоу с дрифт автомобили, а на откриването в петък ще имаме и Стънт демонстрация.", коментира отговорникът по сигурността на ралито Чавдар Здравков.
 
Отговорникът за връзка със състезателите Екатерина Стратиева обяви, че участие в рали "България" ще вземат 4 екипажа на Hyundai Racing Trophy. "Идеята на този едномарков шампионат е да развива младите пилоти в България. Участие са заявили Григор Григоров/Янаки Янакиев, Симеон Симеонов/Добрин Борисов, Дочо Цвятков/Линда Багерова и Христо Геров/Георги Делчев.", заяви Екатерина Стратиева.
 
Директорът на рали "България" Георги Янакиев обяви, че в петък преди церемониалното откриване на състезанието ще се проведе социална акция "Състезания, но не на пътя, безопасността е пътят".
 
"Искахме да видим как може да покажем на младите хора какво означава безопасност и отговорност. Така се роди тази идея и в петък, в 17 часа на площада пред кметството на Самоков Димитър Илиев, Екатерина Стратиева и Крум Дончев ще имат възможността да говорят и да покажат различни детайли от безопасността в автомобилния спорт и в движението. Ще бъде много интересно и участие ще вземат деца от 14 годишна възраст нагоре", каза още Георги Янакиев. Идеята на акцията е да се обясни, че състезанията и високата скорост се провеждат в обезопасени и контролирани участъци. За шофиращите младежи е важно да внимават на пътя и да спазват правилата на движение, за да не се поддържа черната статистика. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация