Кога ще ги стигнем.....датчаните?

18:10
Кога ще ги стигнем.....датчаните?
В събота имах възможност да наблюдавам срещата от третия кръг на УЕФА Интертото Къп в Дания между местния Одензе и Астън Вила завършил 2:2. Срещата открих в Интернет и въпреки много лошо качество на картината се разбра каквото трябваше.

Много са напреднали в Дания във футболно отношение. Може би защото са близо до Англия. Вила поведе на два пъти, а датчаните изравняваха. Ще речете нищо и никакъв мач. Е, малко е изненадващо, че англичаните не победиха, но точно тук е интересното. Одензе беше четвърти в Дания през изминалия сезон, затова е и в Интертото. Някой да знае други отбори в Дания освен Брьондби и Копенхаген? Помните ли, че не толкова отдавна Левски разгроми същия този Брьондби - големия датски тим от последните години? Мачът беше от турнира на УЕФА, където няколко години по-рано "сините" бяха отстранени от ФК Копенхаген.

По нашите български критерии датските отбори понякога ги отупваме, понякога те ни бият, но в съзнанието си ние сме сигурни , че сме по-добрите. Нещо подобно си мислим и за националния им тим. Нека не забравяме обаче, че Дания все пак е европейски шампион от 1992 г., а и помните световните квалификации, които играхме с тях преди седем години? Дойдоха на “Армията”, защото Националния стадион още беше в дългогодишния си ремонт, и ни биха в един проливен дъжд с два на нула. С лекота! Коментирах от пистата този мач за БНР и ми стана тъжно как леко ни отвяха. Преди четири години на европейското, пак ни биха с 2:0 и тогава от безпомощност ги ритахме през краката като за последно. Но това е история.

Та за Одензе и Астън Вила - 2:2. Като почитател на английския футбол, не само очаквах Астън Вила да победи а и мислех, че това ще стане лесно. Май като гледаме само Висшата лига, Примера дивисион, Калчото и Бундеслигата си мислим, че само там се играе класен футбол. Някои ще споменат Франция! ОК. Може нещо да се изкопчи и от Холандия и Португалия, или Русия, както и от Южна Америка, но от там трудно се гледа. А някак си в сянката на всичко това "някакъв" Одензе играе напълно грамотен футбол, с чист английски привкус. И успяваше за дълго време да надиграва Астън Вила - един от основателите на английското първенство и единия от четирите, освен Ливърпул, Манчестър Юнайтед и Нотингам, ставал шампион на Европа (справка: май 1982 Астън Вила - Байерн 1:0).
В Одензе, между другото видях Томас Хелвег (37) най-скъпия датски трансфер преди седем - осем години, играл в Милан и Интер, и Джемба-Джемба (неуспял в Манчестър Юнайтед, но все пак добър).

Изводът! Ние в България не се плашим от отбори като Одензе, въпреки че са ни били какви ли не слабаци, като Тампере, Олимпия, или МТК. Но ! Ако не си оправим стадионите и най-вече лицензите, догодина от УЕФА ще ни ударят още по-жестоко. За тях 2009 е последна откъм компромиси. А у нас все още си мислим, че ще "минем метър". Докато Одензе си се развива по правилния път.


\"\"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

brickbat
23.07.2008 12:07

Аз лично много се радвам защото Дания ми е любимия отбор по футбол от националите. Стила им на игра е много атрактивен бърз техничен, но едвали ще са на светлинни години от нас защото както повечето малки странни от сорта на Белгия Австрия Швейцария Чехия в тово число и Скандивските първенства, та тези държави винаги са имали по един максимум два силни отбора, а и ако погледнете коефициента с нашия е много близак. От друга страна на дисциплина качество на терени, лукс и модернизажия на стадионите, феарплей и т.н. аз също мисля че ще са далеч далеч напред и трудно ще ги стигнем ако въобще това е възможно, но виновните не са политиците, а самите ние като чупим седалки, гърмим пиратки, участваме в организирани боеве и всичко осанало което не е определение за градски тип държава в 21 векКогато променим тези неща ще ни бъд лесно да "обезвредим" политическата вихрушка

pafata
22.07.2008 20:54

Във футболно отношение датчаните напредват доста и скоро ще са на светлинни години пред нас. Копенхаген влезе в групите на ШЛ, класират и по някой отбор в групите на УЕФА. Това развитие си е напълно нормално, все пак и държавата им е на светлинни години пред нашата.

CarLsBerG_90
22.07.2008 19:45

В евротурнирите е много по различно отколкото в първенството английските отбори подценяват турнирете Интертото и Уефа докато такива отбори като Одензе се мотивират супер много и правят силни мачове