Константинов: Постижимо е да се класираме на 1/2-финалите

18:16
Константинов: Постижимо е да се класираме на 1/2-финалите
Селекционерът на българския национален отбор по волейбол Пламен Константинов отговори на редица въпроси преди началото на вчерашната открита тренировка в столичната зала "Христо Ботев".

Бившият капитан на представителния ни тим коментира предстоящия лагер в Белмекен, който е част от подготовката на лъвовете за Европейското първенство, на което сме домакини заедно с Италия от 9 до 18 октомври, както и своите очаквания за шампионата на Стария континент.

"За високопланинската подготовка е нужно време, за да можеш да направиш аклиматизация и обратна аклиматизация. Това, което обикновено в календара на националния отбор е почти невъзможно поне последните 10-ина години. За първи път заради късното Европейско първенство има достатъчно време за това. Това е едната причина да се опитаме да използваме точно такъв тип подготовка. Другата причина е, че според моето виждане, ако търсиш високопланинска подготовка за конкретен турнир, може да е полезна, защото ефектът е силно концентриран. Но пък, ако е свързано със сезона, където търсиш по-равномерна игра с по-малки амплитуди на формата, тогава е по-рисково. Ако се уцелят правилно дните на високопланинската подготовка, е един добър вариант за конкретен турнир. И в крайна сметка ние трябва да търсим някакъв допълнителен плюс, за да може да се опитаме да се борим със силните отбори в Европа. Мисля, че най-вече за издръжливост и бързо възстановяване е добре, защото физика може да се направи и долу. Това ще търсим като ефект от подготовката на Белмекен, защото когато е един турнир и имаш да изиграеш три мача един след друг, бързото възстановяване на състезателите е ключово", заяви селекционерът. Припомняме, че нашите момчета за в Група А на Евроволей 2015 заедно с Германия, Чехия и Холандия.

"Белмекен е и място за сплотяване, свързано е и с проява на характер и преодоляване. Това са неща, които според мен понякога са ни липсвали. Един отбор, ако не те следва, просто не си "Човекът". Така, че това може да бъде и добър тест и за мен в крайна сметка. Не винаги един път и едни методи, които си предприел като треньор, отборът ги следва. Това е една индикация и за треньора, защото това може да не бъде колектива, който подхожда", добави Константинов. Първият съперник на България на Европейското първенство е Германия.

"Мисля, че е постижимо да се класираме за полуфиналите като бием Германия или Полша. Естествено не казвам, че е лесно постижимо. Напротив! Това са много сериозни отбори, но ако искаме да влезем в групата на големите в крайна сметка трябва да победим и някои от големите. Не е възможно да се промъкнеш без големи мачове на полуфиналите. Първо, за Полша мисля, че разполагат с достатъчно състезатели да изиграят два турнира на високо ниво. От друга страна многото мачове на Световната купа са плюс от гледна точка на обиграването. Но и там вече е въпрос на възстановяване и до някаква степен да няма травми, но Полша си е Полша - световен шампион и с какъвто състав да се яви ще е много сериозен противник. Германия пък е изключително организиран и добре играещ отбор, много балансиран, но естествено зависим от 1-2 състезатели. Но кой отбор в света не е зависим от 1-2 водещи играчи? В крайна сметка, ако се справим с техните лидери, имаме нашите си шансове. Това, че започваме с Германия беше мой избор, не е свързано с жребия. Сега ще видим дали замисълът, който имам, ще е правилен. Идеята ми е, че когато играеш 3 мача под ред е много трудно да подготвиш добре втория и третия само за една сутрин, затова исках максимално тактически да отработя мача с Германия, а за това можеш да използваш цялата седмица преди това. Носи и рискове как ще се разгледат и следващите мачове тактически. Това, обаче, не дава никаква гаранция, че ще го изиграеш добре първия мач, но увеличава шансовете според мен. Една от силните страни на Германия е силния им сервис и когато свикнеш с една зала, сервисът се променя. Разчитаме на това, че ние ще можем да бъдем по-привикнали към залата. Това беше лично моя замисъл защо първия мач да е с Германия", каза още Константинов.

"В Световната лига беше съвсем друга ситуация обвързана и с турнира в Баку. До последно имахме неяснота кое ще ни е нужно. Затова и разделихме отбора, затова имаше основни състезатели и на едното място и на другото, тъй като до последно не се знаеше регламента за класиране и за олимпийските квалификации. И в крайна сметка от Международната федерация спуснаха различен регламент, което обезсмисли това разделяне. Единственото хубаво нещо наистина беше медалът, който взехме в Баку, и възможността да се даде на повече хора да натрупат малко игрови опит в такива мачове. Жалкото за мен си остава горчилката от финала, в който Франция безспорно бе по-добрият играещ. Показа го категорично след това и на финалите, но това не означава, че разликата между нашия отбор и Франция беше такава, каквато се получи като резултат", продължи селекционерът. Както знаете срещите от шампионата в България ще се проведат в "Арена Армеец" и варненската зала "Конгресна" в Двореца на културата и спорта. "Трикольорите" ще изиграят всичките си двубои в София. Варна пък ще приеме срещите от Група С, в която водач е настоящият световен шампион Полша.

"Не е притеснително, че няколко сериозни отбори ни отказват контроли, защото това е свързано с програма, с потоци, в които са тези отбори и т.н. Отборите, които са в нашия поток предпочитат да не играят помежду си, както и ние, а това ограничава отборите само до тези от другата страна на решетката, които пък помежду си също са се договаряли за някои мачове. Има три отбора, които участват и на Световната купа и за тях е още по-сложно да направят контроли след нея. Така, че не е до липса на желание или предпочитане на някой друг, просто е до напасване на програмите", сподели още специалистът.

"Вижте, всеки може да има различни очаквания. Може да има хора, които очакват да спечелим Европейското първенство. Не казвам, че очакванията са такива, а казвам, че нашето желание и цел е да стигнем до полуфиналите. Винаги има напрежение в професионалния спорт. Играчите трябва да привикнат и да играят под напрежение до някаква степен. Големите състезатели могат да показват голям процент от възможностите си под напрежение. Това прави разликата с играчите, които имат шампионски манталитет. Отделен е въпросът, когато се натовари с невъзможни очаквания, нереалистични. Това са две различни неща", продължи селекционерът.

"Дадох възможност на други състезатели да играят на този пост (б.р. диагонал на разпределителя) в други турнири. Специално Ники Учиков направи няколко много добри сезона и като характеристики, смятам, че той ще помогне на отбора и затова предпочетох него и не повиках Дани Милушев. Всичко това е свързано със стила на игра и това как играят нашите разпределители, кой към кого си подхожда. С Боян (б.р. Йорданов) аз искрено се надявам той да се възстанови по-бързо и да влезе по-бързо в игрова форма след този следоперативен период. Това е допълнително усложнение, но Боян е един играч, на който трябва да му се даде възможност повече да играе волейбол, да тренира и дори да не играе на Европейското първенство, мисля че ще му е един добър трамплин на клубно ниво. В крайна сметка да не забравяме, че ключов турнир за този сезон се оказва олимпийската квалификация в Германия. Според мен всеки един от диагоналите има своите особености и характеристики като състезател. Разбира се, Боян играе по-бърза игра. Те имаха доста добра сработка и чувство с Андрей Жеков, когато играеха. И тази бързина, която даваше Боян, други диагонали такъв тип не сме имали, а и нямаме. Учиков също е ръстов, мощен диагонал, който може да има и добър сервис, силен е на блок. Това е един плюс, който може да се използва евентуално и с варианти с двойни смени. Въпрос е на моментна форма", добави Константинов.

"Промените в Световната лига са принудителни от една страна, защото има олимпийски квалификации през месец май и след това има Олимпиада. Очевидно се търси максимално съкратен вариант - три уикенда с финали, за да може да се вмести Лигата по време между олимпийската квалификация и Олимпиадата. Така, че според мен акцентът е повече изместен в тази посока. Най-жалкото е, че не ни дадоха домакински турнир, което означава, че няма да играем поне един уикенд в България. Може да играем финалите, но това е доста по-сложен въпрос, по-просто щеше да е хубаво да ни дадат един от турнирите. За съжаление не сме го получили, макар че знам, че сме изявили желание да организираме един турнир", продължи наставникът.

"Има няколко варианта какво ще правя на 19-20 октомври. Може активно да почивам, възможно е вече да мисля за олимпийски квалификации, но се надявам да е съчетано и с някакво празненство. Тази комбинация е най-добра. За клубен отбор прецених, че до олимпийската квалификация няма да приемам оферти, защото с този календар става безсмислено и ще ощети и националния отбор. В крайна сметка толкова късно Европейско, след това да отидеш в клубен отбор за един месец и да се върнеш месец декември да се готвиш за олимпийска квалификация януари, не е сериозно. Така, че моята преценка е до след олимпийската квалификация през януари да не поемам, а след това вече ще видим", завърши Пламен Константинов. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация