НБА превю: Кливлънд Кавалиърс

12:00
НБА превю: Кливлънд Кавалиърс

Кливлънд влизат в новия сезон като големия фаворит на специалисти и букмейкъри и определено има защо. За Кавалиърс играе най-добрият баскетболист (според мнозина) в момента в НБА ЛеБрон Джеймс и надеждите на феновете за първа титла на Кавс са насочени изцяло към Краля, от когото се очаква да поведе своите съотборници към историята. Джеймс знае как да си извоюва шампионския пръстен, а с олстар съотборници като Кайри Ървинг и Кевин Лав задачата му за спечелване на трофея "Лари О'Брайън" става с една идея по-лесна. Добавете към тези тримата Тимофей Мозгов и Джей Ар Смит и ще си отговорите защо отборът на Блат е "тежкият" фаворит в НБА.  


Треньорът

Дейвид Блат дойде в Лигата с отлична визитка, включваща много титли и персонални отличия, кое от кое по-престижно. Редица анализатори обаче изказаха съмнения, че Блат ще съумее да заведе Кавс до финалите за титлата, най-вече заради нулевия му опит в НБА. Е, той ги опроверга набързо, макар и да не спечели трофея. Шампионът на Евролигата от 2014 стана първият новобранец треньор (заедно със Стив Кър), който класира тима си до мача за титлата в дебютния си сезон от Пол Уестфол насам, който водеше Финикс Сънс срещу Чикаго Булс през 1992 г. 

Въпреки добрата изминала кампания, титлата от Източната конференция (първа от 2007 г насам), финала в НБА остава някакво съмнение, че не Блат "дърпа конците" в Кливлънд. През миналата година медиите зад Океана често публикуваха информация за напрежение между него и ЛеБрон Джеймс. Спортните журналисти не веднъж споменаваха факта, че точно Джеймс дирижира състава, определя тактиката и нарежда смените по време на мачовете. Репортерът на ESPN Марк Щайн дори стигна още по-далеч, заявявайки, че е чул по време на едно от прекъсванията как ЛеБрон говори на висок тон с Блат (по-скоро му крещи) и директно пред целия щаб на Кавс отхвърля решенията му. Склонен съм да вярвам на тези твърдения, тъй като всеки, гледал мач 4 от полуфиналите на Изток между Кавалиърс и Булс, помни как Джеймс донесе успеха за своите в последните секунди на двубоя, но също така помни, че стрелбата му не бе запланувана в таймаута преди финалното разиграване. В интервюто веднага след мача Джеймс каза, че на своя глава е взел това решение и всичко е ОК, след като то се е оказало правилно.
 
Всичко, казано дотук, поставя под въпрос влиянието на Дейвид Блат върху отбора. Това, че не той държи диригентската палка, няма как да не се отрази върху цялостната атмосфера в отбора, защото ако един треньор няма уважението на възпитаниците си, рано или късно това ще се отрази и то в негативен план.

ЛеБрон и всички останали

Във всеки или в почти всеки отбор в НБА има един ясно изразен лидер и поне още двама супер класни играчи, които теглят тима напред, но в Кливлънд имаме просто ЛеБрон и всички останали. Джеймс е силният коз на Кавс за титлата, той е водачът, той е лидерът, той е Краля. N23 всъщност е безспорен N1 в Кливлънд, качествата му са неоспорими, физиката му е впечатляваща, феновете го боготворят, казано накратко - Джеймс има всичко необходимо да донесе трофея у дома. Въпреки че в края на декември ЛеБрон ще навърши 31 по нищо не личи, че годините му тежат, а и в НБА има достатъчно примери, че и след 30 не годините, а класата и баскетболното IQ определят представянето ти на паркета.    

Останалите в състава са поне с класа под ЛеБрон, но в никакъв случай не са за пренебрегване. Кайри Ървинг, Кевин Лав, Тима Мозгов, Делаведова, Шъмпърт, Смит, Варежао и т.н. са играчи, който имат качествата да спечелят титлата.

Основен проблем към момента се очертава контузията на Ървинг, за когото така и не е ясно кога точно ще се появи на паркета, а отсъствието му е сериозен минус, който трудно ще бъде заличен. 

Светлината на прожекторите без съмнение най-често попада върху Джеймс, Кайри и Лав, но за мен Мозгов е силната карта, която Блат може да извади в напечените моменти и да му спечели мачовете. Откакто Мози дойде в Кливлънд през януари, тимът е 34-11. Тази статистика говори сама за себе си и не е никак случайна.   
   
Андерсон Варежао (отново в игра след контузия в гърба) също не е център на внимание, макар че е част от Кавалиърс от 2004 г., но той, подобно на Мозгов, може да изиграе решаваща роля за евентуалните успехи на Кавс. Бразилецът носи много дълбочина в състава, разбира се добре с Джеймс, много енергичен, добър стрелец и подавач. Все силни доводи за добро представяне от негова страна, стига разбира се, да е здрав.

Пристигащи

Мо Уилямс се завръща в Кливлънд и определено ще има с какво да помогне на Кавс. Освен това той е играл в миналото с ЛеБрон, така че се очертава да пасне в тима без особени затруднения.

Ричард Джеферсън идва от Далас, като и за него се очаква да получи минути на паркета. Смятам, че с атлетизма си има с какво да допринесе за каузата на Кливлънд.

Напускащи

Брендън Хейууд напусна след сделка между Кавалиърс и Портланд, но само три дни след нея Трейл Блейзърс се отказаха от услугите му и в момента той е без отбор. 

Шон Мериън прекрати кариерата си на 18 юни (ден след като Кливлънд загубиха финалите от ГСУ), след 16 сезона в НБА.

Майк Милър отиде в посока Денвър, след като подписа договор с Нъгетс на 30 септември.

След само няколко месеца в Кливлънд Кендрик Пъркинс напусна и от новия сезон ще играе за Пеликанс.

Шансовете

След всичко казано дотук, ясно се вижда, че шансовете за титлата не са никак малки. Все си мисля обаче, че има нещо в този отбор, което ще му попречи да триумфира в края на сезона. Напрежението върху Дейвид Блат ще е много по-голямо през тази кампания, тъй като оправданието, че е дебютант в Лигата е с изтекла давност.

Контузиите също ще са фактор, както разбира се, във всеки един друг тим, и ще е от голямо значение как отборът ще реагира без някои от играчите си.

И накрая, но не на последно място, ЛеБрон Джеймс. Колкото може да е от полза на Кавс, толкова може и да навреди. Да, към момента самоинициативите му дават резултат, но ако пренебрегваш константно решенията на треньора си (който се предполага, че е най-важният човек в един отбор), това рано или късно ще се отрази негативно върху всички.

На Изток определено ще са фактор, като цяло обаче ще се намери по-добър отбор от тях и първата титла ще остане само мечта, поне до следващия сезон...

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

petko9305
14.10.2015 18:41

По българските телевизори излъчват ли NBA?

pavelboikov
14.10.2015 18:50

Диема Спорт предаваха неделния мач от 22:30 миналата година, както и цялата финална серия. Дано тази, с пускането и на Диема Спорт 2, да предават повече срещи.

The_Djoker
14.10.2015 18:04

Очаквам да спечелим титлата,с оглед на това,че ще може да се разчита на Ървинг и Лов,за ЛеБрон е ясно,но другите двама за жизнено важни,за да му помагат,а и дори да влачат отбора,когато него го няма,защото на финалите се видя каква мъка беше,когато не му вървеше 3-тата и 4-тата игра

Dankata97
14.10.2015 17:21

На Кавс им трябват малко по-силни играчи и с Леброн могат да стигнат до финала лесно, просто като им гледах финалите миналия сезон видях колко играчи нямат класата за големите мачове затова загубиха титлата.

and1teachera
14.10.2015 16:54

според мен също шампиона идва от запад ... и очаквам това да за Клипърс! Страхотен балансиран отбор с дълга скамейка и невероятни играчи!Страшно интересни ще са Оклахома този сезон.Спърс стават дори по-силни ,а Голдън Стейт имат с какво да претендират за защита на трофея.Индиана ще правят своето завръщане ,а Чикато заслужават да играят поне финал!Но Леброн не може да бъде подценяван никога от никого...

crazy_rabbit
14.10.2015 16:29

Ако всичко е нормално, шампиоина трябва да е от Запада. Аз обаче не бих заложил срещу ЛеБрон ! Макар да съм за Чикаго, бих се радвал те не спечелят, Джеймс да изпълни мечтата си *smile*