Фъргюсън: Фърдинанд е най-добрият защитник

16:55
Фъргюсън:  Фърдинанд е най-добрият защитник
Мениджърът на Манчестър Юнайтед Сър Алекс Фъргюсън определи Рио Фърдинанд като безспорно най-добрият защитник в Европа. Партньорството му в защита с Нeманя Видич бе една от главните причини клубът да направи забележителен дубъл през изминалия сезон, печелейки титлата на Англия и Шампионската Лига.

Смята се, че бившата звезда на Лийдс и Уест Хям е бъдещ капитан на своя клубен и национален отбор. Фърдинанд се завърна в отбора при победата над Орландо Пайратс, след като имаше проблеми с гърба. Това бе неговият първи предсезонен мач, след като остана на скамейката в срещите с Кайзер Чийвс и Абърдийн по-рано.

Ето какво сподели 67-годишният специалист:

- Все повече се приближавате към края на своята подготовка. Каква е ситуацията около вашите играчи?

- По много начини трофеите, спечелени през изминалата година, правят предсезонната ни подготовка още по-важна. Радостен съм, че в отбора няма контузени, като дори и Рио Фърдинанд вече е на разположение.

- Като заговорихме за Фърдинанд, какво е вашето мнение за него. Съвсем неотдавна той бе замесен в скандал заради непристойно поведение в тунела след мача с Челси?

 - Рио е най-добрият защитник в страната, ако не и в цяла Европа за последните две години. Неговата зрялост и качества на водач са ключови фактори за успеха на отбора. Той е човек, от който младите играчи се учат, а по-опитните го уважават. Що се отнася до онзи неприятен инцидент, то мисля, че моят футболист поднесе своите извинения и случаят е приключен.

- Да се върнем на последния Ви сезон като треньор на "червените дяволи". На какво според Вас най-вече отдавате постигнатото?

- Успехът във футбола е заслуга на целия отбор. Футболът е колективен спорт и дори един успех да дойде след попадение на един единствен играч, то заслугата за този гол е на още много хора. Въпреки това мисля, че като цяло постиженията ни се дължат на изключителната работа в защита. Не съм виждал по-добра защитна двойка от Фърдинанд и Видич от дълго време насам. Като добавим агресивността в предни позиции на Рууни и Роналдо и всичко си идва на мястото.

- Има редица примери, когато един голям отбор, подобие на Барселона, Реал и Милан губи своя глад за успехи, след като се е изкачил на трона. Не се ли страхувате и Вие от подобен сценарий?

- Убеден съм, че играчите са изпълнени с желание да срещнат поредното предизвикателство защитавайки спечеленото от тях до тук. В отбора има достатъчно млади играчи, които вярвайте ми са още по-гладни за нови и нови успехи.

- Юнайтед се подготвят за своя последен мач от турнето, когато ще срещнете или отбора на "Пиратите", или Кайзер Чийвс. Какво следва за Вас от тук насетне?

- Заминаваме за Нигерия, където ще изиграем приятелски мач с отбора на Портсмут, след това на 2 август ще срещнем Еспаньол. Ще се готвим в Англия до началото на сезона, който както знаете се открива с мач за Камюнити Шийлд.

- Очаква се да дадете шанс за изява в неделя на някой от обещаващите млади играчи като Фрейзър Кямбъл, Джони Евънс, Дани Симсън, Крис Ийгълс, Лий Мартин и Дарън Гибсън?

- Концентрацията е един от най-важните компоненти за играчите, за да попаднат в първия отбор. Често подценяваме стойността на концентрацията. Те могат да тренират цял, може да имат фантастични способности, но ако не са концентриране да направят всичко така, че да се случи, то те никога няма да излязат на терена. Такива са фактите.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

bloucester
28.07.2008 09:10

това, в което тери превъзхожда фърдинанд, и то с много, са лидерските качества и сърцатата игра. и двамата са достатъчно опитни и силни защитници, но сърцето на тери е по-синьо, отколкото сърцето на фърдинанд е червено.

bobby_123
28.07.2008 01:26

Съгласен съм със Сър Алекс Фъргюсън (за мен един от треньорите в топ 3 завинаги). До колкото по-долния коментар не смятам, че капитанчето на отборът, който обикновено напоследък завършва все зад "Червените дяволи" е по-добър от Рио Фърдинанд (разбира трудно може да се каже кой е по-добрия от двамата).

bloucester
28.07.2008 00:21

хахахахаха, единица за алекс и за написалия коментара.
дори в отбора на манчестър има по-добър защитник от рио - неманя видич.
а на всички е ясно, че най-добрият защитник и капитан на английския национален отбор е и ще бъде джон тери. всичко друго е несериозно.

laryk
27.07.2008 18:33

естер няма кунтузени.Надява се и този сезон отборът да диктува темпото във вишата и дано да видиме в основния сустав и Митко