Ла Лига - обзор на полусезона

20:23
Ла Лига - обзор на полусезона
Първенството на Испания е почти преполовено. Насладихме се на много качествени мачове и интригуващи развръзки. След тези 17 кръга имаше както доволни, така и недоволни, както изненади, така и разочарования.

Фаворитите

Реал М - след драматичният триумф в Ла Лига през миналия сезон, сега "белия балет" ще се опита да дублира титлата си. В отбора имаше доста промени - на треньорското кормило застана Бернд Шустер, заменил Фабио Капело. Бяха привлечени плеяда от добри футболисти като Снайдер, Робен, Пепе, Савиола, Дренте, Метцелдер. Напуснаха звезди като Бекъм и Роберто Карлош. Под ръководството на немския спец Реал заигра познатия ни футбол от най-силните години на тима. След седмия кръг "кралският клуб" застана начело на класирането и не изпусна водачеството. В момента Реал М има 7 точки преднина пред втория Барселона след изключително ценна победа на "Ноу Камп". На "Сантяго Бернабеу" лидерът в класирането постигна 8 победи от 8 срещи. Нистелрой, Раул, Робиньо, Снайдер, Рамос и компания са в страхотна форма, а конкуренцията за титулярно място в състава е огромна.

Барселона - сезонът за каталунците не върви много добре. На "Ноу Камп" тимът играе прекрасно, но в гостуванията си е спечелил едва 2 от общо 8 двубоя. В състава бяха привлечени Туре, Абидал, Милито и иконата на Арсенал Тиери Анри. Напуснаха Бронкхорст, Савиола и Жули. Слабата форма на Роналдиньо и дълготрайната контузия на Ето\'о се отразиха пагубно на резултатите на Барселона. Меси е в страхотна форма, но само неговите усилия не стигаха за победи далеч от дома. Рийкард започна да залага на млади таланти като Дос Сантош и Къркич. След незадоволителните резултати положението на холандеца като старши-треньор на отбора остава несигурно. В момента има множество трансферни слухове за футболисти на "блаугранас", но все още не е ясно дали ще се осъществят.

Подгласниците

Еспаньол - финалистът за УЕФА къп Еспаньол се представя впечатляващо от началото на сезона и неслучайно е само на точка от Барселона. Съвсем тихо и неочаквано, но с голямо постоянство в последните кръгове възпитаниците на Ернесто Валверде достигнаха до челната тройка. Ядрото на тима от играчи като Раул Тамудо, Алберт Риера, Луис Гарсия и Иван де ла Пеня беше запазено, а скромните трансфери се оказаха успешни. Интересното е че Еспаньол залага почти изцяло само на испански футболисти. След двата слаби предишни сезона сега отборът от Барселона отново е сред лидерите в Примера.

Виляреал - "жълтата подводница" изненада специалистите, след като дълго време беше в челната тройка. Доказан специалист като Мануел Пелегрини успя да направи от този скромен клуб истински гранд в Испания. Новите попълнения Джузепе Роси, Томасон, Капдевиля и Касорола успяха да заместят подобаващо продадените Форлан и Енрике. Конкуренцията в нападението на Виляреал е голяма и неслучайно тимът залага най-вече на нападателната си мощ. Защитата обаче често играеше нестабилно, което беше причината за някои по-слаби резултати напоследък. Все пак целта на Виляреал си остава запазване на място в челната четворка и съотвтено участие в Шампионската Лига.

Атлетико М - Хавиер Агире успя да изгради един невероятно силен състав като единици. Агуеро, Форлан, Макси Родригес, Луис Гарсия, Рейес, Маниш, Шимао, Перния, Миста са все големи имена в световния футбол. Именно това прави "дюшекчиите" основният конкурент на Реал и Барселона за в бъдеще. Продажбата на Торес, Гайети и Мартин Петров не се отразиха на качеството на играта на Атлетико М. Солидният финансов гръб води до все по-добри резултати за мадридския гранд. Със сигурност на Атлетико М предстои един доста успешен сезон. 

Разочарованията

Валенсия - шампионът от 2004г. преживява истинска криза в момента. Слабите резултати доведоха до уволнението на Кике Санчес Флорес. На негово място дойде Роналд Куман, но положението дори се влоши и в момента "прилепите" заемат седмата позиция в класирането. Тимът преживя крах в Шампионската Лига, а в Примера няма победа в последните си 5 мача. През сезона Валенсия беше унизяван в домакинските си двубои срещу Виляреал, Реал М, Атлетик Б и Барселона. Новите попълнения Жигич, Арисменди и Алексис не оправдаха очакванията. В тима имаше и доста проблеми с контузии. Защитата пък е допуснала цели 28 гола и само закотвилият се на дъното Леванте е допуснал повече попадения във вратата си. Валенсия играе добре като гост, но на "Местая" резултатите са повече от трагични. Очевидно в отбора трябва да бъдат извършени доста промени.

Севиля - въпреки доброто си представяне в Шампионската Лига, Севиля е едва на осма позиция в Ла Лига. Отборът запази всичките си основни футболисти, които успяха на два пъти да спечелят УЕФА къп и да завършат трети през миналия сезон. Основните проблеми на Севиля са в гостуванията, където тимът е спечелил едва 1 победа от 8 срещи. С футболисти като Кануте, Навас, Алвеш, Фабиано, Кержаков, Коне, Кейта и др. "рохабланкос" си остават претенденти за челните места. Напускането на Хуанде Рамос едва ли ще се отрази много негативно на състава. В момента старши-треньор е Маноло Хименес, който постигна доста големи успехи в Сегунда със Севиля Атлетико - Б отбора на Севиля. Изоставането от челната четворка на този етап е доста голямо, а на отбора предстоят и осминафинали за ШЛ, което допълнително ще натовари футболистите.

Средняците

Расинг Сантандер - скромният тим от Сантандер изненада повечето специалисти със стабилното си представяне от началото на сезона. Расинг заема шестата позиция и има добри шансове да играе в евротурнирите. Съставът не блести с известни имена, освен новопривлечените Смоларек и Душер, но е доста костелив орех за повечето си противници, особено заради добрата си игра в защита. През лятото Сантандер се раздели с Никола Жигич, което се отрази на нападателната мощ на състава, но все пак резултатите до момента са повече от добри.

Сарагоса - синьо-белите бяха доста активни на трансферния пазар и привлякоха някои добри футболисти като Диго, Аяла, Д\'алесандро, Габи, Рикардо Оливейра и Матусалем. Именно това превърна Сарагоса в претендент за челните позиции, но всъщност през целия полусезон отборът не излезе от ролята си на средняк в класирането. Треньорът Виктор Фернандес имаше доста проблеми с контузени играчи, което отчасти е причината за по-слабите резултати от очакваното. Тимът има доста трудности в гостуванията си, където е успял да спечели едва 1 победа. Нападението се представя добре, но защитата получава доста критики.

Майорка - много често в последните сезони отборът от Балеарските острови играеше ролята на борещ се за изпадане тим. Сега обаче наставникът Грегорио Мансано изгради добър състав и Майорка спокойно може да се задържи в средата на таблицата. Ибагаса, Аранго, Колса и новоприлеченото дуо в нападение Уебо-Гуиса са гръбнака на състава, който ще е фактор в първенството.

Борещите се за оцеляване

Групата на борещите за оцеляване е доста голяма. В нея имаше доста размествания от началото на сезона, което е предпоставка за оспорвана и интересна борба.
Хетафе стартира много лоша сезона, но постепенно навлезе във върхова форма и сега е в доста по-добри позиции. Липсата на Гуиса в предни позиции даде своето отражение. Отборът от мадридското предградие е доста непредвидим и не се знае как ще започне втората половина на сезона.

Осасуна малко по-малко затъва надолу в класирането. Все пак отборът има потенциал за нещо повече, но едва ли ще се отдалечи лесно от зоната на изпадащите.
Атлетик Билбао записва доста труден сезон. Изненадващо на "Сан Мамес" баските се представят доста слабо и имат едва 1 победа до момента. В тима се залага на млади футболисти, които донякъде оправдават доверието. С доказан специалист като Хоакин Капарос начело, едва ли Атлетик ще е между изпадащите.

Представянето на Рекреативо и новаците Алмерия, Мурсия и Валядолид е в общи линии очаквано. С изключение на Валядолид другите 3 състава разчитат на добрата си игра в защита, но пък и трудно бележат голове. Със сигурност и четирите отбора ще бъдат намесени в борбата за оцеляване до самия край на първенството.
Бетис и Депортиво Ла Коруня са големите разочарования в тази част на таблицата. И двата тима са големи имена в Примера Дивисион и едно тяхно изпадане в Сегунда ще е голяма загуба.

Бетис като по чудо успя да се спаси през миналия сезон, но през този положението въобще не се е променило. Честите треньорски смени и дори промяната на президентския пост не доведоха до така нужните добри резултати. Зеленобелите отново хвърлиха доста средства около лятната селекция с привличането на Рикардо, Роберт, Марк Гонзалес, Павоне и Лима, но изглежда и те не бяха достатъчни. Все пак всички очакват скоро Бетис да излезе от зоната на изпадащите.

Всеки следващ сезон на Депортиво и по-лош от предходния. Галисийците бяха напуснати от Капдевиля, Душер, Андраде и Арисменди. Единственото по-сериозно попълнение беше мексиканският талант Хуардадо. Тимът страда и от липсата на своя плеймейкър Валерон, който дълго беше контуден, но през новата година ще започне да играе след титулярите. Като гост Депортиво играе доста добре и дори има повече точки от Барселона, но на "Риасор" често губи лесни точки. Отборът има твърде голям потенциал и вероятно ще изкачи нагоре в таблицата.

Леванте се е закотвил твърдо на последната позиция с едва 7 точки от 17 кръга. Дори и чудо не може да спаси тима от Валенсия, който вече трябва да мисли за следващия сезон.

От Ла Лига остават 21 кръга, които ще бъдат изпълнени с поврати, изненади и разочарования, но със сигурност ще ни предоставят футбол от най-високо ниво.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация