Пламен: Спортът е огледалото на държавата

15:17
Пламен: Спортът е огледалото на държавата
Така треньорът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов обясни гостуването си в политическото обзорно предаване на Дарик "Годината".

"Спортът е огледало на това, което се случва в държавата. Ние не сме колективни играчи като манталитет, каза Пламен Константинов. На това Европейско първенство България беше отбор. Но в политиката и в обществото - не, каза той и добави: Гражданско общество не съществува в България."

Според Константинов дългосрочни стратегии в политиката. 

"На европейската сцена сме послушници", коментира още Константинов. Той коментира и ситуацията в Гърция и Франция, където е работил.

Според него Гърция заблуждаваше ЕС за реалната икономическа ситуация в страната и максимално добре използва момента, натрупа задължения, които никога няма да изплати.

"Изборите във Франция, смята Константинов, са отражение на атаките в Париж. От друга страна, европейците като колонизатори са обрали близкоизточните народи и те сега реагират."

В Полша, където Пламен Константинов изкара един сезон, също залита към национализма. Отговорът според него е: "Силна църква! Там трудно биха допуснали друга вяра. Мисля, че там е ключът", каза той.

Пламен Константинов не взема страна в конфликта Турция - Русия. За него Турция има интерес от него и се е опитала да въвлече и НАТО. "Само че този път НАТО не застанаха зад Турция", смята той. "Геополитически и руснаците имат своя интерес. Но политиката в международен план е толкова лицемерна и фалшива... Трябва да има някаква граница", каза още волейболистът.

За него Европа трябва да е обединена, а тя играе ролята на проститутката, за съжаление. "ЕС не трябва да следва интереса на Америка, каза той. - А ние трябва да следваме собствените си интереси."

"Щеше да е изненадващо, ако бяхме станали първи, върна се той към Европейското първенство по волейбол, в което България завоюва отново четвъртото място. Липсва ни достатъчно качество на играчи на европейско ниво", каза Константинов.

"България не се рекламира чрез спорта", заяви треньорът на националния отбор по волейбол. Ние изпуснахме момента. Можехме да бъдем бум на инвестиции", коментира той. И според него причина за това е корупцията.

'За националния отбор условия има. Зад тази витрина има места, в които условията са ужасни, каза Пламен Константинов и добави: Когато нямаш работеща икономика, нямаш производство, тогава нямаш желание от самия бизнес да рекламира. Защото нямаш конкуренция. Голяма част от пазара ни е монополен. А спортът е рекламоносител."

Според него двете неща, които сериозно трябва да са субсидирани от държавата, това са култура и спорт.

Той си пожела олимпийска 2016 година и по отношение на спорта, и в политически план.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация