Възходи и падения в спорта през 2015-а

13:57
Възходи и падения в спорта през 2015-а
Измина една година, която достави малко радост за българския запалянко и повече бе изпълнена със сътресения и провали в родния спорт. Година, белязана от падения и скандали както у нас, така и по света. Година, в която политиката навлезе шеметно в спорта и е на път да върне събития, подобни на тези от миналите времена на Студената война. За българския запалянко поводите за радост бяха доста малко и надеждите за по-големи успехи остават за 2016 г., която ще бъде изпълнена със спортни събития.

Без съмнение, 2015 г. ще остане в аналите и спомените ни с тоталния крах на футбола у нас. Столичните клубове ЦСКА и Локомотив София се оказаха в по-долни дивизии, а в самия край на полусезона ръководителите на Литекс сътвориха глупост, която по всяка вероятност ще коства на ловчанлии мястото им в "А" група, ако мозъците от БФС не решат нещо друго.

Националният отбор на България претърпя провал в опита си да намери място на Европейското първенство във Франция и догодина ще гледа финалите по телевизията, а това едва ли е изненада за някого. В резултат "лъвовете" (кавичките са задължителни за това прозвище) завършиха годината на 71-о място в ранглистата на ФИФА, заобиколени от отбори "колоси" като Замбия, Израел, Южна Африка и Екваториална Гвинея.



Като за капак тимовете ни отпаднаха безславно в евротурнирите – Лудогорец загуби и двата си мача срещу никому неизвестния молдовски тим Милсами, Литекс бра срам срещу латвийския Йелгава, а Черно море също бе елиминиран от първия си съперник – Динамо Минск. Единствено Берое успя да преодолее първия си противник – Атлантас от Литва, но после нямаше шансове срещу Брьондби. Общо представителите ни изиграха едва 10 мача в Европа, от които спечелиха само два, в другите осем записаха поравно загуби и поражения.

Пропилян сезон за Григор Димитров



Григор Димитров стана Спортист на България за 2014 г., но сезон 2015 бе твърде неуспешен за него. Първата ракета на България преживя сривове както в спортния, така и в личния си живот.

В основата на провалите на Гришо станаха смяната на ракетата му, пониженото самочувствие и изненадваща апатия на корта, а до известна степен и любовната му връзка с перлата в женския тенис Маша Шарапова. Хасковлията първо бе критикуван от "разбирачите", че страда от звездомания и е разконцентриран от рускинята, а след това именно раздялата му с тенисистката бе сочена за основна причина за трусовете в играта му. В крайна сметка Григор се раздели с треньора си Роджър Рашийд, под чието ръководство спечели и четирите си титли от турнири на АТР.

Всъщност, подобни спадове са обичайни в кариерата на тенисистите, но Димитров трябва да се потруди доста, за да върне нивото си, а изминалата година показа реалността и едва ли вече очакванията към него ще са да стане състезател от ранга на Джокович, Надал и Федерер. Най-успешният ни тенисист също така бе яростно критикуван заради отказа си да играе за България в мача срещу Унгария, който можеше да ни вкара в първа група на евроафриканската зона на Купа Дейвис (което на практика не е някакъв феноменален успех).

В същото време повечето от връстниците на Григор Димитров в Тура, сочени за суперталанти също разочароваха и средната възраст на играчите от Топ 10 в края на годината е близо 30 години, което е най-висок показател от 1973 г.

Допинг скандал в щангите



В края на март целият ни отбор по вдигане на тежести бе заловен с допинг по време на внезапен тест в залата в Дианабад. Антидопинговите разпоредби бяха нарушени от 11 щангисти и по всяка вероятност България няма да има представители на Олимпиадата в този спорт, ако не се стигне до чудо. Арбитражният съд ще вземе решение относно жалбата на федерацията ни до края на януари, а дотогава разпределението на квалификационните квоти за Игрите в Рио още няма да е свършило. Малка утеха за нас е фактът, че забраненият препарат станозолол се оказа попаднал в организмите на атлетите ни чрез хранителна добавка, която е съдържала неразрешеното вещество, без то да е описано в съдържанието й. Асен Мурадов, Ферди Назиф, Владимир Урумов, Стоян Енев, Деян Минчев, Надежда Мей Туй Нгуен и Мая Иванова бяха дисквалифицирани за девет месеца. Демир Демирев, Иван Марков, Ивайло Филев и Милка Манева пък бяха отстранени за 18 месеца. Карето можеше да изгори и до живот, ако Международната федерация не бе проявила разбиране в ситуацията.

Българските спортисти трябва да бъдат особено внимателни на тема допинг, тъй като от началото на следващата година се очакват засилени проверки във връзка с Игрите в Бразилия.

Без злато за България в борбата



България тази година не успя да се пребори за нито един златен медал в този традиционен спорт, който ни е носил много радости. Тайбе Юсеин спечели бронз от Европейските игри и от Световното първенство в Лас Вегас, а с това и олимпийска квота за Рио. 24-годишнатаТайбе сбъдна мечтата си и за първи път ще участва на Олимпиада. Петкратната световна шампионка Станка Златева бе споходена от различни травми и пропусна шампионата на планетата, но се възстановява и ще може да се бори за квота за Игрите, както и за медал в Рио, с който да приключи знаменитата си кариера.

Поводите за гордост на България

Без съмнение, най-много радост на българите донесоха волейболните национали с прекрасното си представяне на домашното Европейско първенство в София и Варна. Момчетата на Пламен Константинов стартираха наказателната си акция на шампионата на Стария континент с категорично 3-0 срещу Германия. Последваха победи над Чехия и Холандия с по 3-2 и нов успех в ¼ финалите с 3-0 над надменната Германия, която си направи тънки сметки, за да избегне Полша, но сбърка фатално и изяде здрав пердах от националите ни. В предпоследния етап българите бяха спрени от Франция – 3-2 за петлите, които в хода на мача губеха с 2-0 гейма. Еуфорията по време на Европейското първенство бе огромна, а билетите на черно за мачовете на нашите достигаха до 400 лв. за бройка.

Организацията на турнира също бе перфектна, което донесе на България привилегията да посрещне Световното първенство през 2018 г.

Волейболен тим на България за мъже, но в друг състав се пребори за сребърните медали на Първите европейски игри в Баку.



2015-та беше предолимпийска година и вниманието бе приковано в представянето на атлетите, които ще участват в Рио. Това може би бе и най-вероятната причина младата ни звезда в тройния скок Габи Петрова да бъде предпочетена от спортните журналисти пред световната и европейска шампионка по гребане Станилия Стаменова в анкетата за Спортист на годината. 23-годишната Петрова завърши четвърта на Световното първенство в Пекин и втора на Европейското в зала в Прага. Тя спечели олимпийска квота, докато Стаменова ще пропусне Игрите, тъй като дисциплината, в която участва – 200 метра едноместно кану, ще влезе в олимпийското семейство от 2020 г.

Владимир Николов малко спорно влезе в тройката за Спортист на годината, тъй като участва в колективен спорт.

Даниел Асенов спази традицията България да има европейски шампион в бокса всеки път, когато сме домакините на форума. Тайсъна се пребори за златото в Самоков на възраст 18 години.

Годината бе добра и за Ивет Лалова, която финишира седма в света на 200 метра на шампионата на планетата в Пекин. Това бе и най-доброто представяне на спринтьорката ни на световни първенства и с него тя опроверга скептиците, които я бяха отписали от големия спорт.



Волейболният селекционер Пламен Константинов в анкетата за Треньор на годината изпревари Ина Ананиева. За нейните момичета сезонът също бе добър, след като станаха световни вицешампионки в многобоя на Световното в Щутгарт и трети на два обръча и три чифта бухалки. Ансамбълът също така спечели 14 медала от Световни купи.

България има нова голяма надежда за пробив в световния мъжки тенис в лицето на 14-годишния Адриан Андреев. Младият тенисист завоюва шампионската титла на Европейския олимпийски фестивал в Тбилиси и уверено върви по стъпките на Григор Димитров.

Големите скандали и сътресения в световния спорт:

Отстраняването на Платини и Блатер



2015-та стана година на краха на ФИФА и УЕФА в сегашния им вид. Ръководителите на организациите Мишел Платини и Сеп Блатер бяха отстранени от футбола за осем години заради корупция с решение на комисията по етика на ФИФА. Всичко започна с изборите за нов президент на ФИФА. Ветеранът Блатер не искаше да си тръгне мирно и бе преизбран за нов мандат. Паралелно с това вървяха разследвания на прокуратурите на Швейцария и САЩ, в хода на които бяха арестувани много високопоставени членове на ФИФА.

Швейцарската прокуратура на 25 септември заведе дело срещу Сеп Блатер за незаконен превод на 2 млн. швейцарски франка на Платини през 2011 г. Въпросните пари са били дадени на французина за свършена от него работа в периода януари 1999 г. - юни 2002 г. Двамата в крайна сметка бяха изхвърлени от футбола и сега Платини не може да участва в изборите за нов президент на ФИФА, а Блатер бе принуден да се пенсионира предсрочно.

Терорът в Париж и последствията от него



Нощта на 13-и ноември бе белязана от кървави атентати в Париж. При серия от взривове и показни разстрели загинаха повече от 100 човека. Единият от терористичните актове трябваше да се случи на стадион "Стад дьо Франс" по време на приятелския мач между Франция и Германия. За щастие, терористите камикадзета не успяха да проникнат на стадиона. Един от тях се взриви на единия от входовете и жертви станаха трима човека. Организаторите успяха да избегнат създаването на паника и мачът бе доигран. Евро 2016 не бе преместен в друга страна, но тероризмът промени много неща и създаде доста въпросителни за безопасността по време на спортни събития в цяла Европа. Навсякъде в страните от Стария континент се проведоха акции в знак на солидарност и памет на жертвите от кървавите атентати в Париж. Дори в Англия, където съществува историческа омраза срещу Франция, се пееше "Марсилезата". В Турция, обаче, по време на мача на местния национален отбор по футбол с този на Гърция, по време на минутата мълчание в памет на жертвите, препълненият стадион изригна с освирквания и викове "Аллах Акбар".

Леката атлетика може да отсъства от Игрите в Рио

Дейността на Международната федерация по лека атлетика (IAAF) може да бъде преустановена, а леката атлетика може да не бъде представена на Олимпиадата в Рио де Жанейро. За това намекна членът на независимата комисия на Световната антидопингова агенция (WADA) Ричард Макларън.

В Женева на 9 ноември се проведе пресконференция на WADA, на която независимата комисия на организацията обвини Русия в многобройни нарушения на антидопинговите правила и препоръча на IAAF да отстрани руските атлети от участия в съревнования под нейната егида, в това число и Олимпиада 2016.



В отговор IAAF временно отне членството на Руската лекоатлетическа федерация.

"Евентуално отстраняване на Международната федерация е напълно възможно да бъде една от нашите препоръки, когато представим втората част от доклада. Не сме обявили нашите изводи относно IAAF заради разследването, но ще го направим в следващия си доклад. Не бива да изнасяме определена информация сега, тъй като може да поставим под заплаха разследването", каза Макларън. Все пак Царицата на спортовете едва ли ще остане извън програмата на Олимпйските игри, а от всичко случило се замириса на поредната санкция срещу Русия и изпълняване на политическа поръчка, от която спортът без съмнение ще пострада.

Расизъм в Париж и Киев



В навечерието на първия мач от 1/8 финалите на Шампионската лига между ПСЖ и Челси в парижкото метро стана инцидент с участието на запалянковци на Челси. Хулиганите не пуснаха тъмнокож мъж да се качи във вагона и скандираха: "Ние сме расисти, ние сме расисти и харесваме това." Тази история имаше голям отзвук и бе осъдена от всички – от вече бившия мениджър Жозе Моуриньо до премиера на Великобритания Дейвид Камерън. А пострадалият Сюлейман бе приет лично от президента на Франция Франсоа Оланд. Петима от запалянковците бяха идентифицирани и получиха призовки от съда.

Видео с Валбуена изпрати Бензема в съда



На 4 ноември звездата на Реал Мадрид Карим Бензема бе арестуван от френската полиция във връзка с шантажа на Матийо Валбуена. Атакуващият халф на Лион бе изнудван за пари със секс запис и се оказа, че именно Бензема го е уговарял да плати исканата сума на изнудвачите. Бензема прекара нощта в участъка, на сутринта отново даде показания и се върна в Мадрид. След няколко дни му бе предявено обвинение в съучастие в шантаж. В резултат Карим Бензема загуби мястото си във френския национален отбор и вероятно ще пропусне финалите на домашното Европейско първенство догодина. Видеото е попаднало в изнудвачите, след като Валбуена е помолил човек на име Аксел да прехвърли контактите от компютъра в новия му мобилен телефон. Версията на полицията е, че трима злосторници са получили интимния запис с участието на Валбуена и са се свързали с криминално проявен приятел на Бензема и последният се е оказал посредник. Ако обвиненията се докажат, Бензема е заплашен от затвор до пет години.

Провалът на Челси



Може би малцина преди началото на сезона са си представяли уволнение на Жозе Моуриньо от Челси. Португалецът е приятел на Робан Абрамович, любимец на запалянковците, под чието ръководство Челси си върна шампионската титла миналия сезон. Сегашната кампания на сините обаче бе крайно разочароваща. Челси бе разкъсван от вътрешни раздори. Всичко започна със странната случка с Ева Карнейро, лекар на Челси. Мениджърът си позволи да критикува яростно дамата заради появата й на терена в мач срещу Суонзи. Моуриньо обвини лекарката в некомпетентност и критикува работата й след мача с лебедите, после я лиши от някои ключови задължения. После Карнейро подаде жалба за конструктивно уволнение и претендира за обезщетение от няколкостотин хиляди паунда. Срещу Моуриньо тя се жалва от дискриминация по полов признак. Португалецът не получи подкрепа от никой и обществеността застана зад Карнейро, която просто изпълняваше задълженията си да оказва незабавна помощ на контузените играчи. Това обаче не попречи на Моуриньо да я изхвърли от клуба. Някои от играчите обаче също не подкрепиха действията на треньора си и откровено не искаха да "умират" на терена за наставника. Впоследствие Челси се провали тотално в първенството и Специалния напусна безславно "Стамфорд Бридж", а едва ли някой от запалянковците е ронил сълзи за него.

Автор: БГНЕС

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация