Бербатов или Анелка - дилемата в Челси

18:54
Бербатов или Анелка  - дилемата в Челси
С настъпването на Новата година, зимният трансферен прозорец в Европа  се отвори и клубовете имат възможност в рамките на месец да попълнят съставите си с нужните играчи. През този период не може да се направят генерални промени, но една-две фигури могат да помогнат много на тима да тръгне нагоре.

Вече стана като традиция Челси да е един от най-интригуващите отбори за пресата и постоянно да се спекулира с привличането или продажбата на различни играчи от страна на лондончани. Сега световните медии постоянно публикуват информации, че те са ту  по-близо до Бербатов, ту са подписали вече с Анелка. В опитите да се намери класен нападател, сякаш това са първите имена, върху които Аврам Грант и Питър Киниън са се спрели.

Дрогба ще отсъства поради ангажимент към родината си вземайки участие в  Купата на африканските нации, а и не се знае какво ще е бъдещето му през лятото. Шевченко продължава да не може да разгърне своята голяма класа, а привличането на Клаудио Писаро изглежда като провал. Всичко това логично води и до желанието на Челси да се сдобие с нов стрелец, който да поведе "сините" към трофеите.

Бербо и Анелка, двама играчи от висока класа. Всеки си  има своите силни и слаби страни, които могат да натежат при избора на ръководството на вицешампионите.

Всъщност първия въпрос, който Грант и Киниън трябва да си зададат е какъв нападател търсят и за какъв период от време смятат той да е част от клуба.
Николас Анелка е доказан играч, който е обиколил много от големите отбори в Европа. Точно това, обаче е едно от лошите му качества. Където и да отиде, той не се задържа повече от два пълни сезона в един отбор. Играл е за Пари СЖ, Арсенал, Реал Мадрид, Ливърпул, Манчестър Сити, Фенербахче и Болтън. Самата бройка на отборите показва, че лоялността му не е една от силните черти на характера му, а за да се превърнеш в легенда и да бъдеш голям футболист, трябва да си готов да даваш всичко от себе си за своя клуб.

В същото време Бербатов прекара шест години в Байер Леверкузен, преди да се премести на "Уайт Харт Лейн". Дори и след направи голямо впечатление в Англия, той се вричаше във вярност на "шпорите", но в последните месеци, разбра, че колкото и Тотнъм да е голям отбор не може да му даде, това което той иска най-много - титли и купи. Тези неща му убягнаха при престоя в Германия и би факта, че за малко се е разминал с първото място и златните медали, го карат още по-силно да иска да ги постигне.

Възрастта не е маловажен фактор. Анелка е почти на 29, а Бербо в края на този месец ще навърши 27. Ако в Челси търсят играч за бъдещето, то тогава техния човек е българинът. Той е доказан и високо ценен от всеки мениджър голмайстор, обичан от феновете, и сякаш добре пасва на характеристиката за нападател на голям отбор. Ако, пък се търси временен вариант, без той да влиза в дългосрочните планове на развитието на лондончани - трябва да подпишат с Анелка. Французинът ще е в известна степен заместник на Дрогба, бързо може да се ориентира в обстановката, няма да му е нужно време за аклиматизация и ще има бърз ефект върху играта на състава. Това, обаче едва ли ще го задържи в тима повече от 2-3 години.

Бербо и Анелка имат еднакви сходни физически данни, но това не може да се каже за силните качествата в играта. Анелка притежава завидна бързина, което много му помага да преодолява противниковите защити, но за сметка на това Бербатов е много по-добър във въздуха и играе добре с глава. Нападателят на Тотнъм е много борбен играч и често пъти помага на халфовата линия. Той е и по-комбинативен тип играч. Това е нещо, което той е изграждал през годините. Както в Байер, така и сега в Тотнъм, той винаги е имал партньор в атака, а взаимодействието между тях е давало плодове.

Анелка е от другия тип голмайстори, които обичат да са сами и те да имат завършващия удар. А сега в Челси имат точно играч, от който българина се нуждае до себе си - Саломон Калу. В последно време  на Калу му се налага да играе често в нападение и с нужната помощ от другите атакуващи играчи се справя. В същото време той е бърз, повратлив и чудесно ще се допълват с Митко.

Тук не трябва да се пренебрегват и сегашните клубове на играчите - Болтън и Тотнъм. Уондърърс са в дъното на класирането и загубата на влиятелна личност, като Анелка може да се окажа решаващо за тяхното оцеляване във Висшата лига. Все пак, значителната сума, която Челси ще плати за услугите на французина би трябвало да са достатъчни за да намерят достоен заместник, а и Болтън не е от богатите клубове в Англия, така че такава оферта трудно се отказва. При Тотнъм ситуацията е по-различна. Там парите не са проблем, но пречката е, че от клуба не искат да се разделят с Бербатов. В крайна сметка от голямо значение е и самото желание на Митко, а той определено има големи амбиции. Бербо има и поставена цена от 35 милиона лири, но това едва ли ще е пречка за Роман Абрамович, ако той наистина иска да види българина със синия екип.

Каквото и решение да вземе ръководството на лондончани, то избора няма да бъде лесен, разбира се освен, ако не бъдат привлечени и двамата играчи, нещо, което не изглежда толкова нереално с оглед изказванията на Грант в пресата през последните дни.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

vladislav4o
05.01.2008 13:26

Това с Бербатов дали го искат Челси си мисля че е измислица , вече ми писна , за каде ли не го спрягаха то не беше МанЮ то не беше Арсенал по едно време сега Челси.Онзи ден във весника пишеше че Реал , Милан и Ювентус са го искали.И най-много го спрягаха за МанЮ , обаче накрая САФ заяви че Ман никога не са имали претенции към Бербатов даже тои самия не е знаят за тия трансфери.Такаче Бербатов със сигурност ще си остане в Тотнам.

pafata
04.01.2008 23:38

Аз бих предпочел Фред или Бензема от Лион, но и на Бербо ще се радвам. Анелка нещо не ми вдъхва доверие, а и няма нужните качества за титулярен нападател (за резерва става). Дано Дрогба все пак остане, а Шевченко се върне в Италия.

Dumbi
04.01.2008 21:40

Лично аз също бих желал да остане там, защото съм привърженик на Ливърпул и не бих подкрепял нито Челси нито Манчестър, а в момента винаги гледам мачове на "Шпорите", защото в офанзивен план играят много красив футбол. Анелка ако се бе доказал до сега , нямаше да смени толкова клубове и това е огромния му минус, но пък от друга страна познава из късо английския и може да послужи временно на Грант, но 10 млн за него са си бая парички, а трансфера мисля, че е 99% сигурен, поне според английската преса, която четох тази вечер на адреса под снимката!

arsen
04.01.2008 19:41

Мисля че е най-добре Митко да си остане в тотнъм а треньора да подсили състава.А Анелка е временен вариант за челси и мисля че не е за тях