Павел Колев: Висша лига ще има, това е неизбежно

15:43
Павел Колев: Висша лига ще има, това е неизбежно
От Българския футболен съюз разкриха, че революционната промяна в родния футбол със създаването на Висша лига ще се осъществи. До края на месеца ще се проведе среща между шефът на БФС и спортния министър Красен Кралев, а веднага след това ще последват и разговори със всички представители на отборите, които евентуално ще участват.

Форматът ще бъде такъв, че отборите, които ще бъдат в "А" група според спортните си резултати, ще запазят мястото си, а бройката ще бъде попълвана от клубове, които ще получат уайлд кард. От ФИФА са дали зелена светлина за увеличаване на бройката по този начин, като това няма да доведе санкции за родния футбол. Все пак от Международната централа са заявили, че тимовете, които бъдат вкарани в елита ще бъдат под сериозен мониторинг и могат да бъдат санкционирани, ако не отговарят на определени критерии. Все още няма фиксиран брой на отборите, които да бъдат приети в новия формат.

"Имаме уверението на отговорни фактори от ФИФА, че няма да има санкции, но ще има строг мониторинг за всички отбори, които получат уайлд кард. Ако не отговарят на критериите, могат да получат наказание, като това да не участват в европейските клубни турнири за няколко години. Това обаче не би било голяма драма, ако се случи. Ако колелото вече се е завъртяло и промяната е направена за доброто за футбола ни, тези години ще минат много бързо", каза заместник изпълнителният директор на БФС Павел Колев.

"Федерацията ще създаде критерии за приемане във Висшата лига. Те трябва да са изцяло публични и всеки желаещ да може да кандидатства. След това ще има класиране, с което ще се приемат новите клубове, ако има повече желаещи от местата. Ще се стремим клубовете с най-голяма фенска маса, успехи и тн. да имат приоритет. Получаването на уайлд кард ще е еднократен акт и ще се случи само в началото. В следващите години няма да има такива добавяния", каза още Колев.

"Ако искаме да създадем Висшата лига през лятото, трябва да действаме. Тя ще се случи, това е неизбежно. Независимо дали ще сега или след една година. Управлението на професионалния футбол трябва да се превърне в бизнес, сега е хоби и социална дейност. От този продукт трябва да се изкарват пари".

"Друго важно нещо е изваждането на тази лига по администрация извън футболния съюз. Най-подходящият вариант в момента е Професионалната лига. Наличието на такъв админситративен орган, който да организира цялата дейност ще елиминира всички съмнения за конфликт на интереси. Самите клубове ще излъват представители в управителния съвет и всички отдели на лигата. Самите клубове ще си управляват този процес и ако има някакви проблеми, те ще си ги решават", обясни още Колев.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

kristianoooo
23.02.2016 00:04

Ще бъде изненадващо ако в следващите 2-3 години в БЪЛГАРИЯ има въобще някакво първенствооо.....*erm**nerd* А прословутата Висша лига не е нищо друго освен прах в очите.... Жалките клоуни от БФС излизат веднъж на 4-5 години с някоя ИДЕЙКА да разберем че са ЖИВИ!!!☚

El_Fenomeno_9
22.02.2016 23:00

Пълни глупости са тва , висши мисши лиги ... Имало нужда от отбори като дунав мунав и т.н. ... Кой има нужда ??? Ако тези отбори могат да се стабилизират финансово и да са някакъв фактор за А група те ще стигнат до там !! Може би не следващия сезон , но на по - следващия ... Какъв е смисъла да се викат някакви отбори и те после пак да нямат пари и да се чудят какво да правят , какво значение има че били имена ... С какво могат да помогнат на бг футбол определени отбори ако не могат да помогнат първо на себе си ?? Или като аржентинското да наблъскаме 50 отбора , че Ривър да не изпаднат , но дори там случилото се имаше повече логика , тъй като тези отбори са финансово ако не стабилни , то поне не и в колапс

Latineca_22
22.02.2016 22:59

Е какъв е смисъла от други балкански отбори еб*х таа висша лига , а другите балкански отбори къде ще играят като явор иваница от сърбия , интер запрешич от хър. и т.н а нашите други клубове ?!?!?!? по добре да се махне тая "А" група и да направат тази висша лига с поне 18 отбора и това е, за да има повече мачове да играят повече футболисти да се развиват и т.н след това разбира се да има резултати в евротурнирите и в национала иначе сега както е така нищо.

Chelsea86
23.02.2016 09:42

Ей така и не разбрахте, че дадох балканските отбори като пример какво би могло да се нарече "Висша лига" *erm* То хубаво искаш 18 отбора, ама така и никой не ми отговори откъде ще дойдат парите за всички тези отбори? Терени няма, осветление няма, школи за децата като хората няма... Имаме общо 4-5 стадиона ставащи за футбол, а искаме 18 отбора... Всички искаме силна лига, но трябва да се разбере, че без да се налеят много пари няма да стане. Погледни сегашното първенство и след това си представи 18 отбора, от които 10 като Лудогорец... Направи разликата и ще видиш какво трябва да е "Висша лига". *wink*

ApricotGarden
22.02.2016 22:29

Няма нужда да се обзалагаме кои отбори ще получат уайлд кард. Интересно ми е след 4-5 години когато отново изтоачат някой отбор дори и да не е ЦСКА, какво ще се прави тогава ? Може би супер лига?

Ivan017
22.02.2016 18:35

Смешници, само говорят, А група и българския футбол са смешни... *smile*

gord_lazial
22.02.2016 17:32

Първо стабилизирайте отборите ,после правете висши лиги.Повечето отбори едвам смогват със заплати на играчи.Другите дължат милиони към нап.Другите едвам събират по 200 човека фенове като Славия.Иска се постоянство и професионално поведение.Цял свят ни се смее с 9 отбора в класирането на елитната група.

Chelsea86
22.02.2016 17:09

Като ще правят ВЛ поне да е Балканска. Нека поканят Партизан, Ц.Звезда, Динао Загреб, Стяуа и т.н. Какво му е висшето на лигата от 16 отбора при положение, че половината ще са аматьори и полу-аматьори. *thumb_down*

j_mourinho
22.02.2016 17:15

Това е много добра идея, аз съм твърдо ЗА подобно нещо.Но забравяме един фактор, феновете на клубовете.При един мач на Динамо Загреб и Хайдук Сплит със сръбски отбори, ще има убийства.Ако има и албански отбори не ми се мисли.

crazy_rabbit
22.02.2016 16:39

Е*и му майката... За тея комунистически изчадия ще свалят Марс на Земята...

crazy_rabbit
23.02.2016 09:20

Какво точно губи ? За Литекс ясно. А за другите 2 отбора ? Не може да дължиш Господ знае голко милиона и да си ПРОФЕСИОНАЛЕН спортен клуб. Няма как да стане. За Локо още не мога да си обясня, защо Гигов ги пре*ба. Литекс просто нарушиха правилника, в който ясно е описано какво е наказанието точно за такова провинение.

EHu4ap6axce1914
22.02.2016 18:58

Не го ли заслужаваме, нима преди вчерашния мач титлата не бе отредена на нас?!?*sick*

Chelsea86
22.02.2016 18:33

А пари за изброените отбори откъде? Гарантирани 2-3 млн бюджет, 1млн осветелението, отделно за школите и терените! А знаеш ли, че с повече отбори в елита парите от тв правата падат... Това са само малка част от проблемите. Колкото до втория ти въпрос за сръбски, хърватски и албански отбори. Ами просто няма да има гостуваща агитка между тези отбори примерно. Това го дадох като пример да покажа какво би било "Висша лига", а не това, което ще направят с аматьори и профи отбори заедно...

j_mourinho
22.02.2016 17:12

Какви изчадия?Без Цска, Литекс и Локо София, България само губи.Ще е добре във Висшата Лига да има и отбори като Нефтохимик, Миньор Перник и едни Дунав Русе.Аз съм за българския футбол да просъществува, не ми пука кой се вкарва и изкарва.