Промяна в наредбата за лицензиране отваря вратата към Висшата лига за ЦСКА

10:34
Промяна в наредбата за лицензиране отваря вратата към Висшата лига за ЦСКА
ЦСКА може да бъде значително улеснен да продължи съществуването си с новото дружество от лятото. Подобен извод се прави на базата на ключова промяна в Наредбата за клубно лицензиране на БФС. Документът за следващия сезон 2016/17 г. вече е публикуван в официалния сайт на централата (в раздел "Лицензиране") и една от новите точки в него отваря широко вратата за трансформация на ЦСКА. Такава вече може да се осъществи по няколко начина, при това - напълно законно и в съзвучие с правилниците на БФС.
 
В какво точно се изразява променената Наредба за лицензиране? Според Раздел 2, Член 12, Алинеи 2 и 3, даден клуб може да кандидатства за професионален лиценз само ако е бил временен или постоянен член на БФС в продължение на 3 последователни години. През миналото лято имаше много опасения, че новото дружество ФК ЦСКА не отговаря на въпросния член, защото няма необходимите 3 години като част от футболния съюз. Същото се отнасяше и за потенциалното купуване на лиценза на друг клуб от страна на ФК ЦСКА. Т.е. -такова преобразувано дружество не би имало правото да кандидатства за лиценз, преди да е било 3 последователни години член на БФС. В новата Наредба за клубно лицензиране обаче вече има специфично изключение точно за такива случаи, което е подробно развито. Именно от него може да се възползва ЦСКА.
 
Ключов за червените е специфичен анекс, наречен "Политика на изключения", в който през тази година са се появили няколко нови уточнения. Какво гласят те? Оттук насетне Управителният орган на БФС, т.е. Изпълкомът, вече може да взима решения да се направят изключения от тригодишното правило именно по двете алинеи 2 и 3 на Член 12 на Наредбата за лицензиране. С други думи -ако ФК ЦСКА кандидатства за лиценз, има начини това дружество да се включи в професионалния футбол с решение на Изпълкома. Същото се отнася и за едно потенциално обединение (купуване на лиценз) с друг клуб. БФС е заложил в правилника си, че изключения могат да се правят при следните промени в правната форма на клубовете - "преобразуване, преструктуриране, сливане или вливане на футболни клубове, които са временни или постоянни членове на БФС и които подадат заявление за получаване на лиценз за участие в А ПФГ и или Б ПФГ".

Така в тази ситуация за основа би могъл да бъде използван ПФК ЦСКА, който отговаря на изискването за тригодишно членство. Това дружество потенциално може да бъде преобразувано или заместено с друго, например с ФК ЦСКА - това вече го позволява Наредбата за лицензиране. Според каналния ред всеки желаещ изключение клуб трябва да отправи искане до Изпълкома чрез председателя на Лицензионна-та комисия. След това управителният орган решава дали да одобри искането и съобщава своята позиция на заинтересованите страни. В случай че някой клуб кандидатства за лиценз за евротурнирите и за него трябва да се направи изключение, от БФС изпращат случая до УЕФА, която да вземе становище по казуса. Също така решението за изключение "може да бъде оспорено от заинтересуваните страни пред Арбитражния съд при БФС", както се уточнява в Наредбата за лицензиране.
 
Всичко това несъмнено е добра новина за армейците, тъй като е възможно да ги освободи от мъртвата хватка на затъналото в дългове старо дружество ПФК ЦСКА. С новото ФК ЦСКА червените могат да кандидатстват за Висша лига, а ако такава не бъде създадена това лято -за място в Б група.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

night_wolf1984
04.03.2016 23:18

ахаха....кабеларка като канал 3,сложи в джоба си...платените Домузови канали,ехехе......ех,че кеф...гледам си отбора безплатно......без да гуша дилиорманския ага.....а другите мачове си ги следя в нета със сопкаст....*smile*

Kalinho
05.03.2016 00:24

а случайно да знаеш кой е канала на домусчиев ? защото има една група канали където дава Англия, НБА, бокс и доста други неща, ако успееш да ме убедиш, че нова е на домусчиев 100лв са твой *smile* а и ако смяташ, че спорт през сопкаста, които на гледан мач забива яко сори ама си тотално сбъркан...

night_wolf1984
04.03.2016 22:51

хаха....явно загубите от ТВ права от липсата на ЦСКА е по голяма от дълговете на клуба към държавата.Колко жалки са БФС и как свирят на гайдата на Домуса да върнат ЦСКА в елита щото никой не му гледа платените канали......ехехе,един е Боби ,а Домуса над него.Жалга работа братче!!!!

crazy_rabbit
04.03.2016 13:48

Не мога да повярвам... Това "никой" не го очакваше - да променят законите, за да може социалистическото отборче да влезне в елита...

lazera0
04.03.2016 18:59

Ако не е ЦСКА кой ще ти гледа това умряло първенство

Dynam0Vitoha14
04.03.2016 16:26

Че ние сме си в елита, но докога ли?...

manutd_forlife
04.03.2016 15:37

Предвид как променят законите за други отбори, защо не и за ЦСКА? Те поне имат способността да направят нещо за този умиращ в България спорт.