Честваме 140 години от Априлското въстание

08:53
Честваме 140 години от Априлското въстание
Военната академия, Българската академия на науките и Общобългарският комитет "Васил Левски" организират тържествено отбелязване на 140-ата годишнина от Априлското въстание. Събитието е под патронажа на председателя на НС Цецка Цачева.

В 18:00 ч. с тържествен ритуал с почетното участие на вицепрезидента Маргарита Попова ще бъдат положени край Алеята на бойната слава урни с пръст от Батак, Перущица и други възрожденски градове, белязани от Априлската епопея. В 18.30 ч. в зала Тържествена на БАН доклад ще изнесе акад.Константин Косев на тема "Военни и политически измерения на Априлското въстание".

Следва концерт с участието на ДФА "Филип Кутев", Детски радиохор на БНР, Валя Балканска, Квартет "Армейска песен", Васил Михайлов, Веселин Плачков и други именити български творци. Гости на събитието ще бъдат министри, депутати, представители на местната власт от София и страната, академици, ректори на ВУЗ, учители,директори на музеи и архиви, ръководители и служители на МВР и ДАНС, изтъкнати личности от обществения живот.

Сутринта вицепрезидентът Маргарита Попова ще бъде на посещение в Панагюрище. В 10:00 часа на площад "20-ти април" пред сградата на общината Маргарита Попова ще се включи в тържествата, посветени на 140 години от избухването на Априлското въстание.

В 11:00 часа в Историческия музей в града Попова ще участва в Кръгла маса на тема "Априлското въстание – брод към свободна и независима България".

В 19:00 часа народни представители от ПП НФСБ и симпатизанти на партията ще поднесат венци и цветя по повод 140-тата годишнина от Априлското въстание пред паметника на Георги Бенковски в Борисовата градина в София.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

D_STOYANOV
21.04.2016 00:01

Поклон пред загиналите ни предци за свободата на България!!! Никога няма да забравим!
Да живее България!!!

Salient
20.04.2016 13:08

ПОКЛОН пред всички дейци организирали, борили се, оцелели и загинали в Априлското въстание за освобождението на България от турско робство. Въстание, чието жестоко потушаване предизвиква огромна вълна от възмущение в Европа и САЩ, и се превръща в първопричина за избухването на последвалата Руско-турска война.

В действителност ще е "интересно" да се види как ще завоалират речите си тоя път официалните продажни лица..

wengerout
20.04.2016 13:05

Поправка *
събитията с тракийските българи не са през 30-те, а малко по-рано, грешката е моя, извинявам се.

wengerout
20.04.2016 12:36

А тези чествания колко цензурирани ще бъдат...
Тези, които знаят колко трагична е всъщност историята на Априлското въстание, ще ме разберат.
Докато управляващите се бият в гърдите как са "задоволили" някои примитивни нужди на хората в България, такива възвишени цели, които са не по-малко важни остават на заден план. Историята се подправя и забравя и никой не се бори за тези идеали.
Построили ни магистрали, построили няколко километра метро и модернизирали ЖП гарата, това са сред най-важните и височайши постижения на България.
А какво за хилядите македонски българи, които са потърсили убежище в България след етническите репресии срещу тях от страна на Сърбия?Защо държава не е направила нищо, след като тези хора са не по-малко българи от мен и вас.
А защо България е първата страна, която признава Македония за независима държава и изобщо не отстоява правата си, след като е абсолютно доказано, че техният език, култура, история и произход да на 100 процента български? Сърбия никога няма да признае Косово за независима, ако ще и Господ да слезе на земята и да вземе албански паспорт.
Защо България не търси правата си за масовия геноцид от Османската империя и Турция преди, по време и след Априлското въстание? Защо не потърси правата си за геноцида над хилядите тракийски българи през 30-те, защото имаме пълното право, защото дори Турция са го признали, защото можем да вземем огромни компенсации, вместо да се чудим как да закърпил бюджета.
А сега тези неща не се споменават, а историята се променя. От турско робство, което си е на 1000 процента така, не само според мен или според някой българин, който цели да създаде някаква пропаганда, ами и според автори като Юго, се превръща в мирно съжителство.
От освобождението на България от турско робство, се превръща просто в освобождение на България.
От Априлското въстание, за което е пролято толкова много кръв,превръщайки се в сензация в Западна Европа и фактор за западните сили да задействат процедурата за освобождение на България и да спрат да подкрепят Османската империя, се превръща просто в Априлско въстание, за което се пее, танцува и смее.
Хилядите, дали живота си за тази страна, нямаше да го направят ако знаеха след време колко много ще се цензурира и потъпква тяхното дело.
И то не от турците в Турция, които нямат нищо общо със събития преди 100/200/300 и 500 години.
Не от турците в България, които не само, че също нямат нищо общо, а и до голяма степен са с български корени, а от баш "българи".
Защото точно българи продават България и българските интереси на безценица, само и само да се сдобият с власт. Защото интересите на някой друг, се поставят пред българските такива.
И в крайна сметка една ЖП и автогара са достатъчни белези за огромен успех и просперитет, а такива възвишени цели, за каквито аз говоря се определят като налудничеви, ако изобщо се говори за тях. А хората, които говорят за тях са "крайни националисти", "нацисти", изпълнени с омраза.
Да искаш нещо по-възвишено и духовно от 50 км магистрала днес е лудост.
ПОКЛОН ПРЕД ЗАГИНАЛИТЕ!!

fivooo
20.04.2016 18:56

Много вярно. Лошото е, че съвременния българин е с елементарно и евтино мислене и то не от вчера и днес.

night_wolf1984
20.04.2016 18:39

много дълъг,но стойностен пост си написал.....*smile*В тоя ден всеки българин трябва да сведе глава пред многобройните жертви на турския геноцид...защото това възстание си е точно геноцид срещу Българската нация от страна на Турците...трябва нашите държавници да поискат сметка за тея нечуване зверства...,който са видени от цяла Европа по това време и да има репараций за свидните невинни жертви ...Лека им пръст и вечна им памет!!!