Херо: С Мъри се чуваме всеки ден, говорим постоянно за футбол

12:50
Херо: С Мъри се чуваме всеки ден, говорим постоянно за футбол
Наставникът на Иртиш Димитър Димитров сподели пред "Тема Спорт" очакванията си за предстоящия сблъсък с Астана на Станимир Стоилов. Херо коментира лаконично темата за Левски.

Херо, имаш ли представа какъв е балансът ти срещу Мъри?

- Не съм се замислял, а и не съм привърженик на сухата статистика. Ако кажа нещо, ще ви излъжа. Никога не съм гледал баланс - колко съм спечелил, колко съм загубил. Знаете, че при мен футболът се гледа от малко по-различен ъгъл. При мен е повече емоция, повече радост от самата игра. Не отдавам кой знае какво значение на цифрите.

Преди мач срещу Стоилов ясно ли ти е какво те чака в детайли?

- Естествено, че съм наясно какво ме чака преди мач с него. Ние с него си общуваме ежедневно и сигурно ни се събират по няколко часа в денонощие (смее се). Знаем се много добре кой какво мисли за всеки отделен детайл в играта, философията на другия ни е напълно ясна. Така че трудно може по някакъв начин да се изненадаме в каквото и да било отношение. Все пак се чуваме всеки ден по няколко пъти и говорим предимно за футбол.

Когато се видите, сменяте ли темата на разговор изобщо?


- (Смее се.) Ако трябва да бъдем честни, на 80-90 процента разговорите ни се въртят около футбола. Остават само десетина процента за всичко останало. Няма как да се случи изведнъж някой от двама ни да промени разбиранията си за играта. Някой, ако види в даден мач нещо ново и интересно, Веднага го споделя с другия. И респективно няма как да имаме тайни. Но пък се налага, когато сме един срещу друг, да си измисляме тактически изненади.

Медиите там как анонсират мачовете между Иртиш Павлодар и Астана?


- Сега в момента ние сме по-модерните, защото сме на първите две места в класирането. Има доста голям интерес към предстоящия сблъсък. Нормално е хората да са привлечени към мача и да сме, така да се каже, център на внимание. Надявам се да не ги разочароваме и да покажем качествена игра - това е най-важното, което аз искам.

В медиите сблъскват ли ви като треньорски концепции или в някакви рубрики?

- Не бих казал. Често пишат за нас, но е нормално, след като има някакви успехи. Чак такива сблъсъци да се правят - съпоставки между мен и него, няма. Честно казано, виждам позитивно отношение отвсякъде към нас. Знаят, че съм му бил треньор в Левски и в националния отбор, но това се е изписало преди. Никога не са ме питали какъв е бил Стоилов като футболист, какво съм виждал в него по това време и така нататък.

Ясно е, че целите пред Стоилов са Шампионска лига, но пред твоя отбор какви са задачите този сезон?


- Губернаторът на Павлодар ни постави цел да сме в шестицата. Това беше първата задача, която ми възложи. Аз не съм човек на излишните приказки. Високопарни обещания няма да афиширам, въпреки че може да си мисля за нещо по-голямо, но не го казвам. Приемам го като задание и ще опитам да изпълня задачата, но оттам нататък, ако успеем да влезем в шестицата, сигурно ще има и втора задача. Първо трябва да свършим това. Борбата няма да е много лесна, защото има доста изравнени отбори и всеки може да загуби от всеки. Сега Кайрат са само с 5 точки, което е обидно за техния статут, бюджет и организация. Все пак те и Астана тук са като Барселона и Реал, а всички останали сме под тяхното ниво. Личната ми амбиция, разбира се, е да направим добър отбор и ако имаме късмет, да спечелим участие в Лига Европа.

Не са ли те търсили от по-голям клуб там?

- Всички знаят, че имам договор с Иртиш и никой няма право да преговаря или да контактува изобщо с мен. Шефовете ми един-два пъти ми подхвърлиха, че някой се е интересувал и е правил запитвания, но това нищо не значи, защото има контракт. Няма как да направя нещо, даже нямам право да водя разговори с никого. Знаете, че договорът е нещо относително, но аз имам желание да го изпълня. Гледам си ежедневната работа. Дано при нас да има добра финансова стабилност и, както казах, при такова спокойствие да се опитам да напрабя нещо сериозно. Няма как да не искам да вдигнем нивото и като игра, и като класиране. Ще бъде супер, ако успеем да спечелим квота за Лига Европа.

Възможно ли е да се съберете, примерно с различни постове в един клуб, както беше в Ботев?


- Защо да не може? Ние сме достатъчно добри приятели. Напълно в реда на нещата е някъде някога така да се стекат обстоятелствата, че с Мъри да работим заедно. Имаме една и съща философия за играта и като структуриране на клуб, и като работа на школа, и като визия за подбор на футболисти, и като цялостна политика.

Търсен ли си за съвети при трансфери и в двете посоки?

- Не. Хората са напред с материала, какво да ме питат. Аз трудно мога да гледам мачовете от България, защото пътуваме много често, играем в късни часове. Но горе-долу се интересувам и събирам информация, разговарям с приятели. В Казахстан има нелоши чужденци, шест човека могат да са на терена, а общо 8 да са картотекирани в клуба. Дават им добри заплати, а и те, общо взето, са тези, които вдигат качеството, макар да има и силни казахстански играчи.

Има ли като в България правило млад играч да започва в стартовия състав?

- Имаше, но го спряха. Дори бе задължително и трябваше младият играч да играе с лимит 90 минути и ако бъде изваден, да го замени пак играч до 21 години, а не както е в България. Но след 7 години в Казахстан приеха ескперимента като неуспешен, няма разлика при крайната цел - да се интегрират повече местни футболисти. Когато нещата не се случват по естествен път, е нормално да се прекрати такова правило. С изкуствено налагане няма как да се получи.

За финал - изненадан ли си, че не те питах нищо за Левски?


-Абсолютно. Очаквах 80 процента от въпросите да са на тази тема. Зимата дойдоха при мен едни български журналисти и ги предупредих, че не желая да говоря за Левски. От няма накъде обаче им казах две-три изречения и знаеш как реагираха на "Герена". Започнаха да твърдят, че си правя реклама и така нататък. Беше ми малко неприятно да го чета, но приемам всичко. Няма смисъл да повтарям едно и също, каквото е било. Може да е за добро.

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация