Причините за испанската футболна доминация в Европа

13:00
Причините за испанската футболна доминация в Европа
Севиля се надява да продължи господството на Испания в европейските турнири тази вечер, когато излиза срещу Ливърпул във финала на Лига Европа, в опит да завоюва трофея за трети пореден сезон. Заключителната среща на Шампионската лига за втори път през последните три години ще противопостави Реал Мадрид и съгражданите им от Атлетико Мадрид, така че Испания има гарантиран победител в най-престижния турнир на Стария континент.

Освен поражението на Виляреал от Ливърпул в полуфиналите на Лига Европа, испанските клубове спечелиха всичките си 17 сблъсъка от плейофите този сезон. Причините за продължителната доминация на Испания в европейските съревнования не са една или две. Постоянните успехи на Барселона и Реал Мадрид са напълно разбираеми. Става въпрос за два от най-богатите клубове в света с възможност постоянно да се сдобиват с най-добрите играчи в света. Това от своя страна предизвиква ефект, който вдига нивото на Ла Лига, тъй като другите отбори придобиват опит, играейки с най-добрите в света минимум четири пъти на сезон. По този начин визитите им в Италия, Германия или Англия се явяват по-леки от гостуванията им на "Камп Ноу" или "Сантяго Бернабеу".


 
Освен това, много чудесни играчи не успяват да се наложат в Барса и Реал, но стават суперзвезди в други испански тимове. Успехът на националния отбор на страната в три последователни големи надпревари между 2008 и 2012 г. се базираше на стила "тики-така", отличаващ се с множество къси пасове и много движение по терена, и бе копиран от Барселона.



"Футболът в Испания е много техничен, най-добрият футбол е там", заключи мениджърът на Манчестър Сити Мануел Пелегрини, чийто отбор бе елиминиран в полуфиналите на Шампионската лига от Реал. Друга причина е тактическото разнообразие на много квалифицирани треньори, които работят в испанските отбори. Атлетико Мадрид на Диего Симеоне изповядва коренно различен стил, подчертано защитен, с който водещите европейски отбори не могат да се справят. Реал, Севиля и Виляреал пък залагат на убийствени контраатаки. Различните стилове на испанските отбори ги правят по-непредсказуеми отколкото много европейски конкуренти, дори от по-високо ниво.



Докато Барселона и Реал разполагат с огромни бюджети, другите отбори в страната са принудени да продават най-добрите си играчи на двата гранда, или пък да ги трансферират в богатите английски клубове. Структурата в Испания обаче е такава, че треньорите идват и си заминават, а спортните директори се задържат дълго. В основата на успехите на Севиля е именно директорът на клуба Мончи, който има уникалната способност да набелязва и купува евтино страхотни таланти от Франция, Португалия, Украйна и други страни. Атлетико също се сдобива с чудесни футболисти от Португалия или Южна Америка, благодарение на връзките си с португалския суперагент Жорже Мендеш. Ключов фактор е също, че испанските отбори налагат играчи от школите си и не само спестяват пари от това, но същите тези футболисти допринасят за създаването на отборен дух и помагат за адаптацията на чуждестранни суперзвезди. "Испанските отбори работят много добре на ниво академии, а това повиши стандарта на клубно и международно ниво", каза селекционерът на Ла Фурия Висенте дел Боске.



В крайна сметка, постиженията на испанските тимове в Лига Европа - шест победи и три достигания до финалите през последните десет години, ясно говорят, че те знаят как да съчетават приоритетите си за Ла Лига и Европа в хода на кампаниите. В последните пет години Атлетико изигра 63 срещи в Европа, следван от Реал с 62, Барса - 57, Севиля - 53, Атлетик Билбао - 52 и Валенсия - 48.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

manutd_forlife
26.05.2016 00:03

С изключение на Реал и Барса, отборите от ''нисшата лига'' могат да изкупят цяла футболна Испания. Няма какво повече да се добави по въпроса.

El_Fenomeno_9
18.05.2016 18:56

причините са ясни - в европа играят НЯКОИ отбори представители на дадено първенство , ако можеха да се определят срещи между примерно изпадналия Нюкасъл и някой в средата примерно еспаньол или бетис да не казвам по - мижави отбори , едва ли някой би си заложил парите на испанските ... Имат ДОСТАТЪЧНО на БРОЙ отбори за да ги представляват в Европа !!! В първенства като английското , италианското дори постоянно има нов участник или най - малкото поне БОРЕЩ се за участие в Европа !! Испанското освен един Бетис , който сам не знае как попадна в Европа , не се виждат възгледи някой да се "появи" отново

Omen
18.05.2016 18:20

Впе4атляваща е доминацията разбира се, но мисля 4е това се е повтаряло с италянските клубове през 90те . в Лига Европа ,(90те- Уефа Къп)за 10 години от 89-99 - 9 италянски плуба дотигат финал,и отделно има 3 италиянски финала. В ШЛ, Милан пе4ели 2 или 3 пъти ,С 3 или 4 финала и Ювентус пе4ели веднъж с рекордните и до днес 3 последователни финала (96,97,9*cool*..На които му е любопитно да посети уикипедията.

RealMadrid_4ver
18.05.2016 17:21

Конкуренцията е убийствена защото всички отбори са долу-горе на едно и също ниво слаби с изключение на 2-3 отбора които са малко над останалите, но и те се сменят всеки сезон.И шампион става отбора допуснал най-малко издънки от многото такива.Да не говорим, че ако махнем и парите налети от петрол, наркотици и оръжия в ВЛ нивото ще стигне до първенствата на Португалия, Русия, Турция.
Просто Великобритания е най-маркетинговата страна в Европа и се наливат изключително много пари дори на отборите под топ5.Но пак дишат прахта на ЛаЛига и Бундеслигата.

RealMadrid_4ver
18.05.2016 17:42

Със сигурност не са от шейхове или руски олигарси.Отборите под топ3 дънят английските където ги хванат.Виж 1/4 и 1/2 финалите на ЛЕ през последните години и ще се чудиш дали е ЛЕ или Купата на Краля.

Ginekolog_
18.05.2016 17:38

буахахаха на реал и на барса от къде са парите бе смешка от 3 год има 3 отбора в испания другите за нищо не стават

Arda10Turan
18.05.2016 17:15

Разбира се,че парите играят огромна роля за качеството на първенствата,ако арабите бяха дошли в Майорка, а не в Сити,сега в Испания щяха да се борят също 4 отбора за титлата, колко испански отбора могат да се похвалят със средствата на Тотнъм,Евертън или Уест Хям? Та тези отбори дават по 35млн за един играч ако решат? Кога сте виждали Севиля да даде толкова пари? Севиля купиха за 2 млн Бака и го продадоха за 30, купиха Коноплянка безплатно,в момента струва 25, Алех Вийдал за 5 и го продадоха за 17,за Атлетико да не говоря, над 80% от испанските отбори не разполагат с бюджет като англичаните,но въпреки това отбори като Виляреал,Валенсия,Севиля,Атлетико не са по-слаби от който и да е английски отбор,по бедни,да,с по малко фенове-да, но по слаби-НЕ

Man_Red
19.05.2016 07:23

е какво ще правят арабите там, то няма перспектива

Dankata97
18.05.2016 16:40

Това което 15-тия във висшата лига може да си позволи, в Испания само топ5 могат да не кажа топ4. Класата на отделните отбори е доста в полза на Англичаните, просто убийствената конкуренция във ВЛ ги убива в Европа, нещо което Ла лига не е виждала никога.

crazy_rabbit
18.05.2016 15:05

Чакаме почитателите на Нисшата лига, за да се посмеем *lol*

j_mourinho
18.05.2016 18:39

Вечния комплекс от Висшата Лига.

MaLkO_LuD94
18.05.2016 18:02

Има ли значение кой какво купува когато резултатите говорят и боговете мълчат *erm*

Man_Red
18.05.2016 16:40

Ако Леванте вземат Божинов сигурно пак ще го броиш за нещо

Man_Red
18.05.2016 16:34

Уууу, Джузепе Роси човееееек и 93 годишния Ван дер Ваарт

Spanish_fan95
18.05.2016 16:26

Леванте купуват Джузепе Роси, а Бетис- Ван дер Ваарт.Само това ще ти кажа.

Man_Red
18.05.2016 15:43

Само едно ще ти кажа - Стоук Сити купуват Шакири. Тва е.