България – Обзор и очаквания

09:15
България – Обзор и очаквания
На пръв поглед футболната есен си беше най-обикновена. Ако кажа, че нещо ни изненада кой знае колко ще излъжа. Ето в няколко реда как един най-обикновен фен видя родната ни футболна действителност и какви мисли споделя за предстоящата пролет:

Левски  - Сюрпризът, които “сините” поднесоха на феновете си срещу скиорите от  Тампере сякаш целеше да подготви ултрасите им за предстоящата мъка. Вярно, второтa част от името е  Юнайтед , ама пред нея не стои  Манчестър. Че шампионът на Финландия не е еврогранд се видя и при пораженията с 1:3 и 0:3 от  Розенборг, където “децата на троловете” играха на ходом и разпиляха съперника.

Отборът от кв. Подуене показа слабост и при двата мача с Литекс, където само късметът спаси настоящия първенец от две срамни поражения. Относнo завършека на есента, няма нужда от думи. Фактът, че  Левски  за първи път в историята ще търси първи гол в столично дерби в 28-ия кръг е повече от категоричен. Нямат и победа срещу тим от първите 7. Срещу ЦСКА тимът стоеше добре, но в буквалния смисъл.

През трансферния период си тръгна Йовов, с договори в Израел са Мечо и Топчо, Валери е пред “брак” с  Блякбърн , Хичо гледа към  Арсенал , Миро Иванов и Димитров май ще ритат за  Спартак (Вн) напролет, Борето се някога ще се пенсионира. Шантава работа.  А Мъри, които привлече двама от родния  Хасково (кой знае, може и да са му роднини…) разказа вица, че тимът ще гони 15 поредни победи(!!!). Конфликтът с Бардон също е налице, макар че често през сезона французинът отиграваше топката като крак от маса. В крайна сметка от това, че единия от двата “гранда” страда, се отразява и върху нивото на другия.

Липсата на конкурент за титлата по-скоро ще е пагубна за ЦСКА, а и станахме свидетели в последните години как “сини” и “червени” обикновено западат заедно. Лошото за феновете на 4-ия в класирането е, че кризата може да се задълбочи още, имайки предвид, че се води война на високи начала, която е публична тайна. Единственияt шанс да бъде спасен сезонът е спечелването на Купата, но теста в Ловеч е нелека задача. Прогноза за пролетта - 2-ро място + Купа (ако бият  в Ловеч).

ЦСКА  - новият първенец може да се съсредоточи върху шампионата, след провала в другите турнири. Титлата като че ли бе предизвестена, според много запалнковци  Левски трябваше да си върнат “вересиите” отпреди 2 години, а сега има и юбилей. Връща се Гъргоров, пред трансфер в Англия е В. Илиев. Разбира се, ако заповедта “Данчо, бий в тъч” бе изпълнена, нищо чудно и през пролетта в Борисовата градина да имаше евроемоции, ама… като че ли съдбата си върна за попаденията в последната минута срещу Пюник, Хайдук, Торпедо, Омония (на 2 пъти)…

Ако ЦСКА иска да атакува групите на Лигата ще трябва да запази състава си, а да не прави както  Левски сега - пълна разпродажба по Коледа с намалени цени. Иначе притеснително е, че “армейците” имат добри нападатели, пък печелят с по 1:0 почти винаги (...а имаше само един мач, в който им трябваше такава победа и каруцата се обърна тогава...). Освен това само 24 вкарани голове, резултатност, която не се е срещала и при най-слабите сезони на “червените”.

Купата я оставям настрани,  Локо (Пд)  направиха мача на годината, пък и амбицията на столичани в този сблъсък бе нулева. Феновете на ЦСКА искат винаги друго и най-после май ще бъдат щастливи. Чиликов трябва да е титуляр и Стойчо май вече е наясно с това. Гъргоров би придал свежест в отбора, ако Брито се завърне ще е още по-добре.
Прогноза за пролетта - 1-во място.

Литекс - глупави грешки лишиха ловчанлии от 4 победи вкъщи, заменени от 4 хикса 1:1. Купуването на французи “на кило” си каза думата, а най-лошото е, че се разчита на Том и почти всичко зависи от формата (а защо не и настроението) му. Гостуванията бяха повече от трагични. Отпадането от Хамбургер в УЕФА бе резонно, но  Литекс  защити честта си. Завръщането на Янкович бе много полезно и тимът пак погледна към първите три места, макар и с по-малки шансове за медал. Финалът за Купата е на практика дербито с  Левски и ако бъде взето, то отличието най-вероятно ще акустира в люляковия град. Прогноза за пролетта - 4-то място + Купа (ако бият  Левски).

Локо (Сф)  - ентусиазираните старчета в “червено-черно” райе пак биеха в мачовете срещу слабаци, но пълнеха гащи срещу лидерите още преди да са излезли на терена. Притесняваща е средната възраст на тима, но ако вземем факта, че Коцето Видолов, Борето, Орачев, Кичо Добрев, Краси Димитров и други техни набори изживяват “втора младост”, то всичко е ОК. Нали сме си в България. Връх бе победата над  Рен, а успех би се таксувал и  хикса с  Левски. Прогноза за пролетта - 3-то място + Финал за Купата (ако не срещнат Левски/ Литекс на ½-финал).

Славия - добрата стара “бяла тишина” се посъбуди, но май временно. Въпреки стойностните продукции срещу ЦСКА и  Литекс  (най-вече), козът бе само един - Електричката. След трансферът му и напускането на още няколко ключови футболисти битката за място в тройката изглежда загубена. Пък и едва ли в ”Овча Купел” имат състав и стадион за по-далеч от Калотина. Прогноза за пролетта: 5-6-то място.

Локо (Пд) - за последните години “смърфовете” поставиха рекорд по брой убити президенти. Ясно е, че скоро успехът от ерата Илиев няма да се повтори. Пик бе изхвърлянето на ЦСКА от Купата, а за пореден път Ботев  им бяха клиенти. Стабилно място в първата осмица, нищо повече. Прогноза за пролетта: 6-8-мо място + ½-финал за Купата.

Черноморец Бургас - поредните "акули" в групата няма да имат проблеми, както техните предшественици от "пристанище София". 1:1 с ЦСКА, 2:0 с Литекс, какво повече. Херо е "хитра лисица " и ще се търси укрепване на отбора. Много помага Пламен Крумов. Хубаво е, че отново футболен град като Бургас има стабилен тим в “А” група. Местните го заслужават. Прогноза за пролетта: 5-8-мо място.

Пирин Бл. - в Благоевград се раждат таланти и това е факт за пореден път. За съжаление, докато съществуват 4 или повече отбора с името Пирин не е възможно да има стабилен тим в елита. Трябва да се работи в тази насока и в подобряване условията на местните школи. Иначе в Ловеч сигурно още си скубят косите, заради изпуснатия Пиетробон, един-единствен чужденец при “орлетата”, но истински лидер. Едва ли ще преодолеят Черно море за Купата. Прогноза за пролетта: 7-9-то място.

Черно море - “моряците” претърпяха корабокрушения през почти целия сезон, живец май имаше при победата над Спартак и боя над Видима. Треньорският стол постоянно се клати от няколко години, май само Кривия води състава по правия път. Нужно е завръщането на Косьо Мирчев. Поне нещата трябва да са стабилизирани от финансова гледна точка - все пак да хванеш мач на точен резултат с 4:0 си е предизвикателство, при това да участваш в него. Преди години май бе уреден мач с “нафтата” (2:2) и тогава от “строгите” управници в БФС не се чу отклик, ама сега яко се размириса. Стабилна позиция в средата и... стига им и това. Прогноза за пролетта: 8-10-то място + ½-финал за Купата, може би.
 
Ботев - най-успешният провинциален тим пак го е закъсал, но едва ли ще изпадне. Проблем си остават визитите. Грешка бе напускането на Видолов. На президента Христолов май му се нравят другите неща преди футбола. И докато е така, от “канарчетата” ще хвърчи перушина в битките с Локо, с водещите отбори и във всеки сблъсък извън града на тепетата. Прогноза за пролетта: 9-11-то място.

Спартак Вн - на картофената нива във Варна се играе трудно и това го разбраха и нейните собственици. Не че на други терени в “А” група няма сходни условия, просто това игрище се превърна в пословично. Стойностните продукции бяха изнесени извън Морската столица. Отборът е стабилен финансово и трудно ще сдаде елитния си статут. Прогноза за пролетта: 10-13-то място.

Марек - съставът почти никога не е притеснявал грандовете, откакто влезе в “А” група, ала все намира ключа към спасението. Президентът Й. Андреев ходи с 40 лв. в джоба, както той самия твърди при исканията за заплати. От Дупница произлизат още млади таланти и тази школа заслужава уважение. Иначе “Бончук” може да мечтае пак тук да дойде  Байерн, но... минало незабравимо. Иначе оставането в групата е на кантар, по-скоро ще го пребъде и тоя сезон. Прогноза за пролетта: 10-15-то място.

Беласица - комитите май скъсаха дружбата с Биг Брадър - Левски и си плащат за грешката. Условията за футбол в Петрич са отвратителни, хубаво е че на дербита понякога идва повече от 1/3 от града. Коцето Хаджииванов обаче ще вложи доста усилия и тимът ще завърши мисия “Сървайвър” с победа, поне така виждам нещата. Прогноза за пролетта: 11-14-то място.

Берое - когато тимът бе последен, бе зарязан от почти всички в управата. Тогава отборът , с треньор чичо Кольо, администратора, помощник временно контузения Петьо Колев, без президент, без спонсор... се изкачи до 8-ма позиция!!! Да!!! И при домакинствата ентусиазма и подкрепата на местните е като при турнето на Пайнер - всеотдайност и раздаване за тима на сърцето докрай. Те го заслужават. А  Берое като гост допусна 7 загуби и има само един хикс, но головото съотношение е... 1:9. Защото хъса и раздаването свършваха почти винаги с минимално поражение, на моменти незаслужено. Сетете се и за подвига в Ловеч. Прогноза за пролетта: 11-15-то място.

Вихрен - туристическата дестинация Сандански май вече не заслужава тим на най-елитно ниво. “Зелено-белите” направиха отлични стартове през изминалите 2 сезона и този факт ги спаси от изпадане тогава. Сега нещата отиват към “Мисията: Невъзможна”. Настоящият тим разполага с половин дузина бразилци, няколко португалеца, има и сърби, и какви ли още не. “Официалния” език вече е португалския, а че повечето са събирани от различни плажове или изритани от някой от столичните тимове, си е съвсем друг проблем. Прогноза за пролетта: 12-15-то място.

Видима Р. - добър тим за челото на “Б” група, но висшият ешалон не е лъжица за всяка уста. Разчита се предимно на местни играчи, нямаше нито един чужденец през есента. Това за “малкия град с големия отбор”, което споменах за “Вихрен” важи и тук. Явно “тоалетния футбол” на “Видима Идеал” не си тежи на мястото. Твърд член на Западната “Б” група, трябва да се обиграват млади футболисти и да се търси гръбнак за нов облик от догодина. Прогноза за пролетта: 16-то място.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

beto
10.01.2008 17:38

Славия бе отписвана и преди началото на шампионата след продажбите на Колев и Караславов.Но напук на всички твърдения този отбор тръгна нагоре.Сега през паузата си е отишъл само Лазаров,като се очаква същото да направи и Симонович.Но другите основни играчи остават и през пролетта.Като заместник на Лазаров дойде Милан Коприваров..А той освен ,че има талант има предимството на младоста .А Славия не за пръв път пробужда отхвърлен син играч.Примерите са много.И един от тях е точно Лазаров.Освен това се взеха и безкрайно талантливите Златковски, Анев и Самокишев .Да не забравяме и продуктивната бяла школа.И при наличието на толкова талант и опитен треньор,като Стевица Кузмановски отборът го чакат само хубави мигове.Пък живот и здраве се класираме и за евро турнирите.Бялата тишина ще се превърне в бяло бедствие за всеки,който ги подцени.