10 мача от груповата фаза, които не трябва да пропускате

09:04
10 мача от груповата фаза, които не трябва да пропускате
Европейското първенство във Франция си е историческо, както и да го гледаме. Е, не е като първото през 1960 г., което също е било във Франция, но поне стои в редицата на шестото (Италия 1980) и десетото (Англия 1996). Сегашното, петнадесето поред, засега е последно в прогресията на участниците. Те се увеличават от 4 на 8, после на 16, а сега са 24.

Логично е сега мачовете в групите да са доста безлични, като се има предвид, че почти половин Европа ще се изсипе по френските стадиони. Но все пак отделяме десет мача от първата фаза, които не трябва да пропускате.


1. Англия - Русия. Марсилия, стадион "Велодром", група В, 11 юни.

И двата отбора са изключително интересни, макар да не са се срещали във финалната фаза на голямо първенство от 1988 г., когато тогавашният СССР би 3:1 по пътя си към финала на европейското в Германия. Сега освен чисто футболния интерес дали все пак англичаните ще стигнат първия си полуфинал от 20 години насам, както и на какво е способна възродената от треньора Леонид Слуцки "сборная", се намесва и политически мотив.

Двете страни бяха в яростна битка за домакинството на световното през 2018 г. Спечели го Русия, след което започна да има проблеми на всякакви равнища - от корупцията във ФИФА до допинговата истерия, която заплашва участието на страната на олимпиадата в Рио де Жанейро. За капак мачът бе обявен за най-рисков откъм опасност от атентат в първата фаза.

2. Албания - Швейцария, Ланс, стадион "Болерт-Делели", група А, 11 юни.

Всеки дебют посвоему е интересен, какво остава за дебюта на финали на голямо първенство на националния отбор от страна, която допреди броени години брояхме за екзотична във футбола.

Едва ли някой смята албанците за нещо повече от пушечно месо в групата с домакина Франция и традиционно коравата Румъния, но играчите от странатана планинските орли със сигурност ще се хвърлят яко в първия си мач срещу Швейцария. Вероятно ще наблюдаваме и истинска братоубийствена, макар и футболна война - за Албания ще играе Таулант Джака, а срещу него ще излезе по-малкият му брат Гранит, новата надежда на лондонския "Арсенал".

3. Ирландия - Швеция, Сен Дени, "Стад дьо Франс", група Е, 13 юни.

Егото на звездата на скандинавците Златан Ибрахимович е толкова гигантско, че дори мнозина специалисти трудно ще изброят останалите десет шведски титуляри. Нападателят си взе сбогом с "Пари Сен Жермен", но столичната публика още го помни и със сигурност ще го аплодира, а и за него това е последно десет на голям турнир.

Отделно това със сигурност е най-завързаната група и никой няма да иска да отстъпва. По думите на феновете от 60-те години всеки мач, включително и този, ще е "метър кожа и литър кръв".

4. Белгия - Италия, Лион, стадион "Парк Олимпик", група Е, 13 юни.

Както стана ясно по-горе, именно тази група е най-непрогнозируема и тайнствена. И много в нея ще се реши след първите мачове. Един от тях е двубоят между най-добрия европейски отбор Белгия (по версията на ФИФА) и вечния фаворит Италия.

Треньорът на "скуадра адзура" Антонио Конте ще може да се убеди на живо дали трябва да задържи в новия си отбор "Челси" звездата на "червените дяволи" Еден Азар, който започна да си връща формата тъкмо навреме за европейските финали.

Големите отсъстващи от това европейско ще са вечно контузеният капитан на Белгия Венсан Компани, без когото защита става съвсем различна, и на героя от предното европейско Андреа Пирло, на когото очевидно не понесе смяната на италианското с американското първенство.

5. Португалия - Исландия, Сент Етиен, стадион "Жофруа Гишар", група F, 14 юни.

Островитяните също като Албания са пълни дебютанти на финали на голямо първенство и самото им участие задоволи в пълна степен футболната им гордост. Това, разбира се, не означава, че мачът от първия кръг в групата ще бъде лек за Кристиано Роналдо и компания.

Егото на звездата на "Реал" не е по-малко от това на Ибрахимович и скромните успехи на португалския национален отбор болно бият по самочувствието на трикратния носител на "Златната топка". Европейското първенство е добър начин да вземе лек аванс пред Лео Меси в битката за званието "Футболист №1 в света", което двамата неизменно си разделят в последните осем години. И да не забравяме, че това европейско е лебедовата песен на друг голям футболист - исландеца Ейдур Гудьонсен.

6. Германия - Полша, Сен Дени, "Стад дьо Франс", група С, 16 юни.

Мачът и сам по себе си е изключително важен за крайното класиране в групата, но присъствието на централния нападател на поляците Роберт Левандовски го слага със сигурност на първа страница.

От една страна, той ще трябва да излезе срещу поне един свой съотборник от "Байерн" във всяка линия на германския национален отбор - вратаря Нойер, защитника Джером Боатенг, халфа Марио Гьотце и нападателя Томас Мюлер.

От друга, изведнъж в последните дни Левандовски стана гореща новина на трансферния фронт след обявената оферта от новия европейски шампион "Реал" (Мадрид).

7. Англия - Уелс, Ланс, стадион "Болерт-Делели", група В, 16 юни.

Два национални отбора от състава на Великобритания не са се срещали никога във финали на европейско първенство. Впрочем и на световно също. Така че сам по себе си този мач си е исторически.

Като прибавим, че уелсците дебютират в първенството на континента, а и са на първото си голямо първенство чак от 1958 г. и гениалния гол на Пеле в Швеция насам, то става ясно, че този мач ще е един от пироните на груповата фаза. А все пак ще чакаме и представянето на Гарет Бейл, защото на сънародника му Райън Гигс именно слабият национален отбор попречи да вземе поне една "Златна топка".

8. Швейцария - Франция, Лил, стадион "Пиер Мороа", група А, 19 юни.

Мачовете на домакините на европейското българските любители ще следят с повишен интерес, защото нашият национален отбор е в група именно с "петлите" в квалификациите за следващото световно първенство в Русия.

Но и без това последният мач в групата си заслужава гледането и заради друга интрига - в него вероятно ще се решава кой да е съперник на Германия още на 1/8-финала. Всъщност заради схемата с 24 отбора сметките са прекалено сложни и е абсурд да се правятотсега. Със сигурност обаче мачът ще е по-интересен от онова 0:0, което двата отбора си спретнаха на световното в Германия през 2006 г.

9. Северна Ирландия -Германия, Париж, стадион "Парк де Пренс", група С, 21 юни.

На пръв поглед Давид срещу Голиат, но все пак мачът си има достатъчно и история, и интрига.

Британците са за първи път на голямо първенство от 30 години, когато на световното в Мексико едно голямо тяхно поколение си тръгна с една-единствена точка от световното, спечелена срещу Алжир. На европейски финали пък северноирландците са за първи път.

В същото време Германия не крие амбициите си след 20 години отново да бъде коронясана като европейски футболен крал и най-накрая да докаже, че ако не на клубно, то поне на национално равнище е дошъл краят на испанската континентална хегемония.

10. Италия - Ирландия, Лил, стадион "Пиер Мороа", група Е, 22 юни.

Безспорно момчетата на Антонио Конте са фаворити в мача, но самият той вероятно много добре си спомня мача между двата отбора на световното в САЩ, който той изгледа от резервната скамейка. Тогава с гол на Рей Хаутън още в 11-ата минута храбрите и корави ирландци измъкнаха победата с 1:0.

Тъй като мачът е трети в групата, ще се правят големи калкулации. Победителят в групата ще играе срещу някой измежду Турция, Чехия и Хърватия, вторият - най-вероятно с Португалия, а евентуално третият - с Испания или Франция. Чисти сметки - добри приятели, както казват.

Автор: Едуард Папазян, в."24 часа"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

sviliev
09.06.2016 13:29

Всички мачове са интересни от тактическа гледна точка, за тези, които обичаме футбола всички са интересни. Но за по-незаинтересуваните най-интересните ще бъдат тези: Англия - Русия, Белгия - Италия, Италия - Швеция, Испания - Хърватия, Германия - Полша и Португалия - Австрия. Предчувствам, че италианците ще са трети в тяхната група, ще стане някаква въртежелка там, нищо чудно с Швеция и Белгия да имат равни точки накрая.

Toshiro1900
09.06.2016 12:58

Хм Германия-Полша – едно дерби което може да се интерпретира и по по-различен начин.*joking*

biserms
09.06.2016 10:15

Най-голямото дерби в групите се очертава Белгия - Италия.