Член на ВСС: Ако си сменя името на Боби Михайлов, ставам ли мъж на Мария, баща на Ники и президент н

13:16
Член на ВСС: Ако си сменя името на Боби Михайлов, ставам ли мъж на Мария, баща на Ники и президент н
Председателят на Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров е сред компетентните футболни фенове в съдебната система. Тодоров се съгласи да коментира пред "7 дни спорт" казуса с двата клуба ЦСКА и обществената реакция. Не отмина и темата за любимия си Левски.

- Г-н Тодоров, голям шум се вдига около ЦСКА, участието на два клуба с това име във футбола ни, как бихте коментирали?

- Доколкото имам информация, новосформираното дружество, новонаименовано дружество по-точно, е допуснато до участие в новия формат на футбола - Първа професионална група, на базата на критерии, покрити от бившия клуб Литекс Ловеч. Бях много учуден преди няколко дни, когато гледах контролна среща на този клуб с Легия (Варшава) и видях футболистите на ЦСКА-София, или както е точното име, да носят емблемата на автентичното футболно дружество. Както знаем, това дружество е в процедура по несъстоятелност. А също така тази емблема е запорирана от Националната агенция за приходите - НАП. Този елемент от чужда търговска марка осъществява нарушение по Наказателния кодекс. Има такъв предвиден състав по чл. 172б от Наказателния кодекс на РБ. Новосъздаденото футболно дружество на практика е правоприемник на футболните клубове Литекс Ловеч и Чавдар (Етрополе) и няма никакви права върху символите на автентичния ЦСКА. Изключително учудващо е на какво правно основание новото дружество използва освен това и спортните бази на автентичния клуб.

- Не е ли това един абсурд?

- Разбира се. Представете си, че аз отида в съда, пожелая да си сменя името от Ясен Тодоров на Борислав Михайлов и това бъде прието, това прави ли ме автоматично съпруг на Мария Петрова, баща на Ники Михайлов и президент на БФС? А дали ме прави бронзов медалист от световното първенство в Щатите?

- Какво се случва тогава?

- В момента в "А" група лиценз е получил отборът на Литекс Ловеч, който си е сменил името, това е. ЦСКА, което е голямо име в българския и европейския футбол, изконният съперник на Левски и участник в големите дербита, е в процедура по несъстоятелност. Клубът спечели промоция от "В" в "Б" група и ако покрие критериите за участие в професионалния футбол, би трябвало да продължи участието си там. Разбира се, това ще се случи, ако клубът продължи да съществува и се приемат оздравителните планове.

- Това, което се случва, законно ли е?

- Има нещо изключително притеснително. Това ново дружество, хибридът между Литекс и Чавдар Етрополе, се опитва чрез заобикаляне на закона да осуети заплащането на данъчни задължения в особено големи размери. Това също е съставомерно деяние по смисъла на Наказателния кодекс. Получава се така, че БФС поставя в неравнопоставено положение останалите клубове - едните, които изпълняват лицензионните условия, като изплащат редовно данъчните си задължения, а други чрез промяна на името се опитват да ощетят държавния бюджет, респективно всеки български гражданин, каквито сме и ние с вас. Това са огромни суми, защото доколкото знам, задълженията на това дружество към държавата са в размер на 15 млн. лв. Това неравномерно третиране е изключително лош пример за всички физически и юридически лица, за всички граждани, защото на практика стимулира извършването на незаконосъобразни, дори престъпни действия, които не се санкционират от компетентните държавни органи. На практика новото дружество, хибридът между Чавдар (Етрополе) и Литекс, чрез заобикаляне на закона иска да придобие всички активи на автентичното дружество, като се отърве от огромните му пасиви. Искат да вземат цялата материална база, която е използвана от бившото дружество, символите, емблемите, а вероятно и историята.

- Какво очаквате да се случи?

- Тук трябва много бърза и адекватна намеса на българските власти, защото те не трябва да позволяват това да се случи. Ако го позволят, от една страна, ще се отприщи огромна вълна от недоволство от привържениците на редовните клубове, които си получават лиценз по редовния начин. Виждаме, че има недоволство и в привържениците на автентичното дружество ЦСКА, вероятно ще има такова и от феновете на Литекс. На практика техният отбор е зачеркнат от футболната карта на България. Предполагам, че ако такова нещо се допусне, ще има остра реакция и от УЕФА. Видях едно заглавие за становището на г-н Георги Градев и сигурно ще има санкции, които ще са много неблагоприятни дълготрайно за нашия футбол.

- Преди седмица Левски изрази остра реакция по този казус, заплаши с напускане на първенството.

- Позицията на Левски трябва да е остра и категорична. Аз обаче съм твърдо против напускането на "А" група, не трябва това да се случва, това не е адекватната реакция. Адекватно е да бъдат атакувани всички незаконосъобразни действия чрез които се позволява тези безобразия да се случват. Трябва да бъдат сезирани и всички компетентни органи, които могат да вземат отношение по случая. Това са Прокуратурата, футболният съюз, министърът на финансите, министърът на младежта и спорта, Европейската футболна централа (УЕФА). Не ми е ясно как и на какво основание новото дружество иска да играе на "Българска армия" и претендира, че оправя терена. Доколкото знам, той се ремонтира от собствениците на автентичното дружество, то има право да го върши.

- Преди няколко дни синдикът на ЦСКА заплаши, че сезира Прокуратурата за използването на емблемата, появиха се обаче нападки, че тя защитава интересите на Васил Божков?

- Синдикът трябва да защитава интересите на старото дружество. В случая това е автентичното ЦСКА и трябва да се прави всичко необходимо за клуба. Трябва да бъдат справедливо удовлетворени кредиторите, да не се ощетява държавата и разбира се, ако може, да продължи дружеството да съществува. Аз не съм навътре в нещата, но така като гледах, идеята, която се гонеше досега, е да се ликвидира старото дружество и когато го няма, се счита, че по-лесно могат да бъдат узурпирани материалната база както и символите и историята на клуба.

- Следите ли какво се случва в Левски?

- Следя, разбира се. Там нещата също са притеснителни. Първо ръководството трябва да има по-категорична позиция и да я отстоява пред футболния съюз, да сезира компетентните органи и да се доказва, това което видяхме в декларацията от вчера - да не се страхува от никого. Не съм обаче толкова навътре, не знам какво се случва в ръководството.

- Говори се за нов собственик, какво смятате?

- Не знам дали това е реално, дали и кога ще се случи. При всички случаи тази стабилност, която се демонстрираше в последната година, явно по някакъв начин е разклатена. Виждаме, че има проблем с трансферите, треньорът недоволства. Да се надяваме обаче, че играта ще се подобри и ще се върнат и феновете. Мен като привърженик ме притеснява случващото се в клуба, защото Левски е отборът с най-много фенове, много българи лягат и стават с мисъл за съдбата на любимия си клуб. Надявам се до месец-два да има яснота около собствеността и ръководството и нещата да вървят планирано напред. Дано да има използване на повече българи, а да се взимат само проверени чужденци.

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

smokinbird
09.07.2016 22:12

До коментар [@comment 1909124] от [@user night_wolf1984]:

Моят ЦСКА е този на Христо Стоичков. А ти ходи и подкрепяй мутренско-олигархичното АД на Черепа.

gordon_shumway
10.07.2016 10:09

По-скоро е на баба му Дора...явно този смешко си пада дъртофил *lol* Продажен капут!

smokinbird
09.07.2016 14:54

И начина на разсъждение на тоя господин е мноооого дебилен. Не, няма да станете мъж на жената на Борислав Михайлов, ако си смените името на Борислав Михайлов. Защото ситуацията е друга. Представете си, че имате къща, която изгаря. И комшията ти Михаил Бориславов ти казва, пич - ето вземи моята къща, на мен вече не ми трябва. Когато отидеш да живееш в къщата на Михаил Бориславов, губиш ли си името, детството, приятелите, роднините, дипломата от училище и всичко, което си постигнал през живота си? Не, защото ти си същия човек, който живее в друга къща и която смята да купи за себе си. Ако не ги разбирате това, явно трябва да почакаме още 50 години, за да се оправи България.

night_wolf1984
09.07.2016 17:32

Мх....много куха логика..В БГ всичко е възможно сега ГГ прави всичко по силите си ,за да фалира гиганта ЦСКА и да си присвои имотите отбора и марката без пари....Ти кьорав ли си,че не виждаш какво става...в България,бе *smile*

smokinbird
09.07.2016 16:06

Е, нищо де. Когато паднете от ЦСКА, живейте с мисълта, че падате от Чавдар. Ако от това ще се почувствате по-добре *wink*

LevskiSpartac14
09.07.2016 16:01

Член на ВСС, който "не отмина и темата за любимия си Левски", сещаш се в полза на чия теза ще отсъди българската правна система по делото за несъстоятелност и оздравяване на ПФК ЦСКА!!*lol**lol*

SeliChel
09.07.2016 15:36

Дебилско е твоето мислене,никой не е казал на ГГ вземи ЦСКА и прави каквото искаш,тои си го присвои.Докато има такива като тебе няма да се оправи тая държава.