Пламен Марков - официално треньор на България

15:45
Пламен Марков - официално треньор на България
Спекулациите около новият старши треньор на националната ни гарнитура вече намериха своя завършек. Дилемата дали да бъде назначен добър чужд специалист, но срещу приемлива сума или български специалист се реши в полза на продукцията с марка България.
В 15 часа наше време  президентът на БФС, г-н Борислав Михайлов официално представи Пламен Марков за ръководещ трикольорите ни.

Веднъж вече успял да класира тимът ни на европейско първенство през 2004г., сега всички погледи и надежди, отново ще бъдат насочени към специалиста роден в град Севлиево.

Това е Пламен Марков :
Започва с футбола в родния си град Севлиево в местния клуб "Раковски".  През двете години на престой бива забелязан от единия от грандовете ЦСКА и през 1975г. година следва трансфер при червените, където играе цели 10-ет сезона. За клуба той изиграва внушителните 235 мача, а отбелязаните голове са тридесет и седем. По-късно играе за френските "Гренобъл\'" и "Метц". 

Пламен Марков е пет пъти шампион на България и три пъти носител на купата. През 1982 г. достига със своите съотборници до полуфинал за КЕШ, което е и най-големия успех на български отбор в Европа до момента.

Дебюта си с националната фланелка прави срещу  Аржентина в Буенос Айрес на 29-ти март 1978 г.  В последствие изиграва общо тридесет и осем мача и вкарва шест гола.

През 1980-ата година е награден с отличие - Заслужил майстор на спорта.

Като треньор Пламен Марков е ръководил отборите на "Янтра"  - Габрово, "Раковски" и "Видима" от град Севлиево. Успехите му на клубно ниво , макар и вътрешно с "Видима" го извеждат до поста национален селекционер.

Под негово ръководство на гореспоменатото европейско първенство през 2004г. в Португалия, България губи и трите си мача и това принуждава Марков да подаде оставката си и да се завърне в родния си клуб.

В периода 2006-2007г. ръководи отбора на ЦСКА, като печели купата и суперкупата на България, последната в двубой срещу шампиона "Левски".

Само по себе си, назначаването на роден футболен деятел е похвално, защото времето, което е необходимо за опознаване на един състав от страна на чужд специалист би могло да се използва пълноценно в обиграване на отбора. Дали новият (стар) треньор на България ще успее да повтори, а защо не и надмине постижението си от преди три години ще разберем тепърва. Едно е ясно, ако искаме да имаме успехи, то трябва да се работи много.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

komentatorat
16.01.2008 12:54

Трябваше да се пробва с чужденец.Иначе идват едни и същи наставници и нищо не се променя.Идват и си отиват и все едно и също.

krasen_g
13.01.2008 15:47

Според мен трябваше Димитър Пенев да продължи да ръководи националния отбор! Грешка е че го сменяме.

mitko2026
11.01.2008 20:29

За мене Марков е добър треньор кой квот ще да ми говори, а тоя мениджър г-н Янков ако го хвана незнам къде ще го дяна... хвалипръцковец тъп, тръгнал да се бошува пък хората не му знаят дори снимка да имат