Олимпиадата на Фелпс и Болт, и българските триумфи и падения

15:22
Олимпиадата на Фелпс и Болт, и българските триумфи и падения
Първата Олимпиада в Южна Америка вече е в историята. В продължение на половин месец запалянковците в 206 страни по света стискаха палци за своите спортисти и изживяваха с тях успехите и провалите им.
 
Повече от 10 500 спортисти водиха битки за разпределянето на 306 комплекта медали в 28 различни спорта. Родните олимпийци донесоха радост за страната ни в заключителните дни от надпреварата. България завърши участието си в Игрите с общо три спечелени медала - един сребърен и два бронзови, а два от тях бяха завоювани в последния състезателен ден. Това отреди на страната ни 65-то място в класирането по медали. Въпреки че началото за родните олимпийци в Рио не бе никак добро, то краят определено бе силен.
 
Първото отличие за България бе спечелено от младата ни надежда в борбата Елица Янкова, която показа страхотен характер и дух и се поздрави с бронза при жените в категория до 48 килограма. След завръщането си на летище София 21-годишната Янкова вече си постави и нова цел, а именно покоряването на олимпийския връх след четири години в Токио.
 
След успеха на Елица, последва и сребърният медал на Мирела Демирева в скока на височина, а черешката на тортата бе бронзовото отличие на ансамбъла по художествена гимнастика. Златните ни момичета в състав Михаела Маевска, Християна Тодорова, Ренета Камберова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова постигнаха голямата си цел, спечелвайки така желания медал от Игрите. В убийствената конкуренция на рускини, испанки, италианки и т.н. българките показаха шампионски характер и напълно заслужиха мястото си на почетната стълбичка. Въпреки всички трудности, през които трябваше да преминат непосредствено преди най-важното състезание в тяхната кариера, възпитаничките на Ина Ананиева успяха да устоят и в крайна сметка за пореден път да зарадват цяла България, печелейки бронзовите медали.
 
Благодарение на това в последния ден от Олимпиадата в Рио страната ни подобри представянето си от Лондон ‘12, когато имахме в актива си сребро в борбата на Станка Златева и бронз на Тервел Пулев в бокса.
 
Освен трите спечелени отличия, в Рио имахме и още няколко състезатели, които бяха близо до медалите. В борбата Николай Байряков и Владимир Дубов завършиха с пети места, губейки в спора за бронза, а лекоатлетът Тихомир Иванов попадна сред десетте най-добри в скока на височина.
 
Кои обаче бяха големите герои на 31-те Летни олимпийски игри?
 
Големият победител от Игрите в Рио де Жанейро без съмнение е САЩ. Американските спортисти доминираха сериозно над своите съперници и по убедителен начин финишираха на върха в класирането по медали.
 
Една от най-големите звезди на Олимпиадата бе легендарният Майкъл Фелпс. Феноменът в плуването участва на своите пети Олимпийски игри и увеличи сериозно и без това впечатляващата си колекция. Куршумът от Балтимор се състезава в 6 дисциплини в Рио и бе почти перфектен, печелейки 5 златни и 1 сребърен медал. По този начин Фелпс може вече да се похвали с феноменалните 23 златни олимпийски медала и 28 общо. По този начин американецът изпреварва във вечната класация голям брой държави, сред които Аржентина, Австрия, Чехия, Мексико, Португалия. 31-годишният плувец обяви категорично, че слага край на звездната си кариера, макар че стори същото и преди 4 години в Лондон, но след това реши да се завърне за Игрите в Рио.
 
По всичко личи, че този път Фелпс наистина приключи с плуването, а мястото му сред най-великите олимпийци в историята е безспорно. Може да се каже, че той предава щафетата на новата голяма звезда на американското плуване – Кейти Ледеки, която спечели 4 титли и 1 сребърен медал в Рио. По този начин 19-годишната Ледеки вече притежава общо 5 златни и 1 сребърен медал, като колекцията ѝ се доближава до тази на Фелпс, когато той е бил на 19 – 6 златни и 2 бронзови медала. Не бива да се пропуска представянето в плувния турнир на унгарката Катинка Хошу. 27-годишната специалистка в смесените плувания спечели 3 златни и 1 сребърен медал в Рио де Жанейро и бе с основна заслуга за стабилното представяне на Унгария в Олимпийските игри.
 
Плувният турнир на Олимпиадата не мина без скандал, като той очаквано бе по оста САЩ – Русия. Руската плувкиня Юлия Ефимова, която изтърпя наказание преди години, а в началото на тази бе замесена в скандала с мелдоний, но впоследствие изчистена, бе освирквана от публиката, докато заема мястото си на почетната стълбичка, за да получи сребърния медал на 100 метра бътерфлай. Враждебното настроение към Ефимова бе подкладено със злобни коментари от победителката в дисциплината Миси Франклин, а против рускинята се изказа дори и Фелпс. В крайна сметка Ефимова показа характер и успя да спечели още един сребърен медал на 200 метра бътерфлай.
 
В леката атлетика Юсейн Болт доказа отново, че е възможно Светкавицата да удари три пъти на едно място. Ямаецът завърши феноменалния си „хеттрик от хеттрици“, като спечели златен медал на 100 и 200 метра, както и в щафетата на 4х100, точно както стори и на Олимпийските игри в Пекин и Лондон. Макар да не се доближи до най-добрите си времена в спринтовете, Болт циментира позицията си на най-великия спринтьор за всички времена и безспорно един от най-великите олимпийци в историята. Светкавицата обяви, че ще сложи край на кариерата си след Световното първенство в Лондон догодина, а думите му, че „няма какво повече да доказва“, няма как да са по-верни.
 
Американците очаквано се окичиха с най-много медали в атлетиката, но отново бяха ударени от Ямайка там, където най-много ги боли - в спринтовете. Също като Болт, Илейн Томпсън спечели дубъл на 100 и 200 метра, докато представителите на САЩ трябваше да се задоволят с 2 сребърни и 1 бронзов медал от бързите бягания. Единствената руска атлетка, която бе допусната до участие в Рио, Дария Клишина не бе оставена да се подготвя спокойно, като дни преди началото на дългия скок бе обвинена в употреба на допинг, а малко след това обвинението падна. В крайна сметка Клишина стисна зъби и влезе във финала на дисциплината, където завърши 7-ма.
 
За България чувствата от леката атлетика в Рио остават смесени. Безспорно най-големият ни успех бе свързван със сребърния медал на Мирела Демирева в скока на височина. В убийствена конкуренция софиянката добави към среброто от Европейското първенство в Амстердам и сребърното отличие в Рио. Тя записа резултат от 197 сантиметра, колкото бе и постижението на шампионката от Испания Рут Бейтия.
 
Освен Демирева поводи за радост донесе и голямата ни звезда в бързите бягания Ивет Лалова. Спринтьорка стигна до трети олимпийски финал, 12 години след Атина, като на 32 години намери място сред най-добрите 8 в света на 200 метра. Горд от своето представяне в Рио без съмнение може да бъде и Тихомир Иванов, който влезе във финала на високия скок.
 
Неприятните емоции за България в леката атлетика бяха свързани със случая със Силвия Дънекова, която бе изгонена от Олимпийското село, след като даде положителна допинг проба. Дънекова бе уличена в употреба на еритропоетин, макар че отрече да е взимала веществото пред българските медии.
 
Ако определим Фелпс и Болт за двете големи звезди на Олимпиадата в Рио, без съмнение на почетната стълбичка, ако не и на първото място, трябва да се качи Симон Байлс. Американската сензация в спортната гимнастика безкомпромисно оправда огромните очаквания към нея. 19-годишната Байлс, световна шампионка в многобоя в последните три години, помогна на САЩ да спечели отборната титла, триумфира в многобоя с изключителен резултат – повече от 2 точки разлика пред втората Али Райсман, а след това грабна титлите в прескока и на земя. За да покаже на всички, че все пак е човек, Байлс трепна при изпълнението си на греда във финала, за да остане на трето място в дисциплината и да завърши с актив от 4 златни и 1 бронзов медал.
 
Трябва да споменем и олимпийския турнир по тенис, който предизвика много емоции. За втори път поред титлата бе спечелена от Анди Мъри, който дублира златото си от Лондон ’12. Не шампионът обаче остави най-сериозен отпечатък върху мачовете в Рио. Това направи аржентинецът Хуан Мартин Дел Потро, който, въпреки че остана със сребърния медал, напълно „открадна шоуто”. След кошмарни две години, в които бе измъчван от контузии, на Игрите Дел Потро показа истинския си потенциал и че мястото му е сред най-големите в този спорт.
 
От позицията на 141-ви в световната ранглиста още в първи кръг аржентинецът хвърли бомбата, побеждавайки не кой да е големия лидер в мъжкия тенис и основен фаворит за златото в Рио Новак Джокович. Двамата изиграха епичен сблъсък, който заслужено бе спечелен от Дел Потро. Последваха победи над Жоао Соуса (Португалия), Таро Даниел (Япония) и Роберто Баутиста Агут (Испания). На полуфиналите аржентинецът срещна още едно голямо име – Рафаел Надал. След повече от 3 часа тенис на най-високо ниво, завръщането на Дел Потро сред най-големите вече бе факт. За съжаление именно убийственият полуфинал с Надал изцеди и последните сили в шампиона от US Open ’09, който не успя да се противопостави на Анди Мъри в спора за титлата.
 
Трябва да споменем и българското участие тук. За съжаление то приключи още в първи кръг, след като първите ни ракети при мъжете и жените Григор Димитров и Цветана Пиронкова загубиха съответно от Марин Чилич и Лаура Зигемунд. От Димитров определено се очакваше повече, но изключително колебливото му представяне в последните месеци се повтори и в двубоя срещу Марин Чилич, сериозен тенисист, който дълго време престоя в десетката на най-добрите. Пиронкова пък се омъжи преди Олимпиадата и на практика не бе играла тенис цял месец преди началото на Игрите.
 
На Олимпиадата в Рио България отново не успя да се пребори за златен медал и последната олимпийска титла на страната ни си остава тази на Румяна Нейкова от Пекин 2008. Българската делегация в Рио бе най-малката от 60 години – едва 51 спортисти.
 
Официално 31-ата Олимпиада ще влезе в историята тази нощ. Знаменосец на България по време на закриването ще бъде капитанката на ансамбъла по художествена гимнастика Михаела Маевска. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация