Бъдещето на новата ШЛ е под въпрос

14:41
Бъдещето на новата ШЛ е под въпрос
Този четвъртък в Монако най-големите европейски клубове ще научат имената на своите съперници в груповата фаза на Шампионската лига, но денят далеч няма да е интересен само заради това. Защото тогава и на същото място ще бъде представена новата формула на най-престижния футболен клубен турнир на Стария континент, която ще влезе в сила от 2018 година. А това решение ще се отрази пряко във финансов и спортен план на европейските грандове.

Преговорите между ЕКА (Асоциацията на европейските клубове) и УЕФА вървят при пълна секретност, макар че успяха да излязат наяве някои неща, които дават да се разбере, че клубовете са казали „Стига!” на досегашния модел; че искат по-голямо парче от „тортата” на приходите от телевизионни права, реклама и маркетинг.

В последните три години те си разпределиха общо 1,257 милиарда евро във всяка от тях. Проблемът се състои в това, че грандовете продължават да флиртуват с идеята за небезизвестната Супер Лига (последният проект за нея е на китайския мултимилионер Уан Жянлин, собственик на корпорацията Уанда Груп), като така извиват ръцете на УЕФА.

С напускането на президентския пост на Мишел Платини – най-романтичния радетел на една отворена към по-малките клубове Шампионска лига чрез т.нар. Път на шампионите (представителите на страните с най-високи коефициенти се срещат едни с други в плейофите за груповата фаза, за да дадат шанс на тези от по-слабите футболни страни) – ЕКА се впусна в атака към обезглавената УЕФА и е на път да спечели битката. Единственото, което не постигат за момента грандовете, е да се признават историческите им „спортни заслуги”, които да им осигуряват постоянно запазено място в състезанието.

В целия този „дипломатически” конфликт на сцената излиза Барселона. Нейният президент Джосеп Мария Бартомеу е част от групата в ЕКА, която извежда преговорите към повече гласност и е по-„левичарски” настроена от други ръководители, най-крайните от които са Карл-Хайнц Румениге от Байерн (Мюнхен) и Андреа Аньели от Ювентус.

За момента е сигурно, че с новата формула Испания, Англия, Германия и Италия ще имат гарантирано по четири отбора в груповата фаза на Шампионската лига от 2018 година насетне. Това съгласие е постигнато между УЕФА и ЕКА, но за сметка на това Изпълкомът на евроцентралата не дава гаранции, че 4-тият класиран сред тях ще бъде онзи, който има повече исторически заслуги, вместо този с по-високо класиране в последния сезон на съответното си първенство (както се случваше досега).

След първоначално споразумение в Стратегическия комитет, част от който е Бартомеу, се направи крачка назад заради натиска от множество федерации. Преговорите между клубовете, начело с Байерн, Барса, Реал Мадрид и Ювентус, бяха и продължават да са свръхинтензивни. Грандовете искат по някакъв начин да бъдат признати историческите им права за участие в супертурнира, извоювани с купи и велики победи в предходните издания.

Една алтернатива, върху която в момента се мисли и работи, при все че изглежда трудно да се осъществи, е същите тези клубове с „исторически заслуги” да получават финансов бонус, без да им се гарантира участие в груповата фаза, ако не се класират в Топ 4 на съответните си първенства. За да ви го обясним по-простичко и нагледно, тази година Испания щеше да влезе на жребия в Монте Карло в четвъртък с четири участника – Барса, Реал Мадрид, Атлетико Мадрид и Виляреал, който сега е застрашен от предивременно отпадане, защото по настоящата формула се изправи срещу френски съперник (Монако) и изостава преди реванша на чужд терен.

При всички положения ще е жизненоважно съвещанието на Междуклубната комисия на УЕФА, на което ще присъстват като представители президентът на Пари Сен Жермен – Насер Ал-Келаифи, Педро Лопес Хименес от Реал Мадрид и Андреа Аньели от Ювентус. Тези тримата са част от комисията, оглавявана от португалеца Фернанду Сантуш, от името на ЕКА.

Именно там трябва да се постигне една по-точна идея за това как ще изглежда Шампионската лига от 2018 година насетне. Например с какво може да се промени настоящата формула за водачи на групите, които в момента са шампионите на осемте най-добри федерации за сметка на различни грандове, които предвид коефициентите си иначе биха били начело без особено големи проблеми и така още по-лесно биха се класирали за елиминационните етапи.

Тъй че в Монако ще се преживее нещо много повече от жребия за груповата фаза на Шампионската лига – там ще се разиграва нейното бъдеще.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Bitten
24.08.2016 03:48

Пълна глупост е това което пишете и вие и ЕКА ли МЕКА ли ЕМЕКА ли... Това ще убие футбола. Това е еквивалент на закон който удвоява данъците на бедните и премахва данъците на богатите. Ама ако го предложи това някой политик ще ви е проблемно нали? Обаче нали е 'само футбол' нямате проблем. А че след 10 години 15 отбра ще са на още хиляда пъти по-богати а малките като Астана и Лудогорец ще са още хиляда пъти по бедни и никога по никакви обстоятелствя няма и да помиришат ШЛ, това не ви пречи, така ли? Сега ви се струва безинтересно и предвидимо... а като са със 'запазени места', къде остава интригата във първенствата? На всички е ясно кой ще се класире, щото видите ли преди 25 години спечелили КЕШ, е за какво се играе първенството на англия, като Лестър е шампион, ама Юнайтед, Ливърпуул и Челси имат 'исторически' квалификации? Къде е новото, интересното, различното във футбола? От 32 отбора 20 да са ясни година след година след година... Деня в който тоя 'проект' се приеме е деня, който ще остане в историята, като смъртта на клубния футбол. А вие го приветствате....

brickbat
24.08.2016 00:09

Лига Европа търпи пълен крах, защото големите отбори не се опитват да я спечелят ако се озоват там, в ШЛ когато се срещнат отбори като Бате Борисов или Астана срещу грандовете всичко е ясно, освен ако мача не е уреден както не рядко се случва. Както се каза по-долу в коментарите, 9-10 отбора са топ отбори в Европа, имат най-много пари и както и да е го въртят никой няма да иска да гледа Реал срещу отбор от Балканите или соца. Аз съм ЗА промяна в която ще има лига/група на Обединена Европа. Въпреки, че винаги ще избера да гледам Стоук Сити срещу Съндърланд (или други дървари), пред Барса и Байерн признавам, че ШЛ в този си формат е интересна едва чак през февруари-март когато останат 16 равностойни отбора. Може да се направи следното 10 лиги от по 20 отбора като в ще се разпределят по въпросните исторически заслуги и ще имат право шампионите от различните страните да играят с отбор от неговата държава в по-горна лига (фактически това ще са останалите отбори, сиреч ако Юнайтед, Ливерпул, Челси и другите силни играят в Топ лигите, то останалите си образуват шампионат).

RealMadrid_4ver
23.08.2016 21:00

Как ми липсват в ШЛ Милан, Интер, Ливърпул, Ман.Юнайтед, Лион.. времена в които не можеше да предскажеш и 1 полуфиналист в началото на кампанията. *smile*

dexter
23.08.2016 19:07

Ако върви така тоя футбол и всичко се върти само и около парите до няколко години ще загубят интерес хората и да ги видя тогава като изгонят публиката как ще я втасат. А тази глупост с историческите заслуги, по голяма простотия не бях чел. Значи Юнайтед с Мойс, играят супер зле, излагат се, класират се 7-и и после в шампионска лига *joking* По тая логика Нотингам и Астън Вила и те трябва да играят в групите и те са го печелили този турн. И Стяуа и Цървена Звезда. Накрая ще го издъвчат мощно щото без малки отбори футбол няма. Колкото и да е интересно ако 14-15 отбора играят непрекъснато и гледаме само тях колко време ще трябва да им втръсне на хората !?

Sve86
23.08.2016 18:45

В Четвъртък , ще разберем новите условия ..

Sve86
23.08.2016 18:44

до ... < lilikoli >> Говорим , за отбор който е в топ 6 на своето първенство !!! То се подразбира , че няма смисъл от отбор 10 или 11 в класирането си

Sve86
23.08.2016 18:41

Хайде нещото ново , от кога го чакам !

tagen
23.08.2016 18:09

Истината е че тоя формат в момента не е никак лош и може би трябва да остане ...
ясно е че доста хора искат разнообразие но това няма как да стане това е жестоката истина няма как др освен 4-8 отбора да са на полуфинали защото те притежават най добрите играчи в момента в света в по долния коментар отбори като ПСВ валенсия олимпик марсилия даже лион са като класа на лудогорец даже лудогорец би псв преди време как очаквате такива отбори да развалят статуквото ? или тряба тотална промяна тип комунизъм да се забранява на играчи да играят в чужбина или нещо подобно или чудо вс др формат на ШЛ нищо няма да промени връщането на минали формати като от 90 още повече това е жестоката истина ...

futbolista_rs
23.08.2016 17:24

За мен форматът от миналото само със шампионите е най-добър, но светът се мени. На новите пазари за милиарди в Азия им се гледат футболните колоси и приходите от участието на Милан вместо Рапид са колосално повече. Колкото и парадоксално да е, то европейският футбол зависи най-много от жълтурите в Азия.

CFC_H_A_Z_A_R_D
23.08.2016 17:18

Сашо е прав.Не може всяка година на полу-финал да гледаме Барса,Реал,Атлетико,Байер или Барса,Реал,Юве,Байерн трябва малко промяна.На мен лично последния сезон когато ми беше интересно да гледам този турнир беше 2011-2012 и то главно защото ние поддържахме интригата жива и го спечелихме.После се почна с врътките.Байерн,Реал,Барса,Реал може би следва Байерн и после пак Барса или този сезон Юве ще развали тази тройка.Ама разбирате ми мисълта.Няма я тръпката да гледаш ШЛ.Турнира определено има нужда от малко стари познайници.Като Ливърпул,Милан,Интер,ПСВ,Валенсия,Лион,Юнайтед,Олимпик Марсилия.Не може всичко да се върти около Байерн,Барса и Реал и то това е последните 4 години вече,да кажем,че и Атлетико навлязоха в тяхната в голямата игра преди 2,3 години.Иначе тези три отбора точна са си в лигата на привилегиите каквото и да се говори.

lilikoli
23.08.2016 16:59

И сега какво ? Отбор с ''исторически заслуги'' завършил на 10то място за даден сезон ще играе на мястото на отбор който е без тези ''заслуги'' , но е завършил на 4то място ли ? Това е пълна простотия до сега беше скучно, че всяка година гледаме едни и същи финалисти,а сега всяка година не само финалистите ще са същите ми и участниците в групите защото имат ''исторически заслуги'' *erm* развалят спорта отвсякъде

Salient
23.08.2016 16:34

Що за простотия е това "клуб с исторически заслуги"?! Това, че си спечелил турнира преди 50 години не трябва да има абсолютно никакъв ефект върху съвременните събития особено ако си пълна скръб на терена. Даже като компромис, ако не стане това, да вземат компенсация. Умът ми не го побира как дори се водят реални договори за подобна идиотщина.

Pechenqgata
23.08.2016 15:35

Опитват се да преебат турнира но накрая те ще са преебаните...

sa6etoo
23.08.2016 16:15

Според мен турнира си е прее*ан отдавна защото от близо 8 години насам гледаме едни и същи участници от 1/4 финалите нататък. Тук там някое изключение, но накрая финалистите се въртят 4-5 отбора. Колкото и да е интересно да гледаме Байер-Реал, Барса-Атлетико и т.н. писна в даден момент. Отделно, че още като се видят групите след жребия е ясно кои ще продължат и кои ще отпаднат. Има нужда от промяна на формата и някакси да стане по непредсказуем турнира и да се даде поне минимален шанс на по-малките отбори.