Челси - Тотнъм - поредното дерби на Лондон

02:46
Челси - Тотнъм - поредното дерби на Лондон
След почти двуседмична пауза, борбата в Английската висша лига се подновява. Отборите продължават с натоварен график, а срещите за грандовете са през няколко дни. Много интригуващ се очертава сблъсъкът на "Стамфорд Бридж" в съботния следобед между градските съперници Челси и Тотнъм.

Двата отбора имаха срещи от Карлинг Къп през седмицата. Възпитаниците на Аврам Грант стигнаха до трудна победа у дома над Евертън с 2:1, докато "шпорите" завършиха 1:1 като гости на Арсенал. Тези резултати дават само леко предимство на двата тима преди реваншите, но все още нищо не е решено.

Челси записаха четири поредни победи във всички състезания, а това е похвално предвид многото контузени в отбора. Доста от тези играчи започват да се връщат в игра, но тима трябваше да понесе нов удар - Купата на Африканските нации.

Заради започващото на 20-ти януари първенство на "Черния континент", "сините" остават без Дидие Дрогба, Саломон Калу, Микаел Есиен и Джон Оби Микел за около месец. Това са основни фигури в състава, а като прибавим и натоварената програма, то на Аврам Грант ще се наложи да използва пълния потенциал на своята резервна скамейка, ако иска играчите му да са свежи. Продължават да са с контузии основни фигури в лицето на Франк Лампард и Джон Тери.

В тяхно отсъствие Михаел Балак се нагърби с ролята на водач. Трябва да признаем, че до момента той се справя много добре и сякаш точно това му бе нужно за да разкрие голямата си класа.

Шевченко продължава да страда от травма в крака, но Петр Чех и Карло Кудичини трябва да са готови за игра.

Хуанде Рамос започна да "ремонтира" състава на Тотнъм. Отборът играе атрактивно и ако се предотврати  допускането на  толкова много голове, тимът бързо може да се озове сред кандидатите за евроместата.

Испанският специалист успя за краткото време, от както бе назначен за мениджър да подреди правилно състава си. Постоянството продължава да е големия проблем, който тегне на плещите на Бербатов и компания и това го показват резултатите в последно време.

Точно затова Рамос заяви, че е готов да се раздели с цели осем от своите играчи. Това са Пол Робинсън,  Паскал Шимбонда, Юнг По Лий, Антъни Гарднър и  Пол Сталтери,  Уейн Рътлидж, Хосам Гали и Джърмейн Дефоу.

По-голямата част от тези футболисти са от защитата, която испанския мениджър определи като невралгичен пост в състава. Ето затова се очаква той, ако не през зимата, то лятото да закупи няколко футболисти в дефанзивен план.

Рамос даде време на Пол Робинсън да докаже, че има своето  място в Тотнъм, но стражът продължи с глупавите си грешки, което в голяма степен предопределя по нататъшното му оставане на  "Уайт Харт Лейн".

За този двубой, "шпорите" ще са без наказаните Том Хъдълстоун и Джермейн Джийнас, а проблемите в халфовата линия се увеличават и с напускането на Дидие Зокора, заради Купата на африканските нации. Гарет Бейл, Антъни Гарднър и Беноа Асуе-Екото са контузени.

На вратарския пост може да има промяна. След като Радек Черни пази срещу Арсенал през седмицата, може отново да му бъде гласувано доверие.

В атака едва ли ще има изненади - Бербатов и Роби Кийн ще са отново основната заплаха за противниковата врата.

В петък беше финализиран трансферът на френския нападател Николас Анелка в състава на Челси и той може да изиграе първия мач за новия си клуб още в този двубой. След като Аврам Грант не може да използва Дрогба и Шевченко, Анелка ще има конкуренцията на Клаудио Пизаро за титулярното място.

И в двата тима ще има липсващи играчи, но това едва ли ще отнеме от блясъка на двубоя. Както Челси, така и Тотнъм винаги играят на сто процента в мачовете помежду си и победата носи голямо удовлетворение, че си победил градския съперник. Така, че можем да очакваме двата тима да сътворят едно зрелище, с което да зарадват футболните фенове.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация